Gebruik nooit harde borstels, krassende materialen, soda houdende, desinfecterende of agressieve middelen voor het reinigen. Een sopje van warm water en een klein beetje afwasmiddel is voldoende om de plank na gebruik weer mooi schoon te krijgen.
Smeer de plank in met citroensap of witte azijn. Strooi hier bovenop (zee)zout en pak een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Wrijf hiermee het zout en het sap of de azijn over de plank en laat het een kwartiertje intrekken. Zo wordt de snijplank brandschoon.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
Leg de snijplank op een vlakke ondergrond en giet er ongeveer 100ml olie op. Strijk deze uit met een keukenpapier, kwast of met de hand. Vergeet ook niet de randen mee te nemen. Wanneer de olie ietwat is ingetrokken herhaal je de stap aan de onderzijde van de plank.
Naast het schoonmaken van de plank na gebruik, moet je de snijplank ook om de 2 à 3 maanden opnieuw oliën. Smeer de plank in met citroensap of witte azijn en strooi hier zeezout over. Wrijf het zout en citroensap of witte azijn met keukenpapier goed in en laat 15 minuten intrekken.
Hout. Ook hout kan weer stralen na een opfrisbeurt met olijfolie. Meng de olie met wat (appel)azijn of citroensap. Houd de volgende verhouding aan: twee kopjes olijfolie en een kopje citroensap of azijn.
Een snijplank schoonmaken
Je snijplanken het beste schoon kan maken door ze met heet water en goed afwasmiddel flink schoon te schrobben. Hout kan niet in de afwasmachine, dus om een houten snijplank schoon te maken is dit tevens de enige manier. Spoel de snijplank om en droog hem af met papieren doekjes.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Olie dringt in het hout en voorkomt dat water kan binnendringen, maar tegelijk zorgt het ervoor dat hout kan blijven ademen. Daardoor gaat je snijplank langer mee. Olie is gemakkelijk aan te brengen, waardoor het onderhoud van je houten snijplank erg simpel is.
Rauwe Lijnolie is geheel voedselveilig en wordt zelfs ook in de keuken gebruikt. Dit product kent echter een droogtijd van circa 6 maanden en is dus weliswaar voedselveilig maar door die droogtijd minder geschikt voor het afwerken van snijplanken en dergelijke.
Lijnzaadolie (of kortweg lijnolie) wordt veel gebruikt voor het behandelen van ongeverfd hout. Door de diepbruine kleur van de olie krijgt de houten plank een warme uitstraling. In de loop van de tijd wordt de houtkleur donkerder, vooral als het hout vaak blootstaat aan zonlicht.
Het antwoord is: nee. Een houten snijplank kan niet in de vaatwasser want het hout kan door de vochtigheid en temperatuurverschillen uitzetten, krimpen of scheuren.
Tijd voor een nieuwe
Dat is als er teveel diepe groeven inzitten, de plank verkleurd is, kromgetrokken is door de hoge temperaturen in de vaatwasser en niet meer goed schoon te maken is. Over het algemeen gaat een plastic plank bij matig tot intensief gebruik een jaar mee.
Maak een sopje met een beetje schoonmaakmiddel en neem het oppervlak voorzichtig af met een doek. Is het hout gelakt of onbewerkt, gebruik dan niet te veel water, anders kan het hout beschadigd raken. Maak het hout vervolgens droog met een schone doek.
Dat doe je door houten planken af te nemen met azijn en door plastic planken een uurtje in een bak met verdund bleekwater te leggen. Moeten er ook vlekken en geurtjes verwijderd worden, dan kun je zowel houten als plastic planken een scrubbeurt geven met grof zout en een halve citroen.
Kersenhout is het beste. Ook esdoorn-, eiken-en perenhout zijn geschikt. Deze houtsoorten zijn net hard genoeg om niet meteen doormidden gezaagd te worden, maar net zacht genoeg ook, om het mes niet bot te maken. Koop geen plank uit één stuk, omdat deze planken krom kunnen trekken.
Olijfhouten producten zijn eenvoudig in onderhoud. U wrijft ze tweemaal per jaar in met houtolie of houtwax, wat voor een uitstekende verzorging en bescherming zorgt. Artikelen van olijfhout mogen niet in de vaatwasser of langdurig in het water staan. Gebeurt dit toch, dan kan het product wit verkleuren.
Behandel de bamboe of houten snijplank met geur- en smaakloze olie. Amandel- of druivenpitolie zijn goede keuzes, evenals witte mineralen olie. Bij notenallergie raden wij af om een amandelolie te gebruiken. Gebruik van olijfolie raden wij af.
De volledige naam van lijnolie is lijnzaadolie. Lijnzaadolie komt uit de vlasplant, deze bloem bevat ongeveer 40% olie. De vlasplant groeit in Europa, Canada en Rusland. Rauwe lijnolie krijg je door deze bloem te persen.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
Je kunt de snijplank schoonmaken met een oplossing van zout water. Wrijf de snijplank goed in met een in het zoute water doordrenkte theedoek. Je kunt een kunststof snijplank ook even laten weken in zout water en daarna goed afborstelen of spoelen.
Een bamboe snijplank is gemakkelijk schoon te houden. De beste manier is de snijplank na gebruik gelijk af te spoelen onder de kraan, eventueel even ingesmeerd met een milde zeep. Daarna kan de snijplank worden afgedroogd of in een afdruiprek gezet worden.
De Uulki houtwax is een voedselveilige houbescherming. Voedselveilig of levensmiddelecht betekent dat de was zonder gevaar voor jouw gezondheid in contact kan komen met voedsel. Niet onbelangrijk wanneer je groentjes snijdt op jouw favoriete snijplank of keukenwerkblad die met Uulki houtwax is behandeld!