De vele gevaarlijke chemicaliën kunnen kankerverwekkend zijn. Ook kun je allerlei vage klachten krijgen van parfum zoals hoofdpijn, allergische uitslag, duizeligheid, hoesten, overgeven, huidirritatie en verkleuringen op de huid. Vaak is het niet duidelijk dat deze klachten te wijten zijn aan het gebruik van parfum.
Conclusie. Parfums bevatten ongetwijfeld chemische stoffen met een mogelijk schadelijke impact op de gezondheid. Maar het is helemaal niet duidelijk in welke concentratie deze stoffen schade berokkenen, laat staan dat er een verband kan gelegd worden tussen gebruik van parfum en kanker.
In de parfums van onder andere Giorgio Armani, Hugo Boss, Lancôme en Zadig&Voltaire zijn 26 stoffen aangetroffen die bekend staan als 'problematische chemicaliën'. Dergelijke stoffen worden in verband gebracht met een verstoorde hormoonhuishouding, verminderde vruchtbaarheid, allergenen en milieuschade.
Beschadiging van de luchtwegen als gevolg van blootstelling aan parfums en dergelijke wordt in de literatuur niet genoemd. Wel wordt als ervaringsfeit ge- meld dat personen met astma of daarop lijkende klachten nadelige effecten op de luchtwegen rapporteren als gevolg van blootstelling aan parfums en co- lognes.
Parfum doet wat met je neus (een lekker luchtje) – maar niets voor je huid. Integendeel! Parfum is slecht voor de huid omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen: contacteczeem. Een op de vier volwassenen in Europa heeft een huidallergie, en parfum is de grootste veroorzaker hiervan.
Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Bij de gangbaarste parfums is dat oplosmiddel alcohol, maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen.
Is deze stof veilig? Bij normaal gebruik zijn producten met linalool veilig. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals linalool. Bij het gebruik van producten met linalool kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen.
Mensen met astma zijn soms overgevoelig voor bepaalde geuren. Zo kan een 'lekker luchtje' plotseling voor klachten zorgen. Zelfs als iemand uren geleden parfum heeft opgespoten, kun je daar nog last van hebben. Dit geldt niet alleen voor parfum of deodorant.
Vooral sterke troposmie geeft meestal veel klachten. Bijvoorbeeld doordat eten plots smaakt naar rottend vlees, schimmel, poep of zelfs braaksel. Sommige mensen worden door parosmie somber of zelfs depressief. Dit komt doordat het erg zwaar kan zijn om geuren steeds verkeerd te ruiken.
Overgevoeligheid aan geuren is iets zeer persoonlijk. Net zoals de ene al sneller last zal hebben van geluid of licht, zijn ook geuren prikkels die letterlijk op de zenuwen kunnen werken of hoofdpijn uitlokken.
In cosmetica en huidverzorging vind je vooral schadelijke hormoonverstorende stoffen in de vorm van minerale oliën, parabenen, conserveringsmiddelen, propyleenglycol, polyethyleenglycol, ftalaten en parfum.
Parfum. in zit. Deze geurstoffen geven een geur aan persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke producten, zoals wasmiddel, schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. is een mengsel van chemische stoffen met een sterke geur, die ervoor zorgen dat een product aangenaam ruikt.
In meerdere parfums is onder andere de stof ethylhexyl methoxycinnamate aangetroffen. Dit zou bijdragen aan de houdbaarheid van het parfum, maar kan schadelijk zijn. Daarnaast is er in een enkel luchtje de geurstof butylphenyl methylpropional aangetroffen, wat reproductietoxisch is.
Veelvuldig parfum in uw haar gebruiken kan tot haarbeschadigingen leiden. Parfum bevat immers alcohol, wat slecht is voor de conditie van uw haar. Haarparfum daarentegen is speciaal ontwikkeld voor gebruik in het haar en bevat geen alcohol.
Bij de verbranding van wierook komt veel fijnstof vrij. Het ruikt lekker, maar is slecht voor je gezondheid. De fijnstof en koolstofmonoxide die vrijkomen bij de verbranding van wierook kunnen leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen en longen.
Parfum en schoonmaakmiddelen bevatten grote hoeveelheden pure alcohol. Deze hoge concentratie van alcohol (97%) kan vrijwel direct dodelijk zijn. Volgens de onderzoekers is in heel Oost-Europa sprake van hevige drankproblemen. Ten tijde van het communisme was alcohol vaak het enige dat mensen konden betalen.
Ook je neus ligt 's nachts te slapen. Alleen als je al wakker bent kan je de brand ruiken. Doordat je tijdens je slaap dus niet ruikt dat er iets aan de hand is, is de kans groot dat je te laat wakker wordt en het huis niet meer ongedeerd kunt verlaten.
Geuren werken anders dan beelden en geluiden
Geuren doen zeker wat met onze emotie. Je wordt rustig, blij, energiek of opgewonden worden van het ruiken van een bepaalde geur. Geur wordt verwerkt in ons limbische systeem, het systeem in de hersenen dat een rol speelt bij emoties en gevoelens.
Fantosmie – dingen ruiken die er niet zijn
Dan kan er sprake zijn van fantosmie. Hierbij hebben mensen geurhallucinaties. Ze ruiken dingen die er niet zijn. Sommige mensen ruiken de hele dag een vieze geur, zoals bleek of rook.
MCS is de afkorting van Multiple Chemical Sensitivity, een meervoudige chemische overgevoeligheid. Onder invloed van een steeds vuiler wordend milieu reageren mensen met MCS op geringe concentraties alledaagse chemische stoffen, geuren, gassen en dampen. De verschijnselen die ze ervan krijgen zijn vaak heel heftig.
Je spreekt pas van een allergie wanneer het immuunsysteem in het lichaam overgevoelig reageert wanneer het in contact komt met parfum. Een allergische reactie van parfum kenmerkt zich meestal door een jeukende rode uitslag op de huid.
Dat reguliere make-up niet erg best is voor onze gezondheid wisten wij natuurlijk al langer. Reguliere make-up zit namelijk vol met formaldehyde, parabenen, lood, kwik, PG, dioxines en conserveermiddelen met onuitspreekbare namen. Ingrediënten die irriterend, hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
Waarom is het gebruik van lilial verboden? Op 28 januari 2019 concludeerde het Comité voor Risicobeoordeling (RAC) van het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA) dat lilial reprotoxisch is. Dit houdt in dat de stof schadelijk is voor de vruchtbaarheid en het ongeboren kind.