Bij percussie beklopt de arts de organen van de patiënt met de vingers. Dit onderzoek doen artsen om de dichtheid, inhoud, begrenzingen en grootte van organen te onderzoeken. Met percussie kunnen ze ook vaststellen of er vloeistof of lucht aanwezig is.
Wanneer op de buik geklopt wordt, dan wordt een hol geluid gehoord, als teken dat er te veel lucht in de buik zit. Te veel lucht in de buik wordt meteorisme genoemd. De bolle buik kan zorgen voor een gespannen opgeblazen gevoel in de buik en buikpijnklachten.
Met percussie kunnen niet-luchthoudende organen (zoals lever en milt), tumoren, vrij vocht en gashoudende darmen van elkaar worden afgegrensd. Bij klachten van buikpijn kan percussie daarnaast een voorzichtige eerste stap zijn bij het inschatten van de ernst en de globale locatie van de pijn.
Als je een gezonde buik indrukt met een vinger, voelt deze soepel aan. De buik beweegt mee met de vinger en valt na het loslaten weer direct op zijn plek, als een soort stevige pudding of gelei.
Met dit onderzoek kunnen we de buikholte en de organen die daarin liggen bekijken, via een klein gaatje in de buik. Soms halen we ook meteen weefsel weg. Een kijkonderzoek in de buikholte heet ook wel een diagnostische laparoscopie.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Het is een methode om een doorsnede te tonen van het lichaam. De radioloog ziet op deze opnamen alle inwendige organen en weefsels.Ook maakt de CT-scan de vorm, structuur en ligging van deze organen en weefsels zichtbaar. Het is gebruikelijk om bij de CT-scan van de buik contrastdrank te drinken.
Spanning bij de darmen kan zorgen voor een onrustig en ongemakkelijk gevoel.Je krijgt bijvoorbeeld last van diarree en darmkrampen. De meeste mensen herkennen deze spanning op de darmen. Zij gaan letterlijk aan de schijt (diarree) op het moment dat er een grote stressvolle situatie plaats vindt.
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Oorzaak geluiden buik. Darmgeluiden kennen diverse oorzaken. Wanneer je, naast rommelende darmen, ook last hebt van andere lichamelijke klachten zoals misselijkheid of buikpijn, is het belangrijk om contact op te nemen met je dokter. In dat geval kan er namelijk iets ernstigs aan de hand zijn.
De aandoening is te herkennen aan een dikke buik met een uitpuilende navel. Enkele andere symptomen voor ascites kunnen zijn: verminderde eetlust, druk op maag, buikpijn of vermoeidheid.
Een knorrende buik
Knorrende geluiden verwijzen vaak naar de geluiden die in je dunne en/of dikke darm worden gemaakt. Dit gebeurt meestal tijdens je spijsvertering. Wanneer je buik 'gromt' heeft dit hoogstwaarschijnlijk te maken met de beweging van voedsel, vloeistoffen, spijsverteringssappen of lucht door je darmen.
Spreekwoorden met organen en emoties
Je maakt je zorgen en dat kan 'zwaar op je maag liggen' of je bent erg boos en moet letterlijk 'je gal spuwen' of er zit je iets dwars: 'je hebt iets op je lever'. Bij angst of als je veel spanning hebt kun je 'het in je broek doen van angst' en dus vaker naar de wc moeten.
Gerommel en geborrel in je buik
Het is soms wat gênant, maar het is doodnormaal. Je dunne darm is bezig met de grote schoonmaak. Tussen de maaltijden in trekken de darmen zich een aantal keer krachtig samen om achtergebleven etensresten op te ruimen. Ook gassen worden daarbij verplaatst en dat hoor je.
De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 - 3 cm dik.
Buikvet ontstaat door een hormonale disbalans.De hormonen die de gelijkmatige verdeling van vet over weefsel en cellen reguleren, werken dan niet goed. Het anti stresshormoon cortisol zorgt voor de opslag van vet rond de organen in de buikholte.
Normaal gesproken spannen en ontspannen onze spieren in het spijsverteringskanaal voortdurend. Bij angst of stress gaan je maag en dunne darm juist minder snel werken. Je eten blijft langer in je lichaam en hierdoor kun je merken dat je minder eetlust hebt of zelfs een beetje misselijk bent.
Verband stress en PDS
Dat komt doordat je hersenen en darmen met elkaar in verbinding staan. Als je stress hebt, sturen je hersenen signalen naar je darmen waardoor je er (extra) last van krijgt. De helft van de klachten bij PDS zijn te herleiden tot stress.
Wat de situatie ook is: stress doet wat met je lijf.
De kans is groot dat wanneer je stress hebt jouw vertering op een lager pitje is gezet. Daardoor kunnen de darmen het binnengekomen voedsel niet meer goed verwerken. Hierdoor kun je onder andere krampen, wisselende ontlasting en een opgeblazen buik ervaren.
Eén van de oorzaken is overmatig gas in de buik dat zich verplaatst en daar kun je last van hebben wanneer je tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat je te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
Wanneer een abdomen buikorganen scan? Bij aanhoudende buikklachten, afwijkende orgaanfunctie, een verhoogd risico op kanker door erfelijkheid of leefstijl en voor onderzoek naar tumoren en uitzaaiingen is een MRI scan Abdomen (buikorganen) zinvol.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Een CT-scan wordt vaak gebruikt bij het opsporen van ziektes. Een nadeel van een CT-scan is dat patiënten tijdens deze scans worden blootgesteld aan straling.Dit kan mogelijk stralingsgerelateerde tumoren veroorzaken.