leiding geven aan de politie bij het opsporen van strafbare feiten. strafbare feiten vervolgen en verdachten voor de rechter brengen. afdoen van strafbare feiten zonder tussenkomst van een rechter.
In de rechtszaal treedt de officier van justitie op als aanklager. Hij vertelt aan het begin van de zitting waarvoor de verdachte terecht staat (tenlastelegging) . De rechter stelt hierna vragen aan de verdachte en eventueel aan getuigen.
geweld gebruiken;onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel;telefoon tappen;personen observeren.
De vertegenwoordiger van het OM bij het gerechtshof wordt geen officier van justitie genoemd, maar advocaat-generaal (vaak afgekort met AG). Aan het hoofd van elk ressortsparket staat dan weer een hoofdadvocaat-generaal. De hoogste rechterlijke instantie in Nederland is de Hoge Raad.
De officier van justitie geeft informatie over spreekrecht en de mogelijkheden om een schadevergoeding te eisen van de verdachte. Je kunt ook zelf vragen stellen aan de officier van justitie. Bijvoorbeeld over het onderzoek van de politie en het dossier van je strafzaak.
De landelijke leiding van het OM berust bij het College van procureurs-generaal(het College) in Den Haag. De minister van Justitie en Veiligheid is politiek verantwoordelijk voor het OM. Hij bepaalt samen met het College de prioriteiten in de opsporing en vervolging.
De officier van justitie vertegenwoordigt het OM. Meestal begint een strafzaak bij de politie. De officier van justitie besluit vervolgens wel of niet te vervolgen. Bij vervolging doet de rechter een uitspraak (vonnis).
De politie werkt samen met het Openbaar Ministerie (OM) en andere opsporingsinstanties om verdachten op te sporen en te vervolgen. Het OM is leidend in het onderzoek en de politie voert de opsporing uit. Elk opsporingsonderzoek staat onder leiding van een officier van justitie.
Bij een juridisch conflict beslist de rechter. Is 1 van de partijen het niet eens met het vonnis, dan kan deze in hoger beroep bij het gerechtshof of 1 van de bijzondere colleges van beroep of de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Hoge Raad is de hoogste rechter.
WIE CONTROLEERT HET OM? In de rechtszaal beoordeelt de rechter of het OM en de politie hun werk goed hebben gedaan. Het OM informeert de minister van Justitie en Veiligheid.
In de strafbeschikking kan het OM verschillende soorten straffen opleggen, zoals een geldboete, een taakstraf of een schadevergoeding. Het opleggen van gevangenisstraf is niet mogelijk bij een strafbeschikking. Strafbare feiten waarvoor een gevangenisstraf gepast is, moeten aan de rechter worden voorgelegd.
Recht op vrijheid (arrestatie, voorarrest, hechtenis).
De officier van justitie heeft 16 weken de tijd om op uw beroep te beslissen. Deze termijn gaat in één dag nadat u voor het laatst in beroep kon gaan.
Een officier van justitie geeft leiding aan de politie en recherche bij het opsporen van verdachten en functioneert als openbaar aanklager in de rechtbank. Wat verdient een officier van justitie in 2024? Een officier van justitie verdient in 2024 een salaris tussen de € 5.000 en € 7.000 bruto per maand.
Jij bent de enige die beslist of er een vertrouwenspersoon aanwezig is, maar hij of zij moet wel ouder dan 18 jaar zijn en mag niet betrokken zijn bij het strafbare feit waarvan je wordt verdacht. Deze persoon mag alleen aanwezig zijn tijdens het verhoor, maar mag zich niet met het verhoor zelf bemoeien.
Tijdens dit onderzoek moet hij onpartijdig en onafhankelijk blijven. Gaandeweg moet de officier van justitie tot de overtuiging komen dat de verdachte daadwerkelijk de dader is. Vanuit deze overtuiging gaat hij tot vervolging over en wordt de officier van justitie tijdens het proces dus procespartijdig.
De rechterlijke macht valt uiteen in de rechters/raadsheren ('zittende magistratuur') en de officieren van justitie/advocaten-generaal ('staande magistratuur').
Heeft u vragen? U kunt ons bereiken via [email protected]. U kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 uur en 17:00 uur ook bellen met het klantcontactcentrum van het OM Midden-Nederland via het telefoonnummer 088 699 1500. Let op: Er is op bovenstaand adres geen informatiebalie.
De politie mag alleen aanhouden als u verdachte bent van een strafbaar feit. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een verdenking van terrorisme. Dan gaat het om zo'n ernstig strafbaar feit dat ook een aanwijzing genoeg is. Er hoeft dan nog geen duidelijk vermoeden te zijn.
Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.