Het
Helaas, bijna alles wat leeft, gaat dood. Bij de evenaar draait het oppervlak van de aarde met een snelheid van 1700 kilometer per uur om haar as. Als de aarde stopt met draaien, en de lucht niet, steekt er plotseling een wind op van 1700 kilometer per uur. Een superstorm vernietigt alles op het oppervlak van de aarde.
Vrijwel al het leven op aarde zou per direct kapotgaan. De reden is dat onze atmosfeer net zo hard met de aarde meedraait. Stopt de planeet, dan zwiept de atmosfeer nog wel even verder, en wel met de oorspronkelijke 1.670 kilometer per uur. Over het oppervlak gaat dan een waanzinnige wind waaien.
Het binnenste van de aarde koelt heel langzaam af en daardoor groeit de binnenkern terwijl de vloeibare buitenkern langzaam kleiner wordt. Op de lange termijn heeft dat invloed op de convectiestromen in de buitenkern en de dynamo die het magneetveld veroorzaakt.
De aarde draait rond zijn as in 23 uur 56 minuten en 4 seconden.
Als de aarde precies recht zou staan, zou er weinig verschil zijn tijdens het rondje rond de zon. Maar, de aarde staat dus scheef, en hoe scheef de aarde staat blijft hetzelfde. Omdat de aarde om de zon draait is in de zomer het noordelijke deel het meest naar de zon gekanteld, en in de winter het zuidelijke deel.
Verder draait de Aarde heel snel om haar as, net als een tol die een beetje schuin staat. De mensen rond de evenaar verplaatsen zich van west naar oost met een snelheid van 1.670 km per uur. (Bij de polen is die snelheid lager.)
Dankzij seismologen weten we dat onze aardkern 3000 kilometer onder ons ligt.
Een ander voordeel is dat bodemwarmte – bij juiste toepassing – nooit opraakt. Wanneer de warmte uit diepere aardlagen komt (500 meter of dieper), wordt gesproken van aardwarmte of geothermie. Ook dit is een duurzame vorm van verwarming, maar deze is moeilijker bereikbaar en daarom duurder. Lees meer over Aardwarmte.
In het middelpunt van de aarde, is de druk enorm: 3,5 miljoen atmosfeer ongeveer. Die druk verhoogt het smeltpunt van ijzer tot boven 6000 graden Celsius, de temperatuur die daar heerst.
esther. als de zon ontploft, dan zet-ie uit en slokt daarbij de planeten Mercurius en Venus op. Ook de aarde overleeft dit niet. Daarna krimpt de zon tot een kleine dwergster die heel langzaam afkoelt en uitdooft.
De aarde draait in ongeveer 24 uur om de eigen as. En onze planeet is daarin natuurlijk niet alleen. Ook bijvoorbeeld Mercurius tolt om de eigen as heen. Maar het kleine planeetje doet daar een stuk langer over: zo'n 59 aardse dagen.
We voelen vrijwel niets van het feit dat de Aarde roteert: we worden niet van de planeet af geslingerd, we vallen niet om en bomen groeien niet scheef. De reden hiervoor is dat het effect van de zwaartekracht door de grote massa van de Aarde veel sterker is dan dat van de centrifugaalkracht als gevolg van haar rotatie.
De aarde draait om zijn as. Om één keer helemaal rond te draaien heeft de aarde 23 uur, 56 minuten en 4 seconden nodig.
Als we even voor de eenvoud aannemen dat de aardbaan een cirkel is, dan is de omtrek dus 2π×149,6 miljoen km ≈ 940 miljoen km. Deze afstand wordt afgelegd in 365,256dagen ×24uur/dag ≈8766uur. De baansnelheid is in dat geval dus ruim 107.200 km/uur!
'De aarde zou in principe kunnen botsen tegen een andere planeet. De hoeveelheid geweld die dan zou vrijkomen is gigantisch. Stenen zo groot als bergen vliegen met grote snelheden door de lucht en alles wordt gloeiend heet. De mensheid, en praktisch alle andere levensvormen, zouden dit niet overleven.
Aardwarmte is warmte die in de ondergrond aanwezig is. In Nederland is op 100 meter diepte de temperatuur ongeveer 11-12 graden en constant. Deze warmte kan met aardwarmtepompen worden gewonnen door het water op te pompen.
Om aardwarmte te winnen moeten we dieper de aarde in (500 m tot 4 km); op die diepte heeft het water een temperatuur van 55 tot 120 °C. Dan kan worden gebruikt om je huis te verwarmen zonder dat je een warmtepomp nodig hebt.
In de bovenste meters van de aardkorst heeft de temperatuur van de buitenlucht nog een sterke invloed op de temperatuur van de aarde. Op zo'n tien meter diepte heerst een constante temperatuur van 10° Celsius. Daaronder neemt de temperatuur steeds verder toe.
Hoe diep je uitgraaft moet op de werf bepaald worden. De gebruikelijke diepte voor een terras en tuinpad is minimum -20cm. Als men de dikte van de tegel en legmortel in mindering brengt heb je nog 15 a 17cm zandbed over wat het absolute minimum is.
De oppervlakte van de zon heeft een temperatuur van zo'n 5500 graden, terwijl de kern van de zon een warmte van wel 15 miljoen graden kan bereiken.
Waar komt lava dan vandaan? Bij vulkaanuitbarstingen komt vloeibare steen als lava uit de aarde. Wanneer lava nog in de aarde zit, heet het magma. Magma komt uit de aardmantel of uit het onderste deel van de aardkorst.
een jaar is gebaseerd op de aardrevolutie. een maand op de draaibeweging van de maan rond de aarde en. een dag op de aardrotatie.
Geniet van de zon zolang het kan: binnen 5 miljard jaar zal 'onze ster' oplaaien, splijten en uiteindelijk veranderen in een enorme gloeiende ring van interstellair gas en stof. Astronomen weten al lang dat de zon een houdbaarheidsdatum heeft.
De maan draait niet alleen in een maand om de aarde heen, in dezelfde tijd draait deze ook eenmaal om haar eigen as. Gevolg is dat je altijd naar dezelfde kant kijkt. Probeer die beweging thuis maar eens na te doen met zijn tweeën.