Met ruim 16 hectare aan wijngaarden is de Achterhoek de grootste wijnstreek van Nederland.
ITALIË Italië heeft al enkele jaren de eer om zichzelf 'grootste wijnproducent ter wereld te mogen noemen'. Al sinds de 6e eeuw voor Christus worden hier wijnen gemaakt die wereldwijd geliefd zijn.
De meeste wijnboeren zitten in Gelderland, de meeste hectare wijngaarden vind je in Limburg. Ook in alle andere provincies (Noord-Brabant, Overijssel, Noord-Holland, Zeeland, Friesland, Groningen, Drenthe, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) vind je wijngaarden.
Nederland telt ongeveer 165 commerciële wijngaarden. In totaal hebben die meer dan 275 hectare wijnstokken aangeplant. Ter vergelijking: alleen al in de Franse streek Bordeaux vind je 120.000 hectare aan wijngaarden.
's Werelds grootste wijnproducent sinds 2015, Italië, zou zijn leidende positie consolideren met ongeveer 50 miljoen hectoliter geproduceerde wijn in 2022. Maar Frankrijk zou de tweede plaats heroveren met een jaarlijkse schatting van 44 miljoen hectoliter, een stijging van 16% in één jaar tijd .
Verkoop van rode wijn daalt
Jarenlang werd rode wijn veruit het meest gedronken, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Tot nu was het gebruikelijk dat 50 procent van de verkochte wijn rood was. Zo rond de 35 procent was wit, en dan nog een beetje rosé.
Eind 2021 koos Wine Spectator unaniem de rode wijn Castillo Ygay Gran Reserva Especial als "Beste wijn ter wereld" en sindsdien is het aanpoten voor het Rioja wijnhuis Marqués de Murrieta.
Met ruim 16 hectare aan wijngaarden is de Achterhoek de grootste wijnstreek van Nederland.
Georgië geldt als de bakermat van de wijncultuur. Archeologen hebben in Georgië kruiken met de oudste resten van druivenpitten ter wereld gevonden. Ze dateren van 6.000 voor Christus daarmee is Georgië dus het oudste wijnland ter wereld.
Volgens de statistieken in het FAO-rapport is Italië de grootste wijnproducent ter wereld, met een jaarlijkse wijnproductie van 4.796 miljoen ton wijn. Italië gaat daarmee Spanje, Frankrijk en de VS vooraf. Italiaanse wijn staat wereldwijd bekend om zijn finesse van wereldklasse.
Frankrijk. Het is het wijnland bij uitstek en wereldwijd bekend om de wijnen van goede kwaliteit. Menig reiziger zal op zijn reis door Frankrijk wel eens een wijnhuis hebben aangedaan. De wijnstreken zijn door het hele land te vinden, met Bordeaux als bekendste en meest gerenommeerde naam.
Spanje is op dit moment nog steeds de grootste exporteur van wijn ter wereld met meer dan 22,8 miljoen hectoliters. Spanje wordt op de voet gevolgd door Italië met 21,4 miljoen hectoliter en Frankrijk met 15,4 miljoen hectoliter.
Wijnbouw is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het Nabije Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In die laatste regio claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn met een wijnbouwtraditie die 7000 jaar teruggaat!
Wijn op leeftijd
547 jaar. Dat is de leeftijd van de oudste wijn ter wereld die nog drinkbaar is. En deze is te vinden in – jawel – de Alsace! De droge witte wijn ligt veilig opgeslagen in de kelders van Hospices de Strasbourg.
Sinds 2000 wordt er in Nederland steeds meer wijn gemaakt. Vanwege de landbouwcrisis hebben toen meer akkerbouwers druivenranken geplant en zijn ze wijn gaan maken. Waar vroeger alleen in het zonnige Zuid-Limburg en Brabant wijn werd gemaakt, zie je nu dat in alle Nederlandse provincies wijnboeren actief zijn.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Als we uitgaan van 3600 planten per hectare, 8 scheuten per stok en twee trossen per scheut, geeft een wijnstok 2,5 tot 3 kg druiven. De maximale opbrengst van een hectare druif is dan ongeveer 5.000 liter, wat neer komt op ongeveer 6700 flessen wijn per hectare.
Ik ben Ilja Gort, wijnboer in Frankrijk. In 1994 kocht ik dit wijnkasteel, Château La Tulipe, 20 km ten noorden van Bordeaux. Sinds 2014 werkt mijn zoon Klaas ook op het chateau. Vanaf 1 december 2021 is de naam van Château La Tulipe veranderd in Château Gort & Gort.
Gemiddeld genomen is er tussen 2017 en 2021 ongeveer 7672 hectoliter wijn gemaakt. Een hectoliter is 100 liter. In een normale wijnfles gaat 750 ml. Gemiddeld genomen betekent dit dat er ieder jaar iets meer dan een miljoen flessen Nederlandse wijn worden gemaakt.
De Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru is op dit moment met een gemiddelde prijs van €12.876,- per fles de nummer 1 in deze lijst met duurste wijnen ter wereld. Deze rode wijn is in de wijngaarden in de Côte de Nuits in Frankrijk gemaakt.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Daarnaast is wijn voor vrouwen synoniem voor vrienden, feest, uitgaan en samen. In het algemeen geldt dat witte wijn populairder is bij vrouwen; mannen geven de voorkeur aan rode wijn.
Niettemin drinken de Fransen per jaar gemiddeld 47 liter wijn per persoon. Dat is dik het dubbele van ons verbruik. Daarmee zijn de Galliërs overigens nog niet de grootste wijndrinkers de wereld.
Rode wijn wordt nog steeds het meest gedronken.