Leg de noppenfolie gewoon op het bevochtigde glas en druk het dan aan om te zorgen dat het blijft plakken. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moet je de folie met de belletjes op het raam aanbrengen, met de gladde kant naar binnen.
Bij het verpakken plaats je de noppen, luchtbolletjes, aan de binnenzijde. Wikkel de noppenfolie vervolgens om het product en zet het vast met een goede tape. Het aan de binnenzijde plaatsen van de noppen heeft meerdere goede redenen.
Luchtspouw: noppenfolie breng je nooit direct tegen de vloer aan. Door minstens twee centimeter open te houden tussen het folie en de onderkant van de vloer isoleert deze beter. Stilstaande lucht is namelijk de beste isolator. Isolatiewaarde: noppenfolie zal je geen grote winst opleveren.
Met het plaatsen van een tochtstrip of tochtband kun je de kou bij ramen en deuren verhelpen. De tochtstrip vult namelijk de kieren en voorkomt dat koude lucht naar binnen kan en warme lucht naar buiten. Bovendien draagt het ook nog eens bij aan een lagere energierekening.
Een dampdicht reflecterend, isolerend isolatiemateriaal met een R-waarde van 1,4 m²K/W.
Dan omwikkel je ze 's nachts of 's winters met bubbelfolie. Daarnaast is bolletjes plastic een praktische oplossing als je wilt dat het water in je zwembad of vijver tijdens koudere nachten niet te veel afkoelt. Ook tijdens vakanties biedt het isolerende vermogen van noppenfolie uitkomst.
De folie neemt het binnensijpelende water op en voert het af naar buiten. De noppenfolie is aangesloten op een pomp die werkt op sensoren. Het geheel wordt afgedekt met een nieuwe keldervloer en keldermuren. Zo kan je de kelder terug gebruiken zoals voordien, zonder je zorgen te hoeven maken over plassen water.
Dat klopt inderdaad, niet ieder raamfolie kan toegepast worden op dubbele beglazing, HR+ (+) glas of getint glas. De reden hiervoor is dat er thermische breuken kunnen ontstaan. Ben je nog niet bekend met deze term? Hieronder leg ik aan je uit wat een thermische breuk is en hoe deze ontstaat.
Dan kan je ook aluminiumfolie op het raam kleven. Dat doe je best langs de buitenkant, omdat de folie daar het zonlicht zal weerkaatsen en zo de warmte buitenhouden.
Isolatiefolie aanbrengen
De eerste mogelijkheid is het aanbrengen van isolatiefolie om hiermee jouw ramen te isoleren tegen kou of warmte. Isolerende raamfolie is geschikt voor zowel enkel- als dubbelglas. Van enkelglas maak je als het ware dubbelglas, en dubbelglas verhoog je tot HR-glas.
Enkelzijdig en dubbelzijdig noppenfolie
Beide varianten zijn dampdicht en zijn dus voorzien van luchtkussens die de warmte beter vasthouden. De aluminium toplaag van het noppenfolie draagt hier nog een extra steentje aan bij.
Noppenfolie voorkomt dat de naderhand te storten beton in contact komt met de ondergrond, waardoor geen water aan het beton wordt onttrokken. Deze polyetheen noppenbaan is zeer makkelijk en direct verwerkbaar vanaf de rol. U bespaart op arbeidstijd en materiaalkosten."
Wat zijn de voordelen van een kelderdrainage met noppenfolie? Het grootste voordeel van een kelderdrainage met noppenfolie is dat de oplossing letterlijk waterdicht is. Je zal niet langer last hebben van vocht op de kelder. Het pompsysteem en het noppenmembraan werken uitstekend.
Daarom adviseren wij gezinnen met kinderen om te kiezen voor één rol van 100 cm x 100 m voor de grote spullen en twee rollen van 50 cm x 100 m voor alle kleine spullen.
Als je kleine hoeveelheden bubbeltjesplastic hebt, kun je dat gewoon bij het PMD- of PBD-afval gooien. Heb je echter regelmatig grote stromen met bubbeltjesplasticafval, dan is het handig om hiervoor een apart contract af te sluiten met je afvalinzamelaar.
Raam moet glad en vetvrij zijn
Ontvet het raam daarom goed. Dit kun je doen met een middel dat geschikt is om te ontvetten en die op een raam te gebruiken is. Ook is het belangrijk dat het oppervlak glad is. Wanneer de ondergrond niet glad is, zal het folie ook loslaten.
Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
Volgens de woordvoerder van aluminiumfoliefabrikant Toppits maakt het niet uit welke zijde je gebruikt, ze werken precies hetzelfde. Dat de doffe kant de warmte beter vasthoudt zou een fabeltje zijn.
Wat is het verschil tussen statische folie en zelfklevende raamfolie? Zelfklevende folie is permanent en voorzien met een lijmlaag aan de achterkant van de folie. Statische raamfolie hecht zich, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen, makkelijk aan het raam of elk ander glad oppervlak dat je wenst.
Als enkelglas vervangen in je woning geen optie is, dan is isolatiefolie een goede oplossing. Door het plakken van folie gaat er minder warmte verloren door je ramen. Heb je wel de mogelijkheid om te isoleren door dubbelglas te plaatsen, of een andere vorm van isolatie toe te passen, dan is dit zeker aan te raden.
Warmtewerende spiegelfolie zorgt voor een spiegelend effect op het raam. Deze folies zijn beschikbaar in varianten die langs de buitenzijde of langs de binnenzijde gekleefd dienen te worden en werken warmtewerend. Deze folie wordt veelal ingezet ten behoeve van privacy en dus om inkijk te vermijden.
De reden is eigenlijk heel eenvoudig. Het is namelijk zo dat wanneer je dit kou werende folie op je ramen aanbrengt, er een heel dun laagje tussen het glas en het folie ontstaat. Dit laagje vult zich direct met lucht. Vervolgens blijft het daar zitten.
Noppenfolie is in het Nederlands ook wel bekend onder de namen luchtkussenfolie of bubbelplastic. De basiseigenschap van deze plastic folie draait rond de kleine noppen die gevuld zijn met lucht en gevangen zitten tussen twee lagen folie. Deze luchtlaag vormt een ideale buffer om schokken perfect op te vangen.
Het doel van het plaatsen van folie is om te voorkomen dat er vocht in het isolatiemateriaal komt. Uiteindelijk zal dat vocht namelijk de isolatiewaarde sterk verminderen en ook de constructie van je woning aantasten. Denk hierbij aan vocht- en schimmelplekken.