Luieruitslag of -eczeem ontstaat door het dragen van een luier. In de urine en ontlasting van de baby zitten stoffen die invloed hebben op de pH-waarde van de huid. Samen met de wrijving tussen de luier en de huid veroorzaakt dit een warme, vochtige, broeierige omgeving. De huid wordt week en raakt geïrriteerd.
Bij luieruitslag is de huid onder de luier rood en pijnlijk. Soms gaat de huid kapot. Luieruitslag ontstaat door de plas en poep in de luier. Luieruitslag kan geen kwaad, maar uw baby kan er veel last van hebben.
Luieruitslag of rode billen herken je aan de rode vlekken, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen. De oorzaak is een combinatie van factoren: warmte, wrijving en contact met ontlasting en urine. Bijna alle kinderen hebben er weleens last van. Ook komt luieruitslag bij volwassenen met incontinentie voor.
Zowel luieruitslag als schimmel komt tot stand in een vochtige omgeving, zoals natte babybilletjes. Terwijl luieruitslag ontstaat door stoffen uit urine en ontlasting die de babyhuid irriteren, is een schimmelinfectie te wijten aan schimmels die van nature aanwezig zijn op de huid.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
Zuren zoals in fruit(sappen) als citrusvruchten en kiwi. Kruiden, maar zeker pittig / scherp voedsel. Pinda's en noten in verband met mogelijke allergieën. Producten met veel verzadigde vetten.
Hoeveel Sudocrem moet ik aanbrengen? In het algemeen dient u een kleine hoeveelheid zalf in een dun laagje aan te brengen. Masseer Sudocrem met kleine cirkelvormige bewegingen in de huid totdat de zalf verdwijnt en een doorzichtige laag achterlaat.
Verzorging van de babybillen
Als de luier nat is, kan het gaan broeien. En daarmee ontstaat, zeker als de huid al een beetje geïrriteerd is, gemakkelijk luieruitslag. Breng daarom bij elke luierverschoning een natuurlijke billenbalsem met wolwas en zinkoxide aan.
Gebruik dus goede kwaliteit luiers en verschoon die ook regelmatig, bijvoorbeeld om de 3 uur (7 tot 8 keer per dag). Zelfs de beste luiers zitten op een gegeven moment vol. De moderne wegwerpluiers bevatten superabsorberende gels en vezels die zeer veel vocht kunnen binden en de huid dus langer droog houden.
Hoewel luiererytheem heel vaak voorkomt bij baby's, kan het worden vermeden door de luiers niet te strak vast te maken of ook door verschillende merken van luiers uit te proberen. Sommige irriteren immers meer dan andere. Merk je dat je kindje vaak last heeft van luiererytheem, verander dan eens van luiermerk.
Dit wordt luieruitslag genoemd. Door de urine en de ontlasting raakt de huid van uw kind geïrriteerd. Daardoor kan het ook kapotte plekjes op de billen krijgen. Luieruitslag kan geen kwaad, maar het kan wel erg pijn doen.
De handjes van je baby bevatten van nature heel wat bacteriën. En die kunnen ervoor zorgen dat je baby dunne en zuur ruikende ontlasting in de luier heeft. Wanneer die in contact komt met de tere huid van je kleintje, kan het rode billetjes krijgen.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
Zinkoxide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij het kan worden toegepast zijn eczeem, jeuk, koortslip, wondverzorging, zoals bij doorligwonden en herpes genitalis en bij kapotte mondhoeken.
Opgroeiende baby (3 - 6 maanden)
Als luiers te krap zijn, worden urine en ontlasting namelijk tegen de tere babyhuid aan gedrukt. Het gevolg kan je al raden: vervelende luieruitslag.
Heeft je baby luieruitslag op zijn billen, smeer dan bij elke verschoonbeurt zijn billetjes in met zinkzalf of een billenzalf met een hoog percentage zinkoxide, zoals Sudocrem. Het mag best een dikke laag zijn, zodat er echt een beschermend laagje zit tussen de huid en de vochtige urine en ontlasting in de luier.
Zinkoxidepreparaten worden gebruikt bij beginnende irritatie van de babyhuid veroorzaakt door enzymen in de ontlasting die de huid van de billetjes, vooral in combinatie met de urine, aantasten. Voorbeelden zijn zinkoxidesmeersel, zinkzalf en ZOK-zalf. Kamille werkt licht ontsmettend.
Controleer of de luier niet te strak zit. Dit kan je zien door te kijken of je wijsvinger ongeveer er tussen past als speling. De luier is verschoond en de nieuwe luier zit goed. Tijd om de kleren weer aan te doen!
Als de billetjes ingesmeerd en wel zijn, mag de schone luier aan. Vouw de luier goed uit en leg hem op zo'n manier onder de billen van je baby dat de luier aan de achterkant net iets hoger zit dan de navel. Breng de luier vervolgens tussen de benen door aan de voorkant omhoog en maak hem vast met de plakstrips.
Verschonen als het echt nodig is
Verschoon 's nachts alleen als het echt nodig is. Heeft je baby een kwetsbare huid en luieruitslag, dan is dat wel een reden om ook 's nachts een schone luier te geven. In de warme zomermaanden hebben baby's sneller geïrriteerde billetjes. Ook dan is vaker verschonen fijn.