Voor de bereiding de kiemzaden 6 uur laten weken bij kamertemperatuur, het water meermaals verversen; daarna overvloedig spoelen met koud stromend water. Dan 24 tot 48 uur laten kiemen bij kamertemperatuur in een zeef of in kiemschalen; regelmatig bevochtigen of de zeef afdekken met een vochtige doek.
Je kunt microgroenten het beste rauw eten om de smaak, de lekkere bite en alle voedingsstoffen te behouden. Stevige kiemen zoals taugé kun je ook verwerken in warme gerechten. Maar voeg ze pas aan het einde toe en kook of roerbak ze alleen kort mee zodat ze knapperig blijven.
Om te ontkiemen heeft een zaadje drie dingen nodig: genoeg daglicht, de juiste temperatuur en voeding. De vensterbank is dus een goede plek voor je zaailingen, tenzij het té warm wordt. Een temperatuur van 15 graden is perfect. Een zaailing heeft maar weinig voeding nodig.
De kiemkracht van de zaden is gegarandeerd tot 2 jaar na aankoop indien u het zakje op een droge, donkere en koele plaats bewaart. Vaak kan het nog veel langer bewaart worden. Gooi zaden die ouder zijn dus niet gelijk weg, maar geef ze gewoon de kans in de tuin.
Bewaar bij kamertemperatuur. Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
het hele jonge ( kiem )plantje zit al in het zaadje. ● de volgorde van ontkieming is :wortel, stengel, blad. lengtegroei: het plantje wordt langer en zwaarder. ontwikkeling: het plantje krijgt nieuwe delen. groei vindt plaats door celdeling en celgroei.
Alle (groente)zaden, pitten, granen, peulvruchten en noten kun je laten kiemen. Lekker, makkelijk en gezond. Maar er zijn grote verschillen in hoe je ze kunt eten. De kiemen van groenten, zoals broccoli, radijs en preischeuten, maar ook alfafa en tuinkers kunnen rauw gegeten worden.
Kiemgroenten behoren, zoals de naam het al zegt, tot de groenten. Omdat de plantjes net ontkiemd zijn, bevatten ze veel gezonde voedingsstoffen en vezels. Vezels zijn belangrijk voor gezonde darmen en ze verkleinen jouw kans op darmkanker.
Er zijn twee methodes om kiemzaad te maken, of misschien wel meer. Een methode is het zaad 5 tot 6 uur te laten weken in ruim lauw water. Spoel daarna het geweekte zaad meerdere malen in een keukenzeef onder stromend water uit.
Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over.
Vogel. Gekiemde zaden zijn rijk aan o.a essentiele vetzuren, licht verteerbare koolhydraten en vitaminen (vooral Vitamine-B). Het verstrekken van gekiemde zaden is daarom aan te bevelen. Bovendien zijn de meeste (jonge)vogels verzot op gekiemd zaad.
De juiste diepte
Zaadjes hoeven niet zo diep de grond in. Zaai op een diepte van ongeveer anderhalf tot twee keer het formaat van het zaadje. En dat betekent voor mini-zaden zoals die van de klaproos dat ze echt maar twee milimeter onder de aarde gaan. Je kunt dit soort zaden mengen met wat zand en dan uitstrooien.
Zaai de zaden zo dun mogelijk en druk de grond goed aan. Je kunt met de punt van het verspeenlepeltje ook gaatjes in de aarde maken, waar je de zaadjes in stopt. Strooi in beide gevallen vervolgens nog een laagje zaai- en stekgrond of Vermiculite over de aarde heen.
Als je begint met water geven na het zaaien, dan moet je dit volhouden. Water geven en er 2 dagen nadien mee ophouden is nefast. Het ondergronds gevormde kiempje mag immers tijdens het kiemproces niet uitdrogen. Te veel water op jouw zaaibed kan het zaad doen rotten in de grond.
Na het zaaien kan het ingeharkt worden om het ontkiemen van het graszaad te bevorderen. Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien!
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
Algemene stelregel is: houd maximaal 24 uur voorweken aan, maar kijk ook naar zaden; zodra ze zijn gezwollen en dus vocht hebben opgenomen moeten ze uit het water en de grond in. Je kunt het voorweken ook eens proberen met erwten, peulen, Ricinus, Canna's, tuinbonen, alle zaden met een extra harde zaadhuid.
De juiste diepte
Zaadjes hoeven niet zo diep de grond in. Zaai op een diepte van ongeveer anderhalf tot twee keer het formaat van het zaadje. En dat betekent voor mini-zaden zoals die van de klaproos dat ze echt maar twee milimeter onder de aarde gaan. Je kunt dit soort zaden mengen met wat zand en dan uitstrooien.
Zaad dat in de diepvries wordt bewaard moet een temperatuur van minstens – 18˚C bereiken en het moet binnen 24 uur na ontdooien worden gezaaid om kiemkracht te behouden.
De droogtijd is afhankelijk van de zaden, de gemiddelde droogtijd ligt tussen de drie en zes dagen. Laat ze liever een week te lang drogen dan een dag te kort. Te lang drogen kan geen kwaad, maar als de zaden vochtig blijven gaan ze schimmelen en zullen ze verrotten.