In de geschiedenisboeken staat het West-Vlaamse Ieper vooral bekend als de plek waar duizenden soldaten in meerdere veldslagen omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).
In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was België neutraal. Dit werd geschonden door de Duitse invasie van België in 1914 (zie Schlieffenplan voor meer details). België zou vier jaar lang frontgebied blijven.
Slachtoffers slag
Beide partijen verloren enorm veel soldaten bij de eerste Slag om Ieper. Geschat wordt dat er aan de geallieerde zijde ongeveer 150.000 soldaten de dood vonden, terwijl er ongeveer 135.000 Duitsers sneuvelden. De slag toonde de superioriteit aan van de verdedigende tactiek over de offensieve tactiek.
Het Frans blijft er de enige officiële taal.
De Tweede Slag om Ieper was het eerste massale gebruik van gifgas door Duitsland aan het Westelijk Front. Het was ook de eerste keer dat een voormalige koloniale macht (de 1ste Canadese Divisie) een Europese macht (het Duitse Rijk) in Europa versloeg (bij de Slag om St. Julien en de Slag om Kitcheners' Wood).
Een standaard ceremonie duurt niet lang, een kleine 5 a 10 minuten.
De Last Post is een signaal, gebruikt in verschillende legers. Het signaal wordt bij militaire herdenkingen en begrafenissen in Groot-Brittannië en Gemenebest-landen gebruikt.
De Slag om Ieper is een grote veldslag uit de Eerste Wereldoorlog die verdeeld wordt in vier slagen met een vastlopend front. Het Duitse Rijk en de geallieerden probeerden allebei een doorbraak te forceren wat mislukte. Bij de tweede slag werd voor het eerst gifgas gebruikt.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers.
De Commonwealth War Graves Commission rapporteerde in 1988 volgende cijfers (begraafplaatsen én vermisten): In België worden 204 810 Commonwealth-soldaten herdacht: 194 718 slachtoffers van de eerste wereldoorlog waarvan 175 000 in de Ypres Salient.
Resultaat. De totale Britse verliezen aan het Westelijk Front tussen 31 juli en 1 december bedroegen 448.614 man aan doden, gewonden, zieken, deserteurs, vermisten en krijgsgevangenen, waaronder 244.897 aan de frontsector van het offensief, zieken en deserteurs niet meegerekend.
Eerste Wereldoorlog: 1914-1918. De directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog was de moord op de Oostenrijkse aartshertog Franz-Ferdinand. Het dodelijke schot van een jonge Bosnisch-Servische nationalist leidde tot een ongekend grote oorlog.
Het (letterlijke) startschot voor de Eerste Wereldoorlog kwam in 1914, in het Bosnische Sarajevo, waar de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, aartshertog Franz Ferdinand, op bezoek kwam.
Op die grens hadden de Fransen nieuwe forten en verdedigingswerken aangelegd. Bovendien verwachtten de Duitsers dat de Fransen langs daar zouden aanvallen. Een nog groter probleem was de dreiging dat Duitsland, als gevolg van het Frans-Russische bondgenootschap, aan twee kanten zou worden aangevallen.
Het Britse leger had slechts een terreinwinst van 8 kilometer bereikt toen de heuvelrug met daarop het plaatsje Passendale ten oosten van Ieper werd ingenomen. Al het terrein dat met zoveel bloedvergieten ingenomen was, ging in april 1918 weer verloren aan de Duitsers.
Die dag staat dan ook voor eeuwig geboekt als de meest tragische dag in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Na de bloedige slag op 12 oktober 1917, gaf Haig het bevel de aanval te stoppen en liet hij de ANZAC's vervangen door frisse, Canadese troepen. Op 26 en 30 oktober ploeterden zij hun 'Road to Passchendaele'.
Achteraan de begraafplaats is er een groot massagraf voor de stoffelijke resten van 600 soldaten . Voor de vele Franse...
Hoe is Ieper ontstaan? Met een grote hoeve bij een rivier. En die is veel ouder dan de eerste vermelding van Ieper in 1066. Dankzij de bevaarbare Ieperlee wordt de stad in de middeleeuwen een internationaal handelscentrum.
[demoniem] een staatsburger van België.
De naam taptoe is een afgeleide van het commando 'Tap toe!' , dat vermoedelijk al vanaf de 17e eeuw in kazernes werd gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was. Het was bedoeld om de soldaten, die 's avonds verspreid over de stad in kroegen zaten, terug naar de kazerne te lokken.
Elke avond om 20 uur wordt het verkeer onder de Menenpoort stilgelegd door de politie om de klaroenblazers van de Last Post Association de kans te geven hun eerbetoon te blazen ter nagedachtenis van de soldaten die in de Eerste Wereldoorlog op Belgisch grondgebied vochten en sneuvelden.
De Last Post is traditioneel de laatste groet aan de gesneuvelden, en wordt door vrijwillige klaroeners uitgevoerd ter ere van de soldaten van het toenmalige Britse Rijk en van de geallieerden die in WO I in de Ypres Salient gesneuveld zijn.