wier (zn) : alg, alge, waterplant, zeegras.
als synoniem van een ander trefwoord: van wie (vnw) : wiens, wier.
De betekenis is te omschrijven als 'voornamelijk, in het bijzonder, vooral, overwegend, onder meer'.
wier (zn) : alg, alge, waterplant, zeegras.
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord. Evenwoord is dus een synoniem van het woord synoniem!
Voor onder andere en onder anderen wordt de afkorting o.a. gebruikt. Het is aan te bevelen om onder andere(n) voluit te schrijven.
zeker (bw) : absoluut, alleszins, beslist, gegarandeerd, gewis, natuurlijk, ongetwijfeld, ontwijfelbaar, overtuigd, stellig, verzekerd, wis, zekerlijk.
mijn (pronoun): me(en) object of a preposition., mij.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: van wie (vnw) : wiens, wier.
wens (zn) : begeerte, believen, betrachting, desideratum, hoop, verlangen, wil, zin, zucht.
adviseren, aandragen, aanvoeren, influisteren, nomineren, opperen, overreiken, proponeren, raden, suggereren, voordragen, voorleggen, voorslaan.
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
kunnen (ww) : bij machte zijn, in staat zijn, vermogen, weten te.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: hebben (ww) : beschikken over, bezitten, de beschikking hebben over, genieten, houden, in bezit hebben, in eigendom hebben, in het bezit zijn van.
daarom, derhalve, dientengevolge, dienvolgens, dus, ergo, gevolglijk, zodoende. ergo (bw) : alzo, bijgevolg, derhalve, dus, gevolglijk.
Andere woorden voor speciaal zijn apart, bijzonder, exclusief, met name, ongebruikelijk, pregnant, specifiek en vooral.
favoriet, lieveling. geliefd (bn) : begeerd, favoriet, gegeerd, geprefereerd, gewaardeerd, gewild, gezocht, in trek, populair, veelgevraagd.
De afkorting K.Y. stond voor 'Know Yuse', wat uiteraard 'No Use' betekent. 'O.K.' stond in die tijd voor 'Oll Korrect', oftewel 'All Correct'. Mensen gebruikten de afkorting ter bevestiging van een bericht of boodschap.
Voor pagina kan de afkorting p. gebruikt worden. De meervoudsvorm pagina's kan worden afgekort als pp., bijvoorbeeld pp.
Het tussenwerpsel oké wordt gebruikt om instemming uit te drukken: 'het is in orde'. Het woord is van Amerikaans-Engelse oorsprong en wordt in het Engels gespeld als okay of als de afkorting O.K. of OK. In de Woordenlijst is het woord in de pseudo-Franse spelling oké opgenomen.
Wat zijn homoniemen? Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben. Bijvoorbeeld bank (om op te zitten) en bank (als geldinstelling). Andere voorbeelden van homoniemen zijn slot ('sluiting', 'kasteel') en dom ('onbenullig' en 'kathedraal').
Een antoniem vind je dus door het tegenovergestelde van een gegeven woord te noemen. Bijvoorbeeld jong en oud, dik en dun, hoog en laag, zwart en wit. Een synoniem voor antoniem is tegenoverstelde, omgekeerde of tegendeel.
beschonken, dronken, in de lorum, in de olie, keil, ladderzat, lam, laveloos, lazarus, sikker, straalbezopen, teut, toeter, zat. bezopen (bn) : aangeschoten, beneveld, beschonken, dronken, kachel, keil, ladderzat, laveloos, lazarus, teut, toeter, zat.
Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst - religie, ogenblik - moment, gebeuren - geschieden.