De rechter-commissaris kan u oproepen voor een getuigenverklaring in het vooronderzoek. Meestal is de advocaat van de verdachte aanwezig. Hij mag u vragen stellen. De verdachte zelf is er in principe niet bij.
In een civiele zaak kunnen getuigen worden opgeroepen door zowel de eiser als de gedaagde. Ook kan de rechter dit, al dan niet uit eigen beweging, doen. Het oproepen van een getuige moet geschieden via een dagvaarding of aangetekende brief waarin staat wanneer de getuige dient te verschijnen.
U kunt al als getuige worden gehoord tijdens het politieonderzoek. Als de politie u als getuige wilt horen, bent u niet verplicht te verschijnen of een verklaring af te leggen. U mag bij de politie weigeren om een verklaring af te leggen.
Veelgestelde vragen over rechten en plichten van getuigen
Het uitgangspunt is dat u als getuige een getuigenverklaring aflegt over datgeen de rechter of een ander van u vraagt. Niet alleen de rechter kan een getuige oproepen, ook de andere partijen kunnen dit.
Als de rechter u oproept om te getuigen tijdens een vooronderzoek of zitting, moet u dit doen. Als u zonder geldige reden wegblijft, kan de politie u op komen halen. Als u weigert te antwoorden op vragen kunt u eventueel in hechtenis worden genomen.
Het gebruik van anonieme getuigen is in het Nederlandse strafprocesrecht met strenge waarborgen omgeven. De Nederlandse wet biedt de mogelijkheid voor anonieme getuigen op grond van de artikel(en) 149b Sv jo 187d lid 1 onder a Sv. Zij hebben een getuigencode die begint met de letter S.
Bel daarvoor 0900-8844. Wilt u liever anoniem getuigen?Dan kunt u terecht bij Meld Misdaad Anoniem.
Wie kies je als getuige? Het antwoord op deze vraag is super simpel: dat mag je helemaal zelf bepalen! Familie, vrienden of bekenden, ze zijn allemaal geschikt voor deze belangrijke rol tijdens jullie wedding. Sterker nog, zelfs een wildvreemd persoon die je van de straat plukt mag voor je tekenen.
Voor een rechter heeft u dus in principe niet het recht om te zwijgen. Een getuige moet verklaren voor de rechter. Hij wordt geacht mee te werken aan het achterhalen van de waarheid. Een getuige hoeft echter geen vragen te beantwoorden waarmee hij zichzelf kan belasten.
Hoe verloopt een getuigenverhoor? De rechter-commissaris zal beginnen met de identiteit vast te stellen, waarna de eed wordt afgelegd. Je kan kiezen voor de belofte of te zweren voor God dat je de waarheid zal spreken. Daarna staat de getuige onder ede.
Iemand die overweegt een civiele procedure te beginnen, kan aan de rechtbank een voorlopig getuigenverhoor vragen. Dit verhoor dient om de kansen bij een rechtszaak beter in te kunnen schatten, of om te voorkomen dat bewijs verloren gaat (door vertrek of overlijden van een getuige bijvoorbeeld).
Kosten getuigen van de gemeente
Voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap zijn minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig. De kosten per getuige zijn in 2023 € 37,50.
De regel in ons land is: minimaal twee en maximaal vier getuigen per huwelijk, en per persoon minimaal één getuige. Het mag dus dat je aanstaande één getuige heeft en jij er drie vraagt!
U kunt als getuige worden opgeroepen voor een getuigenverhoor, indien door uw verklaring bepaalde feiten in een rechtszaak kunnen worden bewezen. U ontvangt dan een dagvaarding of aangetekende brief waarin staat dat u dient te verschijnen in een procedure.
Je hebt ook recht op klein verlet op de dag van het huwelijk als je vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder of een kleinkind trouwt. Ben je getuige op het huwelijk van een collega of vriend, dan volstaat dat integendeel niet om aanspraak te kunnen maken op klein verlet.
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand. U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.
Dit kan in elke gemeente. U heeft geen getuigen nodig. Wel betaalt u hiervoor kosten.
Wanneer moet je je getuigen vragen? Uiterlijk twee weken voor de huwelijksdatum moeten jullie getuigen bekend zijn bij de gemeente waarin jullie trouwen. Genoeg tijd dus om deze keuze te maken!
Als je onder ede staat en liegt dan pleeg je meineed.Meestal krijg je daarvoor een gevangenisstraf opgelegd van 3 maanden (bron: oriëntatiepunten straftoemeting). Maar als iemand het erg bont maakt kan dat oplopen tot 6 jaar cel.
In beginsel hebt u recht op de volgende verklaringen die u bij de politie kunt opvragen: De aangifte. Verklaringen van getuigen. Verklaringen van politieagenten over wat ze hebben gezien of gehoord (proces-verbaal van bevindingen)
Iedereen mag bij de politie aangifte doen van een misdrijf.