Mensen met afasie van Wernicke vinden het moeilijk om dingen te begrijpen die andere mensen tegen ze zeggen. Deze patiënten kunnen zelf wel woorden uitspreken maar er is meestal geen logica in hun zinnen. Ze gebruiken bijvoorbeeld heel veel werkwoorden in hun zinnen.
Broca ontdekte op deze manier een verband tussen een deel van de hersenen en het vermogen om te kunnen spreken. Wernicke op zijn beurt ontdekte dat er een verband bestond tussen een ander deel van de hersenen en het vermogen om spraak te begrijpen.
Het gebied van Wernicke is betrokken bij het begrijpen van taal. Dit gebied werkt samen met het gebied van Broca om taal te produceren. Het legt verbanden tussen de representatie van betekenis in het brein, en de klanken die erbij horen als er gesproken wordt.
Hoe ontstaat afasie? Afasie ontstaat door hersenletsel. De oorzaak van zulk hersenletsel is meestal een bloedvataandoening. Soms is een verwonding van de hersenen (hersentrauma) of een gezwel in de hersenen (hersentumor) de oorzaak.
Bij patiënten met afasie als gevolg van een recent(e) herseninfarct of hersenbloeding dient te worden gestart met taaltherapie door een logopedist. Als gerichte taaltherapie door logistieke beperkingen niet mogelijk is kunnen getrainde familieleden of vrijwilligers worden ingezet om met de patiënt te communiceren.
De acute hersenziekte van Wernicke kunnen we vaak genezen, maar het syndroom van Korsakov kunnen we niet altijd voorkomen. Na het doormaken van de ziekte kunt u last blijven houden van neurologische restverschijnselen. De gevolgen zijn voor iedereen anders en kunnen ernstig en minder ernstig zijn.
De aandoening is vaak acuut maar kan ook een mild verloop kennen, waardoor de kans bestaat dat deze niet wordt opgemerkt. De acute fase kan meestal behandeld worden, door toediening van vitamine B1 (thiamine-injectie) en goede voeding.
Afasie kan blijvend zijn. In de eerste 3 maanden na het ontstaan van afasie kan er wel wat herstel optreden, maar bijna nooit helemaal. Onze hersenen zijn gedeeltelijk in staat zich aan te passen aan veranderingen na hersenletsel, maar de mate waarin de taalfunctie herstelt is verschillend.
Afasie is een klacht die vaak wordt veroorzaakt door dementie. Het gebruik en begrijpen van taal wordt moeilijk. Afasie vraagt om persoonlijke zorg. Dementie gaat gepaard met veel verschillende klachten.
De ernst en omvang van afasie zijn onder andere afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel. Afasie kan blijvend zijn, maar ook tijdelijk. De hersenen zijn gedeeltelijk in staat zich aan te passen aan veranderingen na een beroerte, maar de mate waarin een taalfunctie herstelt is verschillend.
In de hersenen liggen allerlei gebieden met verschillende functies. Bij een letsel in een gebied met taalfuncties ontstaat een afasie. De gebieden die belangrijk zijn voor taal liggen bij de meeste mensen in de linkerhelft van de hersenen.
Carl Wernicke (Tarnowitz, 15 mei 1848 - Dörrberg, 15 juni 1905) was een Duits anatoom, neuroloog en psychiater. Hij is vooral bekend vanwege zijn onderzoek naar de relatie tussen hersentrauma's en afasie.
Het centrum van Wernicke is een deel van de hersenen.Het is naar de ontdekker Carl Wernicke ervan genoemd en speelt een belangrijke rol bij het begrijpen van taal. Het wordt ook wel het sensorisch spraakcentrum genoemd en is het tegenovergestelde van het motorisch spraakcentrum: het centrum van Broca.
Bij de meeste mensen zijn de belangrijkste taalfuncties op de linkerhersenhelft gesitueerd, vooral in het gebied rond de groeve van Sylvius, de frontaalkwab, en de temporaalkwab. Daar liggen ook de bekende gebieden van Broca (frontaal) en Wernicke (temporaal).
Het syndroom van Wernicke of de encefalopathie van Wernicke is een ernstige stoornis van het centraal zenuwstelsel door een lichamelijke oorzaak. Het komt tegenwoordig het meest voor als uiting van een vitamine B1-tekort bij alcoholisten.
Klinische symptomen
Een van de levensbedreigende complicaties van een thiaminedeficiëntie is een Wernicke-encefalopathie, die acuut begint en wordt gekenmerkt door een klassieke trias van bewustzijnsveranderingen, oogbewegingsstoornissen (nystagmus, dubbelzien), en loop- en balansstoornissen (ataxie).
Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, waardoor er hersencellen afsterven. Ook is er kans op het syndroom van Korsakov en dementie.
Het voornaamste criterium om het syndroom van Korsakov te krijgen, is zo'n 20 tot 30 jaar overmatig drinken.
Afasie. Mensen kunnen na hersenletsel allerlei communicatieve problemen ervaren. Zo kunnen ze moeite hebben met het begrijpen van gesproken of geschreven taal of moeite hebben met mondeling of schriftelijk uitdrukken.
Maak oogcontact en let goed op non-verbale signalen (mimiek, intonatie, gebaren). Maak duidelijk waar het gesprek over gaat. Gebruik eventueel een tekening, afbeeldingen of foto's om het onderwerp te verduidelijken. Spreek rustig en in korte zinnen, benadruk de belangrijkste woorden uit een zin.