De muur waarin u een inbouwkraan wilt aanbrengen, moet zo'n 7 tot 8 cm. diep zijn. Het verwerken van een inbouw kraan is eenvoudiger in gipswanden dan in bijvoorbeeld beton.
Monteer de S-koppeling (120 mm)
Plaats de S-koppelingen losjes op de leidingen uit de muur en schroef de kraan erop. Maak alles waterpas. Zet met viltstift een recht streepje op de tegel én op de koppeling, zodat de koppelingen bij het monteren op dezelfde plek zitten. Draai de koppelingen en kraan weer los.
De lengte van de uitloop is vaak tussen de 20 en 40 centimeter. Dat wil ook zeggen dat de wastafel kraan zo geplaatst moet worden dat het water op een logische plaats in de wasbak valt. Er moet zo'n 10-15 cm aanwezig zijn tussen het einde van de uitloop en de wastafel rand.
Zorg ervoor dat u voor het uitkiezen van de kraan de diameter van de wasbak/waskom heeft opgemeten. De uitloop vanaf de kraan moet ongeveer1 cmt. o.v. van de afvoer zijn verwijderd. Op die manier voorkomt u dat het water teveel zal spetteren.
De hoogte van de uitloop wordt gemeten vanaf de de onderkant van de uitloop tot het grondvlak van de kraan.
1 - Schroef de S-koppelingen in de muur zodat ze ongeveer 42 mm uitsteken. 2 - Schroef de rozetten op de muur. 3 - Zorg dat de hartafstand tussen 150 mm is en check of ze waterpas zijn. Pas aan als het nodig is.
Een S-koppeling wordt gebruikt bij het monteren van een douchekraan of badkraan. S-koppelingen maken namelijk de verbinding tussen de kraan en de muurplaat compleet. Aan beide kanten beschikt de koppeling over schroefdraden die worden uitgedrukt in een breuk wat een bepaalde maat aangeeft.
Antwoord. Een dikte van 10 cm is voldoende, maar de muur moet inderdaad wel verankerd worden aan de achteliggende muur (om de 2 lagen met veerankers). Op zich moet dit voldoende zijn indien de muur niet zijwaarts belast zou worden.
Maar daar ben je niet altijd mee gediend. Een wand van 1m of 1m20 is te kort om je badkamervloer voldoende te beschermen tegen wegspattend water. Een wand met een minimumlengte van 1m40 is daarom een betere optie. Helemaal ideaal is een wand van 1m60 hoog.
We raden u aan om altijd minimaal voor een dikte van 8 millimeter te kiezen. Het douchescherm is dan gegarandeerd stevig en stabiel. Natuurlijk is 10 millimeter nog steviger, maar u moet er dan wel rekening mee houden dat de douchewand ook een stuk zwaarder zal zijn.
Goede werkhoogte. Over het algemeen wordt gesteld dat 90-105cm een fijne werkhoogte is voor je handen. Op deze hoogte hoef je niet gebogen te staan, wat voor rugklachten kan zorgen. Deze hoogte kun je dus als leidraad gebruiken voor het bepalen van de juiste hoogte van je kraan.
De hoogte die meestal voor een douchekraan wordt aangehouden, is 110 cm boven de douchevloer of douchebak. Op die hoogte is de kraan voor de gemiddelde mens gemakkelijk te bedienen.
Een wastafelmengkraan voor wandmontage wordt doorgaans 110-120 cm boven de vloer geïnstalleerd. Een spiegel (of spiegelkast) moet boven de wastafel worden opgehangen in een hoogte van 100 tot 180 cm boven de vloer. Handdoekhouders zijn altijd perfect bereikbaar als je ze 110 cm boven de vloer monteert.
De diepte van een muurplaat wordt bepaald bij het aanleggen van de leidingen in de muur. Maar omdat op voorhand niet altijd duidelijk is hoeveel stucwerk er nog op de muur moet worden aangebracht, en de dikte van de tegel ook anders kan zijn dan oorspronkelijk gedacht, kan het zo zijn dat de muurplaat te diep ligt.
Gebruik een steek- of pijpsleutel van 13 mm om de kraan vast te zetten met de meegeleverde moer.
Is de kraan van je wastafel stuk of heb je je oog laten vallen op een leuker exemplaar? Dan kan je makkelijk zelf de oude kraan weghalen en vervangen door een nieuwe.
De hartafstand is de afstand tussen het midden van de warmwater- en de koudwaterleiding op de plaats waar de douchekraan moet komen. Tegenwoordig is 15 centimeter een gangbare maat. Maar in oudere woningen kan dit vaak nog 12 centimeter zijn of nog iets anders.
De muurplaat mag na montage tot enkele millimeters buiten de wand uitsteken. Monteer de muurplaat met pluggen in de muur. Voor het solderen van de leiding aan de muurplaat eerst weer demonteren anders smelten de pluggen. Dicht voor het tegelen de leiding af met een blindstop.
De S koppeling maakt het mogelijk dat een 150mm kraan op een 120mm muurplaat past en omgekeerd. De S koppeling is hoe dan ook nodig om de muurplaat met de douchekraan te verbinden, de S-koppeling wordt netjes weg gewerkt met een rozet dat bij de douchekraan hoort.
De C-uitloop is de meest populaire uitloop bij keukenkranen met een hoge uitloop. Deze uitloop gaat recht naar boven, waarna hij rond afloopt. De L-uitloop is (zoals het woord al zegt) een L-vormige uitloop, de kraan heeft dus een rechte uitloop.
Leg hiervoor de spoelbak in de juiste positie met het kraangat op de juiste plaats. Draai de spoelbak om en teken de omtrek af. Teken vervolgens een tweede omtreklijn af binnen de eerste lijn. De afstand tussen de twee lijnen vormt de rand waarop de spoelbak zal rusten na de plaatsing.
Een uitloop bestaat in verschillende uitvoeringen. Zo kan een uitloop draaibaar of juist vast zijn. Draaibare uitlopen kunnen praktisch zijn, bijvoorbeeld in de keuken als een grote pan, vaas of emmer gevuld moet worden. Sommige kraanuitlopen zijn deels vast en deels draaibaar.