Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
Een waterontharder haalt het kalk uit je water. Goede waterontharders halen zelfs 100% kalk uit het water. Je huishoudelijke apparaten, zoals je koffiezetapparaat, waterkoker, afwasmachine of wasmachine gaan langer mee, omdat ze niet worden aangetast door kalkafzetting. Kalkvrij water laat geen kalk achter.
Zacht water is vaak beter voor je huid. De zuurgraad van je huid (pH-waarde) blijft bij zacht water optimaal. Het is belangrijk om natuurlijke douche- en badproducten te gebruiken, anders hef je het positieve effect van het zachte water op.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Daardoor zijn er veel schelpen in de bodem blijven zitten: kalk dus. Hier in Epe op de Veluwe bestaat de bodem vooral uit zand en is heel schoon. Er zit bijna geen kalk in. Daarom is dit het zachtste water van Nederland.
Omdat bijna alle waterleidingbedrijven zelf hun water ontharden, zijn er bijna geen huishoudens waarvoor een waterontharder echt nuttig is. Op de meeste plekken ligt de hardheid rond de 8 °dH. Er zijn wel uitschieters van 2 tot 18. Maar volgens de consumentenbond heeft zelf water ontharden pas zin vanaf 20 °dH.
Volgens de Consumentenbond klopt de claim dat u door de aanschaf van een waterontharder geld bespaart dan ook niet. Het is zo dat een verwarmingselement met kalk meer stroom nodig heeft dan een verwarmingselement zonder. Maar het gaat om een klein verschil. En ja, apparaten kunnen kapot gaan door kalk.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
Water uit een waterontharder smaakt minder bitter dan normaal kraanwater. Kraanwater wordt vaak gezien als neutraal van smaak.
Alle schoonmaakmiddelen en zepen werken vele malen beter met kalkvrij water omdat ze niet eerst een reactie hoeven aangaan met de kalkvormende deeltjes in hard water. 5. Gebruik groene zeep!
Voordelen van zacht water
Er zal geen kalk meer ontstaan op kranen en ander sanitair. De waterleiding zal niet langer verkalken waardoor er minder energie nodig is om het water op te warmen. Apparaten hebben minder onderhoud nodig en kunnen veel langer meegaan.
Kalk kan geen kwaad
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.
Met zacht water voelt de huid zeer zacht aan en maakt het haar glanzend en glad. Zacht water heeft ook andere voordelen. Het bespaart energie voor het verwarming van warmwater, u gebruikt minder wasmiddel en onthard water is beter voor de groei van planten. Kalkvorming in de badkamer en keuken lijkt onverzorgd.
Prijzen van een waterontharder
De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter.
Over het algemeen stellen ze dat de kristalstructuur van water door het magnetische veld verandert, waardoor de calciumdeeltjes zich niet meer aan oppervlakten hechten. Een kalkmagneet verwijdert de kalk dus niet.
Een magnetische waterontharder, ook wel waterontharder magneet genoemd, is een apparaat die je plaatst op je waterleiding. Het idee van een magnetische waterontharder is dat het voorkomt dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Zodra die twee delen zich combineren, dan ontstaat er kalksteen.
Leidingwater mag bijvoorbeeld geen micro-organismen bevatten in hoeveelheden die gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid. Om het te ontdoen van virussen en bacteriën wordt chloor toegevoegd. De chloorgeur van leidingwater kan wel storend zijn, maar het is niet schadelijk en het vervliegt snel.
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Met flessenwater ben je 150 tot 500 keer duurder uit.
Kalk in het water
Door de hoeveelheid kalk in het harde water raakt de huid en uw haar geïrriteerd en kunnen vocht en oliën niet meer goed doordringen. Kalk mengt zich tevens met de natuurlijke oliën van uw haar, waardoor het er vettig en futloos uit kan zien.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Wat ook niet werkt: water koken
Een ander hardnekkig gerucht is dat gekookt water de kalkaanslag tegengaat. Ook dit verhaal kunnen we gemakkelijk naar het rijk der fabelen verwijzen. Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.