Na opening zijn de varianten van Appelsientje nog drie à vier dagen houdbaar, mits gekoeld bewaard. Het aantal dagen is mede afhankelijk van de hygiëne waarmee het pak wordt omgeven.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren.Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Sinaasappelsap wordt gemaakt van geperst fruit en is daarmee een natuurlijke bron van vitamine C, foliumzuur en kalium. Het drinken van Appelsientje sinaasappelsap draagt bij aan de inname van deze goede voedingsstoffen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het sap ruikt en smaakt anders, of is beschimmeld. Dan is het troebel en draderig. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Speciale zuren
Toch verliest sinaasappelsap in de eerste dagen nadat het geperst is nauwelijks vitamine C. Dit komt doordat de zuren van de sinaasappel de vitamines goed weet te behouden. Als het sap binnen drie dagen wordt opgedronken zal het dus nog bijna al zijn vitamine C bevatten.
Als u sinaasappelsap wilt bewaren, kunt u dat het beste doen in de koelkast. “Bewaar het in een kan die niet doorzichtig is en goed afgesloten is”, adviseert Postma.
Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola. Vice-voorzitter Daan Kromhout van de Gezondheidsraad legt uit hoe dat zit: "De suikers in vers geperste jus worden meteen in het lichaam opgenomen omdat ze in vloeibare vorm zijn.
En die bescherming werkt ook door nadat je het sinaasappelsap hebt geperst. Als je dat sap dan ook nog in de koelkast bewaart, blijven de invloeden van temperatuur en licht beperkt. Die factoren zorgen er samen voor dat je verse jus best drie dagen kunt bewaren, mét behoud van een groot deel van de vitamine C.
Denk hierbij aan vruchtensap, dierlijke producten of champignons. Deze datum geeft de laatste dag aan waarop je het product nog veilig kunt eten of drinken. Na deze datum heb je geen garantie meer dat het product vrij is van ziekmakers zoals bacteriën. Gooi het product na de TGT-datum dus altijd weg.
Van zodra de verpakking is geopend, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, droge koekjes, sinaasappelsap, pasta, rijst en conserven. Kwaliteitsverlies merk je aan de kleur, geur en smaak.
Appelsientje Goudappeltje is 100% puur sap van lekkere, frisse appels.
Het slechtst scoorden wit druivensap, sinaasappelsap, helder appelsap, granaatappelsap en ananassap. De vier best scorende sappen (blauwe druiven, pompelmoes, veenbessen en troebel appelsap) vormen volgens de onderzoekers een goede aanvulling op een normale voeding om voldoende polyfenolen te consumeren.
De ene juicer produceert betere kwaliteit dan de andere, waardoor je sommige soorten langer kunt bewaren dan anderen. Zo kun je sap uit een blender ongeveer acht uur bewaren, terwijl je sap uit een slow juicer tot maar liefst 24 uur kunt laten staan. Wel even schudden voor gebruik!
Sap bewaren
Geopende pakken sap kun je drie tot zeven dagen bewaren in de koelkast.
Hoelang zijn de sappen ontdooid houdbaar? De Zuss & Sapjes zijn minimaal 7 dagen houdbaar in de koelkast. Bevroren blijven de sappen het langste vers omdat er zo het minste bacteriën bij de sappen komen.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Suiker en zout blijven bederven nooit.
Puur vruchtensap is een bron van gezonde voedingsstoffen, maar het bevat van nature veel fruitsuiker (fructose). Drink daarom niet meer dan 1 glas per dag om op een gezond gewicht te blijven. Sinaasappelsap staat niet in de Schijf van Vijf.
Het antwoord op de vraag: “is sinaasappelsap gezond?” is eigenlijk dus nee. Daarom is ons advies: eet die sinaasappel, of elk ander fruit, gewoon lekker uit het vuistje.
Vandaag: waar zit meer suiker in, cola of vers sinaasappelsap? Het antwoord is cola. In cola zit 11 procent suiker, in sinaasappelsap ongeveer 10 procent. Alhoewel het dus niet veel scheelt, zit er meer suiker in cola.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Bladgroenten: Groenten zoals spinazie en boerenkool zijn rijk aan vitamines en antioxidanten die de leverfunctie kunnen helpen verbeteren. Citrusvruchten: Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan vitamine C, wat ontstekingen en oxidatieve stress in de lever kan helpen verminderen.