Het woord Rotterdammer staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Roffa is van oorsprong een Surinaams woord en staat voor stoer. Het is van oorsprong dus straattaal voor Rotterdam en nu een koosnaampje. Bepaalde straatgroepen gebruiken Roffa ook in combinatie met hun wijknummer.
Rotjeknor komt oorspronkelijk uit de volkstaal. De eerste keer dat het op schrift verscheen, was in de jaren twintig van de vorige eeuw.
Rotterdam wordt vaak aangeduid als Maasstad, en in de stad treft men vele verwijzingen naar de rivier de Maas (Maasboulevard, Maasgebouw, Maasbrug, Maastunnel, Maastoren).
Misschien zijn Rotterdammers gewoon makkelijk in het overnemen van woorden uit een andere taal. Zo ook bij kapoentje. De rest van Nederland spreekt over een lieveheersbeestje, maar in het Rijnmondgebied wordt dit insect een kapoentje genoemd.
Dat Rotterdam een eigen een taal heeft, is algemeen bekend. Woorden als 'nassen' en 'bakkie pleur' zul je nergens anders in Nederland horen. Zo spreken Rotterdammerts met een typische natte 'T'.
Destilleer je uit al deze antwoorden de belangrijkste kernwaarden van Rotterdam, dan staat het typisch Rotterdamse volgens Museum Rotterdam voor '(01) rauw, (02) echt, (03) direct, (04) eerlijk, (05) trouw, (06) modern en (07) hardwerkend en (08) bijna alle Rotterdammers hebben hun wortels buiten de stad'.
'Havenstad', 'Maasstad' en 'Poort van Europa' heeft natuurlijk te maken met de haven en haar harde werkers. Rotterdam was natuurlijk heel lang de grootste haven van de wereld.
De stad kwam eind negentiende eeuw eigenlijk vanuit het niets op een groeide uit tot een wereldstad. Boeren werden naar de stad en haven getrokken om daar te gaan werken.Deze nieuwe arbeiders waren boerse, knorrige types. Vandaar: Rotjeknor.
I Rotterdammer bijv. naamw. op Rotterdam betrekking hebbend II de Rotterdammer zelfst.
Het Rotterdams is het stadsdialect dat gesproken wordt in Rotterdam. Het behoort tot de Zuid-Hollandse dialecten.
Het Rotterdams is een Zuid-Hollands dialect en het is uiteraard een randstedelijk dialect. Dit is belangrijk omdat de taal van de Randstad het meest heeft bijgedragen aan de huidige standaardtaal.
Rotterdam is een hyperdiverse stad en telt ongeveer 170 verschillende nationaliteiten. Daarmee lijkt Rotterdam op andere grote steden van Nederland. Iets meer dan de helft van de Rotterdammers heeft een migratieachtergrond. De afgelopen jaren is Rotterdam gegroeid met tussen de 4000 en 6000 in- woners per jaar.
Akka staat voor de kont van iemand anders. Als je dus in een of andere rap hoort dat iemand een “dikke akka” heeft, dan heeft hij of zij dikke billen.
De verkleinvormen hebben meestal een positieve gevoelswaarde; slet, sloerie en slebba (afgeleid van slet) zijn meestal negatief bedoeld. Overigens spreken vrouwen elkaar in de jongerentaal ook geregeld aan met moppie of wijffie.
Dit hangt doorgaans samen met de gebruikswijze, het land van afkomst en de straattaal. Enkele voorbeelden: weed, skunk, ganja of grass voor wiet, hash, hasjies, stuff, Maroc of Afghaan voor hasj en voor blowen een joint, blowtje, stickie, (d)jonko of toeter.
De bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur: zo waren er op 1 januari 2020 55.885 mensen ingeschreven met een Surinaamse, 49.699 met een Turkse, 45.676 met een Marokkaanse, 25.562 met een Antilliaanse en 15.971 met een Kaapverdische migratieachtergrond.
"Rotterdam bestond toen al, maar kreeg pas stadsrechten in 1299 (die werden ingetrokken), 1328 en 1340. Pas na 1424 werd Rotterdam belangrijker. Amsterdam was in de 14-de eeuw ook al een stad, maar kwam pas echt op in de 16-de eeuw."
Rotterdam is dé architectuurstad van Nederland. Wie aan Rotterdam denkt ziet de skyline voor zich met iconen als de Erasmusbrug, het Depot en de Markthal. Toeristen uit heel de wereld bezoeken Rotterdam voor de iconische gebouwen.
In de volksmond wordt Rotterdam ook wel Roffa genoemd. Dat klink misschien als (stoere?) straattaal, maar het lijkt verdacht veel op de naam van Rotterdam voordat het zijn huidige naam kreeg. „Het echte oer-Rotterdam, dat tussen de negende en elfde eeuw voortdurend werd bedreigd door overstromingen, heette Rotta.
Sinds de negende eeuw lag op de plaats van het huidige stadscentrum van Rotterdam de nederzetting Rotta. Deze werd in de twaalfde eeuw onbewoonbaar door overstromingen van de rivier Rotte. Omstreeks 1270 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Hieraan ontleent Rotterdam zijn naam.
Amsterdam – Mokum. De naam stamt uit het Hebreeuwse מָקוֹם (Maqom). wat 'plaats' of 'stad' betekent. Via het Jiddische (mokem) kwam het in het Bargoens terecht, waaraan het Amsterdamse dialect veel woorden ontleende.
Humor maakt leed draaglijk, humor zorgt ervoor dat je lachend kunt klagen en humor is vaak een leuke manier van zelfreflectie. Opvallend bij Rotterdamse humor is dat men niet zelden de spot drijft met zichzelf, maar het ook niet schuwt om een ander in de zeik te nemen. Rotterdammers zijn over het algemeen zeer ad rem.
Hebbie in je nest gezeken? - Betekenis: wat ben je vroeg opgestaan. Heb ik een houten bek ofzo? - Betekenis: Hé, geef mij ook eens iets! De reuzel loop m'n reet uit - Betekenis: Wat is het verschrikkelijk warm. Grote muil, dikke lip - Betekenis: Eigen schuld, dikke bult.
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.