Je kunt tomaten plukken door met duim, wijs- of middelvinger tegen de steel van de tomaat aan te duwen. Deze zal daardoor aan de verdikte rand waar de vruchtsteel aan zit afbreken. Mocht het steeltje afbreken tijdens het tomaten oogsten, dan is dat geen probleem.
Als je een rijpe tomaat pakt met je hand en je drukt met je wijsvinger op die verdikking boven het kroontje en vervolgens draai je de tomaat weg van de tros, dan breekt het kroontje op die verdikking af en heb je een tomaat geplukt. Als je het een paar keer gedaan hebt, heb je het zo onder de knie.
Groene tomaten oogsten: Laten rijpen
Dan is het mogelijk om je nog groene en onrijpe tomaten te laten rijpen rond de 22 tot 27 graden celsius. In tegenstelling tot vruchten die nog aan de plant hangen, hebben de geoogste groene tomaten geen licht nodig om te rijpen.
Als je wilt checken of de tomaat rijp is, kun je zachtjes op de vrucht knijpen. Als deze zacht aanvoelt, dan is de kans groot dat deze te rijp is. Als de vrucht stevig aanvoelt, dan is deze in de meeste gevallen rijp om geplukt te worden.
Pluk ze en laat ze binnenshuis narijpen. Leg de groene tomaten in een kistje met een rijpe banaan of appel.Dek af met krantenpapier en wacht 1,5 à 2 weken. Uit het rijpe fruit komt ethyleengas vrij waardoor de groene tomaten verder rijpen.
Onrijpe tomaten oogsten en laten rijpen
Als het kwik daalt terwijl je nog onrijpe trossen hebt, haal dan de hele plant voorzichtig uit de grond en hang hem ondersteboven in een garage, serre of logeerkamer om de vruchten verder te laten rijpen. Een temperatuur tussen de 16 en 22 graden is optimaal.
Zowel in appel als banaan zit 'ethyleen', rijpingsgas. Dit zal ervoor zorgen dat de tomaten verderrijpen. Dek het kistje met een krant af. Na ongeveer een week tot anderhalve week zullen de tomaten rood gekleurd en rijp zijn.
Augustus en september zijn echte tomatenmaanden. Heb je tomaten in de kas groeien, dan zijn deze zeker al te oogsten in augustus. Groeien jouw tomaten buiten in de open lucht, dan zal de oogstperiode wat later zijn.
Hoeveel tomaten komen er aan mijn plant? De grootte van je oogst zal natuurlijk sterk afhangen van het weer, de sterkte van je planten en hoe goed je ze verzorgt. Hoeveel tomaten er per plant groeien is dus moeilijk te voorspellen. Standaard spreken we van minstens drie en maximaal acht trossen per plant.
Onrijpe tomaten haal je van de plant om binnenshuis na te laten rijpen. Door te weinig zonlicht zullen je vruchten niet of nauwelijks nog rijp worden. Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij.
Stap voor stap. Begin met het verwijderen van de laagste takken van de plant die dicht bij de grond groeien. Verwijder vervolgens alle zijtakken die direct onder de hoofdtak groeien en laat alleen de sterkste zijtakken over. Verwijder alle takken die niet goed worden ondersteund.
In een paar woorden, tomaat is een meerjarige plant, maar telers beschouwen het in de meeste gevallen als een eenjarige. De meeste commerciële tomatentelers beginnen het gewas uit zaden (hybriden) in een beschermde binnenomgeving.
Bladplukken betekent dat je de onderste bladeren van de tomatenplant beetje bij beetje verwijderd. Dit doe je als de onderste trossen goed gevormd zijn. Je brengt hierdoor meer lucht en licht tussen de planten wat de afrijping van de vruchten bevorderd. Pluk in verschillende beurten 2 tot 3 bladeren weg.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Zorg dat je de tomaten een goede plek geeft in de moestuin. Mocht je alleen maar schaduw hebben, dan is de kans op slagen echt heel erg klein. Tomaten zijn echte zonaanbidders en worden dan ook heel erg blij van een plekje waar zeker 6 uur zon per dag is.
Stop ze in een afgesloten zak of een kistje
Wanneer uw tomatenplantje in het najaar niet meer goed wil groeien, kunt u ook trosjes in een houten kistje leggen en daar een banaan bij stoppen. Dek het kistje af met een krant en zet het binnen. Het rijpingsproces is dan nog zo'n 1 tot 1,5 week.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
Tomaat planten of uitplanten in een kweekkas kan van april tot mei. Tomaat planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
Zo mogen de tomaten elk jaar op dezelfde plaats gezet worden – door tolerantie tegen kurkwortelziekte – , en hebben de planten veel minder last van aaltjesaantastingen. De onderstammen zijn bovendien resistent tegen bodemziekten en zorgen voor extra weerstand tegen verticillium en het pepinomozaïkvirus.
Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed.
De groene tomaten die je nog aan de tomatenplant hebt hangen kan je niet zo opeten, deze zijn giftig. Maar hier is wel een manier voor om ze alsnog te kunnen eten. Doordat je de groene tomaten verhit, gaan de schadelijke stoffen dood en kan je de tomaten nog wel gebruiken om dingen mee te maken.
Om rood te worden hebben tomaten een bepaalde kleurstof nodig. Als deze niet (voldoende) aanwezig is worden tomaten niet rood. Wanneer de vruchten uitgegroeid zijn onder invloed van lycopeen en caroteen beginnen ze met de productie van ethyleen. Dit gas moet in contact komen met de tomaat om deze rood te kleuren.
Waarom tomaten stoppen met rijpen
Warmte is de sleutel tot het kweken van sappige, rijpe tomaten. Als ze worden blootgesteld aan koude temperaturen, kan het rijpingsproces stoppen. Te veel warmte kan echter ook een probleem zijn, want dat kan weer leiden tot een taaie schil.
Je hebt bij tomaten twee grote hoofdgroepen : determinate tomaten, ook wel struiktomaten genoemd en indeterminate tomaten. De struiktomaten groeien maar tot een hoogte van ongeveer een meter en moet je niet dieven, ze groeien in de breedte en hebben hun okselscheuten nodig om veel vruchten te produceren.