Zona, ook wel herpes zoster of gordelroos genoemd, is een bandvormige huiduitslag die verschijnt aan een kant van het lichaam ter hoogte van de borstkas, de rug, de romp, de hals, de nek of het aangezicht, zelden op de ledematen. Zona is besmettelijk voor mensen die nooit de waterpokken hebben gehad.
Om direct duidelijkheid te scheppen: stress kan geen gordelroos veroorzaken. Je hebt het virus bij je doordat je ooit waterpokken hebt gehad. Wel kan stress het virus weer activeren. Stress heeft veel invloed op je afweersysteem en juist dat heb je hard nodig als je gordelroos hebt.
Symptomen. Het voornaamste symptoom van zona of gordelroos is bandvormige huiduitslag die: Bestaat uit rode papeltjes die snel overgaan in gegroepeerde blaasjes gevuld met helder vocht, maar die later soms troebel (etterig) worden. Verschijnt aan één kant van het lichaam.
Gordelroos kan overal op het lichaam zitten, maar meestal komen de blaasjes voor op de romp of in het gezicht en altijd aan één kant van het lichaam. Gordelroos krijgt u eenmalig. Bij herhaalde aanvallen is een onderzoek naar een gestoorde afweer en verminderde weerstand belangrijk.
Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Soms kan gordelroos ernstige complicaties geven (bijv.
Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over. Op de blaasjes kunt u zinkzalf smeren of een neutrale zalf als: koelzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf. Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken.
Gordelroos is een vervelende en pijnlijke huidaandoening, maar meestal niet gevaarlijk. Gordelroos komt vaker voor op oudere leeftijd en bij mensen met een verminderde weerstand.
Voordat de uitslag verschijnt kunnen er vroege symptomen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Op de huid ontwikkelt zich een pijnlijke plek met een brandend gevoel of pijnscheuten met tinteling en jeuk. De pijnlijke plek gaat gepaard met rode huiduitslag.
Meestal wordt de pijn na één tot twee weken minder. Het kan soms wel tot twaalf weken duren voordat de pijn helemaal verdwenen is. Meestal blijft de pijn dan definitief weg. In een enkel geval komt de pijn na een maand of drie toch weer terug.
Bij heftige gordelroospijn is het pijnmedicijn van eerste keus: amitriptyline. Bij gordelroos werken pijnmedicijnen als paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen minder goed of niet. Gebruik bij gordelroos geen ibuprofen, diclofenac of naproxen, vanwege de kans op ernstige bijwerkingen.
Zona geneest in principe vanzelf en heeft geen speciale behandeling nodig. Je mag gewoon douchen en in bad. Ga wel niet zwemmen zolang er vocht in de blaasjes zit.
U kunt wel veel pijn hebben tijdens en na de infectie. Bij mensen met een verminderde weerstand verloopt gordelroos vaak ernstiger en kunnen er wel littekens achterblijven. Er kunnen complicaties optreden, zoals een longontsteking, ontsteking aan het hart of de darmen, of hersenvliesontsteking.
Een volwassene met gordelroos die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werk je in de zorg, met mensen die ernstig ziek zijn of lage weerstand hebben? Dan moet je eerst overleggen met de werkgever voor je weer gaat werken.
Dit betekent dat in bijna alle gevallen gordelroos eenmalig is. Als je toch voor een tweede keer gordelroos krijgt dan is onderzoek naar een verstoorde afweer en verminderde weerstand belangrijk.
Pijnklachten bij gordelroos
Binnen één of twee dagen wordt de plek pijnlijk. Op de vierde of vijfde dag kun je een rode huiduitslag krijgen en kleine, met vocht gevulde blaasjes zien. De blaasjes zitten op één duidelijk gebied van je huid waar ze een soort gordel vormen. De blaasjes jeuken vaak heel erg en doen pijn.
Zona (gordelroos): vermoeidheid, besmettelijk, stress en rusten. Elk jaar zijn er aanzienlijk veel mensen die last krijgen van Zona, ook wel Gordelroos. In beginsel is het niet een zeer gevaarlijke infectie, het is echter toch van belang dat je contact opneemt met de huisarts om het mogelijk te bestrijden.
Na genezing van de blaasjes en de huiduitslag kunnen de pijnklachten in hetzelfde gebied (en soms wat omringende gebieden) blijven bestaan. Dit wordt postherpetische neuralgie genoemd. De pijnklachten worden door patiënten vaak omschreven als hevige, scherpe, schietende, zeurende, brandende of jeukende pijn.
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Gordelroos is namelijk een virusinfectie, terwijl wondroos een bacteriële infectie is. Het verschil zit hem dus in de veroorzaker van de aandoeningen. De huiduitslag lijkt echter wel veel op elkaar, waardoor het moeilijk kan zijn om de aandoeningen van elkaar te onderscheiden.
Netelroos: het beginstadium
De huiduitslag van netelroos komt en verdwijnt meestal zeer snel. Zo is het vaak na een paar uur tot een paar dagen weer verdwenen. Netelroos is iets anders dan gordelroos, wat een pijnlijke huidreactie is die door een virus veroorzaakt wordt.
U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas. Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd.
Iemand kan nadat de ziekteverschijnselen zijn verdwenen last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek. Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Soms kan de huidafwijking zich uitbreiden over het hele lichaam. Dan voelt de huid pijnlijk aan en vaak gaat dit gepaard met koorts. Dit komt echter zelden voor. Voordat gordelroos zichtbaar wordt, kan uw huid op die plaats al gevoelig zijn.