Op hun kop hebben ze knobbels zitten. Deze werken als sensoren en vertellen de bultrug veel over de omgeving waarin hij zich bevindt. Wanneer ze naar beneden duiken komt hun rug als een bult boven het water uit.
Bultrug. Van bultruggen wordt gezegd dat ze de vrolijkste van alle walvissen zijn. Dat komt omdat ze spectaculaire buitelingen maken wanneer ze hoog boven water springen. Je kunt ze herkennen aan hun grote, ietwat plompe lijf, hun lange flippers en hun pokdalige, platte kop.
Bultruggen populair bij walvistoerisme
Eigenlijk best gevaarlijk, want een enkele bultrug weegt doorgaans niet alleen tussen de 25 en 30 ton, het dier kan in theorie ook gemakkelijk met een van haar borstvinnen een duiker knock-out slaan.
In de zeldzame gevallen dat een mens in de bek van een walvis terechtkomt, gaat dat bijna zeker per ongeluk. Walvissen eten namelijk geen mensen. Tandwalvissen, zoals potvissen, hebben tanden en eten onder meer inktvis en vis.
De huid van de bultrugwalvis bijvoorbeeld zit vol met zogenaamde zeepokken, dat zijn eigenlijk kleine kreeftjes. Er is ooit een bultrug door onderzoekers 450 kilogram zeepokken aangetroffen. Waarschijnlijk hebben deze giganten weinig last van dit extra gewicht.
"Mannetjes doen het vaak om vrouwtjes te imponeren, maar voor andere situaties zijn er hypotheses die evengoed waar kunnen zijn. Huidparasieten verwijderen, een manier van communicatie, of gewoon omdat ze het leuk vinden.
De grootte van walvissen varieert van soort tot soort, maar de titel van grootste dier op aarde behoort toe aan de blauwe vinvis! En dat is een walvis. Met een lengte van meer dan 30 meter en een gewicht van meer dan 150 ton zijn blauwe vinvissen groter dan alle dinosauriërs die ooit hebben geleefd.
Er worden maar zelden meldingen gemaakt van walvissen die mensen aanvallen. Een enkele keer zijn ze agressief tegen hun verzorgers, en vroeger, toen walvissen nog gevangen werden met harpoenen die met de hand vanuit roeiboten gegooid werden, konden ze voor walvisvaarders wel gevaarlijk zijn.
Toch kunnen alle walvissen veel beter horen dan mensen. Mensen kunnen tussen de 20 Hz en 20 kHz horen. Om wel walvissen te kunnen horen, is een speciale hydrofoon nodig. De hele lage opgenomen geluiden worden dan omgezet naar een hoorbare frequentie voor mensen.
De grootste walvissen hebben geen natuurlijke vijanden, maar de kleine walvissen, de jonge of gewonde wel. Zij moeten opletten voor orka's en grote haaien.
Om in leven te blijven, moeten ze hun lichaam op een temperatuur van 36 tot 37 graden houden. Een probleem is dat ze vaak zwemmen in erg koud water. Om te voorkomen dat ze te veel warmte verliezen, hebben walvissen vlak onder de huid een dikke vetlaag die we blubber noemen.
De enige vijand van de orka is de mens. Er werd lange tijd op orka's gejaagd omdat ze de vis van de visser opaten. Of omdat ze werden verkocht aan een dolfinarium. Tegenwoordig is het jagen op orka's verboden.
Bultruggen behoren tot de categorie baleinwalvissen. Dit betekent dat ze eten met 'baleinen', een soort zeefachtige tanden waarmee ze plankton, scholen vissen en krill uit het water kunnen filteren. Om vissen te vangen gebruiken ze een bijzondere techniek.
Baleinen en tanden
Ook zijn walvissen gewerveld. Ze hebben dus botten en geen graten, zoals de vissen. Daarnaast hebben ze longen en moeten dus af en toe boven water komen om te ademen. Baleinwalvissen eten kleine zeedieren, zoals garnalen.
Ze slapen rechtop. Voor het eerst hebben wetenschappers slapende walvissen gezien. Tot nu toe dacht iedereen dat walvissen nooit echt sliepen. De ene helft van hun hersenen zou wakker zijn, terwijl de andere rustte.
Bij walvisspotters en toeristen zijn bultruggen populair om hun spectaculaire vertoningen aan de wateroppervlakte; ze slaan met hun grote borstvinnen op het water en maken sprongen waarbij ze soms geheel boven de waterspiegel komen.
Ze hebben een enorme bek zonder tanden, maar met baleinen. Dat zijn hoornplaten die in rijen aan het gehemelte van de bovenkaak hangen. Met die baleinen zeven de walvissen hun voedsel uit het water. De meeste leven vooral van krill: garnaalachtige diertjes die in enorme hoeveelheden in open zee voorkomen.
Walvissen kunnen inderdaad zeewater drinken. Ze moeten het overtollige zout uitscheiden via de urine. Daarbij is het belangrijk om het zout sterk te kunnen concentreren. Daarvoor hebben ze aanpassingen ondergaan ter hoogte van hun nieren, die ook relatief tot lichaamsgewicht groter zijn dan bij landzoogdieren.
In tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren kunnen walvissen niet ademen door hun mond. Hun luchtpijp is echter verbonden met hun blaasgat; walvissen kunnen zo hun mond open doen onder water zonder te verdrinken. De meeste walvissen kunnen hun adem 7-30 minuten inhouden, potvissen zelfs tot wel 2 uur.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Zo eet één enkele blauwe vinvis per dag gemiddeld zestien ton aan voedsel, drie keer meer dan waar wetenschappers van uitgingen.
Er zijn baleinwalvissen zoals de walvis en de gigantische vinvis en er zijn tandwalvissen! Tanden De naam zegt het al, tandwalvissen hebben tanden. Dat is gelijk het grootste verschil met baleinwalvissen, die baleinen hebben. Toch kan het aantal tanden zeer verschillen.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier met een maximaal vastgestelde leeftijd van 211 jaar. Enkel de Groenlandse haai, het oudste gewervelde dier, en de diepzee-oester Neopycnodonte zibrowii met naar schatting zo'n 500 kaarsjes op zijn verjaardagstaart, strijden mee voor de titel. Toch is leeftijd zeer relatief.
18-MRT-2022 - In 2021 strandden er 721 walvissen in Nederland, veel meer dan het gemiddelde van 570 per jaar. Het hoge aantal vorig jaar kwam met name doordat er in augustus meer dan 350 dode bruinvissen op de Waddeneilanden aanspoelden, vooral vrouwtjes.