Gedroogde vijgen zijn met name lekker door een salade of gewoon als tussendoortje. Je kunt er zelfs ook een lekkere vijgenjam van maken die je vervolgens weer op je brood kunt smeren. Probeer ook zelf eens een tutti frutti klaar te maken. En zo kun je blijven variëren.
Je kunt gedroogde vijgen zo uit het vuistje eten, maar soms kunnen ze erg hard en taai zijn. Laat de gedroogde vruchten daarom eerst 10 tot 15 minuten weken in warm water.Dep ze daarna voorzichtig droog.Verwijder vervolgens het harde stukje waarmee de vijg aan de boom vast zit en je hebt een heerlijke zachte vijg.
Anjeer of gedroogde vijg is een smakelijke droge vrucht die tot de moerbeifamilie behoort. Het is rond van vorm, heeft een taaie textuur en er zitten wat knapperige zaadjes tussen. Week gewoon 1-2 anjeer 's nachts in ½ kopje water en laat het een nacht weken . Eet het de volgende ochtend op een lege maag.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt. * Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).
Ook verklein je het risico op hart- en vaatziekten als je ze regelmatig eet. Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Het eten van geweekte vijgen kan gunstig zijn voor gewichtsbeheersing vanwege hun vezelgehalte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels houden je langer verzadigd, waardoor de kans op overeten en het verliezen van overtollige kilo's afneemt.
Druiven & Rozijnen
Zowel het verse fruit als de gedroogde versie kunnen je helpen bij je spijsvertering. Het mengsel van fructose, zuur en vezels in druiven geeft de vrucht laxerende eigenschappen.
Vijgen zijn een uitstekende bron van voedingsvezels en wanneer ze geweekt worden, neemt hun oplosbare vezelgehalte toe . Dit helpt bij het bevorderen van een gezond spijsverteringsstelsel door constipatie te voorkomen en regelmatige stoelgang te ondersteunen, wat zorgt voor een soepele start van uw dag.
Dankzij hun zoete smaak zijn ze erg lekker, maar juist gedroogde vijgen bevatten ook veel suiker en calorieën. 100 gram gedroogde vijgen bevat ongeveer 270 calorieën. Zo lang je er niet te veel van eet zijn vijgen een gezonde toevoeging aan het eetpatroon met diverse gezondheidsvoordelen.
Je kunt het allemaal eten, de schil en de binnenkant, maar niet de bovenkant van de steel . Er zit geen pit in. Neem gewoon een GROTE HAP. En als je eenmaal verliefd bent, gebruik dan deze lijst om creatief te worden met je nieuwe favoriete fruit.
De optimale tijd om dit ongelooflijk gezonde gedroogde fruit te consumeren is in de ochtend . Het consumeren van vijgen op een lege maag kan het beste effect hebben op gewichtsverlies en de algehele gezondheid van het hart. Bovendien bevatten ze veel vezels en helpen ze u om te gaan met constipatie als u op een lege maag eet.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken.
Bas Boer noten top 5 gezond gedroogd fruit:
Cranberries. Pruimen. Vijgen. Gedroogde ananas.
Calorieën: Gedroogde vijgen bevatten veel calorieën. In één portie (ongeveer 100 gram, of 10 tot 15 vijgen) zitten ongeveer 250 calorieën. Dit is goed als je wilt aankomen, omdat je lichaam meer calorieën nodig heeft voor energie . Koolhydraten: De meeste calorieën in gedroogde vijgen komen uit koolhydraten.
Om constipatie te verlichten, wordt aanbevolen om twee tot drie gedroogde vijgen op een lege maag te eten . Hoge bloeddruk leidt vaak tot een onevenwicht van kaliumniveaus in uw lichaam. Vijgen zijn de beste bron van kalium.
Gedroogde vijgen hoeven niet geweekt te worden voordat u ze eet , maar door ze te weken worden ze wel makkelijker verteerbaar en wordt de smaak versterkt.
Probeer dan eens gedroogde vruchten zoals pruimen en vijgen. Ja, dat klinkt als iets wat je oma ook zou eten, maar ze zijn een prima middeltje voor problemen met de stoelgang. Gedroogde vruchten zijn rijk aan vezels en hebben een laxerende werking.
Voedingswaarde gedroogde vijgen
Ontzettend belangrijke mineralen voor onze gezondheid. Dat gedroogde vijgen gezond zijn zie je in een oogopslag eigenlijk al. Ook de B-vitaminen (behalve B12) zijn vertegenwoordigd en er zit zelfs 1 mg vitamine C in 100 gram gedroogde vijgen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Verse vijgen worden meestal rauw gegeten . Ze smaken het lekkerst als ze rechtstreeks van de boom worden gegeten, bij voorkeur nog warm van de zon.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.