De belangrijkste spelers in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie zijn de lidstaten zelf. De NAVO telt momenteel 30 lidstaten.
In 2020 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,243 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 430.000 man. Frankrijk telde ongeveer 208.000 militairen, Duitsland 184.000, Nederland had er 40.000 en België 23.000.
Om lid te kunnen worden van de NAVO, moet een land toestemming hebben van alle bestaande leden. Bovendien mag een land in oorlog niet toetreden.
Wat is de NAVO? NAVO is de afkorting van de 'Noord-Atlantische Verdragsorganisatie'. In het Engels: North Atlantic Treaty Organization (NATO). Om misverstanden te voorkomen: er is dus geen verschil tussen NAVO en NATO.
Is Japan bij de NAVO? Nee, Japan is geen lid van de NAVO.
#1 Verenigde Staten
De Verenigde Staten heeft het grootste militaire budget wereldwijd en heeft de modernste technologie en wapensystemen. Het leger is goed getraind en heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten. We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
Zweden en Finland zijn geen lid van de NAVO omdat ze een beleid van neutraliteit voeren. Beide landen hebben historisch gezien een lange traditie van neutraliteit en niet-deelname aan buitenlandse militaire operaties.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen.
Lidstaten. Twaalf landen waren vanaf het begin lid: de VS en Canada aan de ene kant van de Atlantische Oceaan, en Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, de Benelux, Noorwegen, Denemarken, IJsland en Portugal aan de andere kant.
Een aanval op één
In dat artikel staat dat alle landen te hulp komen, wanneer één land wordt aangevallen. Als Nederland bijvoorbeeld wordt binnengevallen door een vijand, dan moeten alle andere NAVO-landen komen helpen. Op deze manier staat niemand er alleen voor.
Wat betekent
De belangrijkste afspraak in de NAVO is dat alle lidstaten komen helpen, wanneer één NAVO-land wordt aangevallen. Deze afspraak staat bekend als 'artikel 5'. Als de Litouwers worden aangevallen zal de rest van de NAVO ze dus te hulp schieten.
Kijk je naar Europa, dan staat Rusland bovenaan met een tweede positie op de ranglijst, na de VS. Dit ondanks de grote moeilijkheden die het Russische leger ondervindt in de oorlog in Oekraïne. Na Rusland wordt de Britse krijgsmacht gezien als het sterkste leger in Europa, met een vijfde positie op de ranglijst.
Rusland heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, in februari vorig jaar, ruim 236.000 soldaten verloren.
Ondanks dat Zweden nog geen lid is van de NAVO, neemt het vast een voorschot op het lidmaatschap tijdens een overleg met het Militair Comité van de NAVO in Brussel. 'Zweden is ervan overtuigd dat het lid zal worden van de NAVO op de top in Vilnius over twee maanden', zegt Europacorrespondent Stefan de Vries.
'De ministers van Defensie zeggen dat te begrijpen, maar er zijn volgens hen in totaal 2300 tanks, verdeeld over 13 landen in Europa.
Op papier is de NAVO weliswaar tienmaal sterker qua omvang van de troepen en budget, maar in het kader van een blitzkrieg, zoals op de Krim in 2014, heeft Rusland het niet te onderschatten voordeel van de geografische nabijheid.
Bij Defensie werken ruim 68.000 militairen, burgers en reservisten. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.
Demissionair premier Rutte heeft op een persconferentie met president Zelensky bevestigd dat Nederland en Denemarken F-16-jachtvliegtuigen gaan leveren aan Oekraïne. Nederland heeft momenteel 42 van deze straaljagers, maar het is nog onduidelijk hoeveel er daarvan naar Kyiv zullen gaan.
Maar Griekenland en Turkije zullen daar niet mee instemmen totdat er een oplossing is voor de 'kwestie-Cyprus'. Die lijkt na ruim een eeuw nog niet dichtbij. Cyprus en Kosovo zijn de enige Europese landen waar de NAVO geen enkele vorm van officiële samenwerking mee heeft.
Op 28 maart 2014 hebben de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-lidstaten Stoltenberg per 1 oktober 2014 tot secretaris-generaal van de NAVO benoemd als opvolger van de Deen Anders Fogh Rasmussen.
Bij het toetreden tot de EU voldeed Zweden aan alle criteria behalve één, namelijk: de toetreding tot het Europees Wisselkoersmechanisme (WKM II). Sindsdien is die toetreding voor onbepaalde tijd uitgesteld, Zweden kiest momenteel om buiten het WKM II te blijven waardoor het niet verplicht is om de overstap te maken.