U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet.
Als je getrouwd bent, heb je na een scheiding wettelijk recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen en de spaarpot die tijdens het huwelijk opgebouwd is. Als je 'alleen' maar samenwoont, heb je dit recht niet, ook niet als je wel een samenlevingscontract hebt.
Hoeveel pensioen krijg ik van mijn ex partner? Je hebt samen met je ex partner pensioenen opgebouwd. Wettelijk is het zo geregeld dat beide partners recht hebben op de helft van het opgebouwde pensioen van de ander. Dit geldt voor het opgebouwde pensioen tijdens de huwelijkse periode.
Als u trouwt én in Nederland woont, hoeft u niets te regelen
Uw partner is dan automatisch aangemeld voor nabestaandenpensioen. En uw partner krijgt recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Ook als u later uit elkaar gaat. Check in MijnABP of uw partner nabestaandenpensioen krijgt.
Nabestaandenuitkering stopt
In de volgende gevallen stopt uw nabestaandenuitkering: U bereikt de leeftijd waarop u een AOW-uitkering ontvangt. U hertrouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen. Bij samenwonen is de beëindiging niet meteen definitief.
Een nabestaandenpensioen is een uitkering die iemand krijgt als zijn partner overlijdt. Dit kan bijvoorbeeld een nabestaandenuitkering zijn of een levensverzekering.
De hoogte van het partnerpensioen hangt af van het ouderdomspensioen dat je partner via zijn werk opbouwt. Op je eigen pensioenoverzicht vind je dit pensioen niet terug. Wat je krijgt als je partner overlijdt, staat op het pensioenoverzicht van je partner. Want het hoort bij zijn of haar pensioen.
Een huisvrouw of -man komt vaak niet in aanmerking voor een minimumpensioen. Om daarop recht te hebben moet u een loopbaan hebben gehad die minstens gelijk is aan twee derde van een volledige loopbaan, dat is dus 30 jaar, tenminste als u werknemer of zelfstandige was.
Heeft u geen partner? Dan ligt het voor de hand om partnerpensioen uit te ruilen voor meer ouderdomspensioen. U kunt ook afzien van een nabestaandenpensioen omdat uw partner voldoende eigen inkomsten heeft. Het recht op uitruil geldt alleen voor pensioenrechten opgebouwd na 1 januari 2002.
Bijzonder nabestaandenpensioen is meestal 70% van het pensioen dat is opgebouwd tijdens uw huwelijk of partnerschap.
Tenzij een contract het anders zou voorzien, heeft trouwen of samenwonen op zich geen invloed op het aanvullend pensioen, in die zin dat je niet meer of minder aanvullend pensioen zal ontvangen in functie van je burgerlijke staat.
Vrijwel iedereen die deelneemt in een regeling voor ouderdomspensioen, heeft ook een nabestaandenpensioen. Als jij komt te overlijden, dan heeft je partner recht op een uitkering.
U krijgt een eenmalige overlijdensuitkering als uw overleden partner een van de volgende uitkeringen kreeg: een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, WAZ, Wajong, Ziektewet)AOW-pensioen. Anw-uitkering.
Dit is een financiële regeling die bedoeld is om steun te bieden aan uw (ex-)partner en kind(eren). Bekijk hier of uw nabestaanden mogelijk recht hebben op nabestaandenpensioen. Nabestaandenpensioen voor uw (ex-)partner wordt ook wel partnerpensioen genoemd. Uw (ex-)partner krijgt dit levenslang.
Ontvangt u AOW als u niet gewerkt heeft? Het antwoord op deze vraag is: ja, mits u voldoet aan de opbouweisen van de AOW. De SVB, belast met de financiële zaken rond de gang van de AOW, controleert niet of u wél of niet gewerkt heeft.
Een huishouden beredderen en kinderen grootbrengen is een fulltime job, hoor je thuisblijvende vrouwen wel eens zeggen. En ze hebben gelijk, zo blijkt. Als huisvrouwen per uur betaald zouden worden voor hun werk, verdienden ze minimaal 1.300 euro netto per maand.
Dit komt beter overeen met de levensverwachting in goede gezondheid. Minimumpensioen van 1.500 euro per maand om waardig te leven. Vandaag bedraagt het minimumpensioen voor alleenstaanden die 45 jaar gewerkt hebben 1.212 euro.
Werkgeverspensioen na overlijden
Als je bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI) pensioen opbouwt, moet er een verzekering zijn afgesloten voor partnerpensioen / wezenpensioen. Als deze is afgesloten, krijgt de partner meestal een uitkering van 70% van de originele uitkering.
Wanneer jouw partner is overleden, heb je wellicht recht op nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen is onderverdeeld in een partnerpensioen (voor de partner) en een wezenpensioen (voor de kinderen). De meeste pensioenregelingen zorgen ook voor een recht op pensioen na overlijden van de partner.
Bijzonder nabestaandenpensioen. Als je gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk.
De AOW van de persoon die overleden is stopt op de dag na het overlijden. Dit geldt ook voor de inkomensondersteuning AOW en het vakantiegeld.
Als je overlijdt krijgen partner en kinderen nabestaandenpensioen. Je partner krijgt nabestaandenpensioen zolang hij of zij leeft. Dit noemen we ook wel partnerpensioen. Je kinderen krijgen nabestaandenpensioen tot ze 18 jaar oud zijn.
Het nabestaandenpensioen is er om bij overlijden de achterblijvende partner of kind(eren) financieel te helpen. Het nabestaandenpensioen bestaat uit: Partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum. Partnerpensioen bij overlijden na de pensioendatum.