Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie.Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Tip: voeg gebroken lijnzaad toe aan je havermout ontbijt of een versgemaakte smoothie.Of gebruik het als ingrediënt voor in de yoghurt, kwark of salade. Eet smakelijk!
Het eten van 28 gram lijnzaad per dag wordt als veilig beschouwd.
Lijnzaad bevat van nature namelijk cyanogenen. Deze kan het menselijk lichaam omzetten in de giftige stof cyanide, oftewel blauwzuur. Volgens het Voedingscentrum kan een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geen kwaad.
Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water.
Je voegt gebroken lijnzaad makkelijk toe aan een maaltijd; strooi bijvoorbeeld een eetlepel door de yoghurt.
Die vele vezels nemen in de darmen vocht op en zorgen daardoor voor een soepele ontlasting. Doe maar eens een lepel lijnzaad in een glas water en laat dat een tijdje staan. Je ziet dan hoezeer de lijnzaadjes opzwellen. Wel is het daarom belangrijk als je lijnzaad gebruikt, ook te zorgen voor voldoende vocht.
Door gemalen lijnzaad kunnen meer schadelijke stoffen opgenomen worden, en met het eten van hele lijnzaden heeft je lichaam meer moeite om ze te verwerken. Als je lijnzaad in zijn geheel eet, is de kans groot dat je de zaadjes in zijn geheel weer in de wc ziet verschijnen, zonder dat de vitaminen zijn opgenomen!
Gebroken lijnzaad wordt beter door het lichaam opgenomen. Nadeel is dat er tijdens het breken veel belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Je moet hier naar verhouding vrij veel van eten om toch de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnen te krijgen. Heel lijnzaad is zo min mogelijk bewerkt.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
En: lijnzaad bevat alfalinoleenzuur, een omega-3-vetzuur. Ook goed voor het hart, en ontstekingsremmend.
Door voldoende water te drinken bij het lijnzaad, dan zal je stoelgang soepeler verlopen. Drink je er te weinig water bij, dan kun je juist verstoppingen krijgen. Dankzij de grote hoeveelheid gezonde vetten uit Omega-3 in dit kleine zaadje, is het een echte superfood!
Ze zijn een goede bron van vezels, omega 3, eiwitten en magnesium. Lijnzaad draagt onder andere bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, een gezond hart en vaatstelsel en gezonde darmen. Ook kan lijnzaad je helpen bij het afslanken en verlaagt het mogelijk je risico op kanker.
ðð¨ð¤ðð§: Het idee dat je het moet koken stamt vooral af van vroeger. Toen paarden nog als werkpaarden diende, voerden ze vaak lijnzaad als krachtvoer (vanwege hoge vet gehalte). Bij grotere hoeveelheden is het verstandig het lijnzaad te koken ivm kans op vergiftiging.
Lijnzaad olie
Bij oxidatie komen er tijdens verhitting schadelijke stoffen vrij. Je kunt het wel gebruiken als dressing over bijvoorbeeld je salade, een scheutje door de yoghurt of door je groene smoothie. Kies het liefst voor een eerste koude persing, deze vorm behoudt de meeste smaak.
Wanneer het zaad in water wordt geweld, wordt het dik en slijmerig. Als je dit inneemt, wordt het gewicht en volume van de voedselbrij vergroot. Hierdoor verbetert het glijvermogen en de darmperistaltiek en dit leidt tot een stoelgangsdrang.
Cyanide is een zeer giftige stof die kan zorgen voor ademhalingsmoeilijkheden en kan zelfs een hartstilstand veroorzaken. Daarom heeft het Voedingscentrum een maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld van 15 tot 45 gram lijnzaad per dag.
Het duurt minstens 2 à 3 dagen of zelfs langer, vóór zich de werking manifesteert. Gebruik lijnzaad slechts gedurende een korte periode. Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang.
De essentiële vetzuren in Lijnzaadolie houden je huid gehydrateerd en soepel, wat de zichtbaarheid van fijne lijntjes en tekenen van huidveroudering vermindert. Daarnaast heeft de olie verzachtende eigenschappen die roodheid kunnen verminderen.
In 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad zit: 33 kcal energie. 2,2 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Vezels zijn goed voor de stoelgang
Onderzoek toont aan dat mensen met constipatie (verstopping) na 12 weken lang dagelijks 10 gram lijnzaad te hebben toegevoegd aan hun voeding, veel minder klachten hadden.
Bij het gebruik van hele zaadjes wordt vaak aangeraden het lijnzaad minimaal een uur in ruim water (ca. 1 deel lijnzaad op 4 delen water) te koken, om het blauwzuur te laten vervliegen.
Het te snel opnemen van grotere hoeveelheden van deze zaadjes kan milde spijsverteringsproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en misselijkheid. Ook kunnen de zaadjes de frequentie van je stoelgang verhogen. Dit komt omdat lijnzaad een natuurlijk laxeermiddel is.
Lijnzaad is een ideaal ingrediënt om een verzadigd gevoel te krijgen, omdat het een uitstekende bron van voedingsvezels is. Daarnaast bevat lijnzaad veel omega-3 vetzuren die flink wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Maak een smoothie met lijnzaad en diverse groenten.
Een populair bruin zaadje afkomstig van de vlasplant. In het Engels wordt lijnzaad 'flax seed' genoemd: vlaszaad dus! Makkelijk te verwerken in gerechten, koolhydraatarm en past daardoor perfect binnen een koolhydraatarm dieet.