De koper in gebreke stellen Meestal staat erin dat u de koper een brief moet sturen waarin u hem erop wijst dat hij in gebreke blijft. Hij krijgt dan nog een termijn (vaak acht dagen) om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Doet hij dat niet, dan 'raakt hij in verzuim'. Meestal kunt u dan de boete opeisen.
U kunt een handtekening zetten onder een schriftelijke koopovereenkomst. Maar dit is meestal niet verplicht. Ook zonder handtekening kunt u eraan vastzitten.Alleen heeft de verkoper dan minder bewijs.
Stel de verkoper in gebreke
Als de verkoper niet meewerkt aan de overdracht bij de notaris, kun je hem in gebreke stellen. Je geeft de verkoper dan de kans alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Stuur de ingebrekestelling in een aangetekende brief.
Een professionele verkoper mag zich meestal niet meer terugtrekken. Ook als er nog geen schriftelijk contract is.
Tips van Makelaarsland. Gemiddeld zit er anderhalve week tussen het maken van de mondelinge deal en het tekenen van het voorlopig koopcontract. Zorg er voor dat dit proces versneld wordt. Laat in je bieding meenemen dat het je wens is om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld binnen 48 uur het koopcontract te tekenen.
Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen.Gedurende deze drie dagen kan de koper de koopovereenkomst ontbinden. De bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur van de dag nadat de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen.
De wettelijke bedenktermijn van artikel 7:2 lid 2 BW
Op grond van artikel 7:2 lid 2 BW heeft een koper van een woning gedurende drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst het recht deze overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Voor een verkoper geldt deze wettelijke bedenktijd niet.
Uw rechten na ontbinding van de koopovereenkomst
Na ontbinding van de koopovereenkomst moet u het product teruggeven. Daarna kunt u uw geld terugkrijgen. Als de verkoper u een tegoedbon wil geven, kunt u zeggen dat u uw geld terug wilt. U heeft hier recht op.
Bod geaccepteerd, verkoper trekt zich terug
Ook als er een voorlopig akkoord is gegeven op een bod. Zolang er geen koopcontract is getekend, mag de verkoper zich bedenken. Wordt er meer geboden, dan mag de koper de woning aan deze persoon verkopen. Zelfs als er al mondeling akkoord is gegeven.
De koper trekt zich terug binnen de wettelijke bedenktijd
Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft. Op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract gaat deze wettelijke bedenktijd in.
Hoe lang geldt een voorlopig koopcontract? Het voorlopig koopcontract is voor jou als koper na de bedenktijd bindend. Na die drie dagen kun je alleen nog onder de koop uit als je je op een of meerdere ontbindende voorwaarden kunt beroepen. Voor die ontbindende voorwaarden geldt een bepaalde geldigheidsduur.
Belang voor de koper
Zolang dit niet zeker is, wordt het voorschot van de koper niet doorgestort naar de verkoper. Het geld staat als het ware “geparkeerd” op een beschermde derdenrekening waar de partijen niet aan kunnen. Deze rekening wordt beheerd door het notariskantoor, maar de gelden komen hem geenszins toe.
Het is gebruikelijk dat een woning 4 tot 8 weken verkocht onder voorbehoud is. Na het verlopen van het voorbehoud is de woning definitief verkocht. Hoe vaak gaat verkocht onder voorbehoud niet door? In ongeveer 25% van de gevallen gaat de koop niet door wegens de opgenomen voorbehouden.
Inschrijven van een voorlopig koopcontract bij het Kadaster is niet verplicht. Maar het is wel aan te raden. U staat sterker als koper, bijvoorbeeld als er beslag wordt gelegd omdat de verkoper schulden heeft. Dan kunt u bewijzen dat u het huis hebt gekocht.
Bij een koopcontract heeft u ook verplichtingen. Is het contract eenmaal gesloten, dan zitten beide partijen eraan vast. Bij ontvangst van het product moet u dan de koopprijs betalen. Behalve als u anders heeft afgesproken.
Tijd om te tekenen. Als de verkoper je bod accepteert, gaan jullie het voorlopig koopcontract tekenen. Het woord 'voorlopig' is een beetje verraderlijk. Je hebt wettelijk drie dagen bedenktijd na het tekenen, maar daarna is het contract wel degelijk bindend.
De verkoper krijgt tien dagen de tijd om het bod te aanvaarden - al gaat dit meestal veel sneller. Maar van zodra de verkoper het bod heeft geaccepteerd, is er in principe geen weg terug. Een bod is een bindende overeenkomst tussen de koper en verkoper.
Bod gedaan op huis wanneer reactie
Meestal krijg je binnen twee werkdagen reactie. Wil je ondertussen niet stil zitten?
Is een bod eenmaal uitgebracht en geaccepteerd door de verkoper, dan wordt dit immers als een bindende overeenkomst gezien. Het maakt overigens niet uit of dit mondeling of schriftelijk is gebeurd.
Een (voorlopig) koopcontract is het contract dat je sluit voor de koop van een nieuw huis. Het gaat vooraf aan de overdracht bij de notaris en er zijn meestal ontbindende voorwaarden in opgenomen. Een voorlopig koopcontract wordt ook wel een koopovereenkomst of koopakte genoemd.
In het koopcontract bepaal je samen met de koper een datum waarop aan de ontbindende voorwaarden moet worden voldaan. Is dat allemaal gelukt? Dan wordt de woning officieel overgedragen, meestal minimaal 6 weken na het tekenen van het voorlopige koopcontract.
Hoewel een koopovereenkomst bindend is, heb je volgens de wet na het tekenen nog drie dagen bedenktijd. In deze drie dagen kun je nog afzien van de koop, zonder dat je hier een reden voor hoeft op te geven en zonder dat je hier een boete voor hoeft te betalen.
Nadat jullie het voorlopig koopcontract hebben getekend, zitten jullie nog niet gelijk aan de koop vast. De dag nadat beide partijen in het bezit zijn van het getekend voorlopig koopcontract gaat eerst de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Jullie mogen dan het koopcontract zonder redenen ontbinden.
Zo kan je in deze 3 dagen bedenktijd nog rustig en onafhankelijk nadenken over de aankoop van je woning. De bedenktijd is volgens de wet verplicht, hier mag niet vanaf worden geweken. De bedenktijd geldt alleen voor de koper, niet voor de verkoper van de woning.
Onze tip: U kunt in principe niet zomaar onder een contract uit. Maar dat kan wel als 1) de andere partij de gemaakte afspraken niet nakomt, dan kunt u dus ontbinden, of 2) als er sprake was van bijvoorbeeld bedrog, bedreiging of misleiding, dan kunt u het contract vernietigen als u dit kunt bewijzen.