Het broed groeit namelijk door het koffiedik heen bij kamertemperatuur. De oesterzwammen eten zich door het koffiedik heen en vormen na een paar dagen al witte mycelium draden door het koffiedik. Dit is als het ware het wortelstelsel van de schimmel.
Zelf broed maken is geen makkelijke klus en dit gebeurt dan ook in een laboratorium onder steriele omstandigheden. Gelukkig kun je ook zelf broed inkopen in de vorm van 'pluggen' en deze in voorgeboorde gaten in een boomstam plaatsen. Mycobois in België is een goed adres om kleinschalig broed te kopen.
Met de RotterZwam Growkit kun je zelf thuis oesterzwammen kweken. En daar hoef je echt geen groene vingers voor te hebben. Het enige dat je nodig hebt is koffiedik en wat geduld. Leuk voor jezelf of als origineel en duurzaam cadeau.
Dit betekent dus dat het tape op de growkit blijft zitten wanneer er zwammetjes beginnen te groeien. Hoe lang duurt het voordat ik zwammen kan verwachten? Wanneer de growkit volledig tot de rand is gevuld, duurt het ongeveer 2 à 3 weken voordat de eerste zwammen gaan groeien.
Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.
De oesterzwam bevat volop vitamines, mineralen en vezels. De B-vitamines riboflavine (vitamine B2) niacine (vitamine B3) en folaat (vitamine B11) zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Riboflavine en niacine zijn onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid.
Het stukje mycelium kan je in vele vormen krijgen. Je kan het zelf van een paddenstoel afsnijden of je kan het via een sporenspuit of een agar kweekje krijgen. Voor de beginner raden we onze eigen sporenspuiten aan. Hiermee kan je snel meerdere pogingen wagen met een hele kleine hoeveelheid.
De meeste oesterzwammen groeien op een pakket van stro, het restproduct van de productie van graan. Dit stropakket is een zeer verantwoorde groeibodem. Het is 100% natuurlijk en geeft de oesterzwam zijn specifieke smaak. Er zijn ook telers die koffiedik gebruiken om de oesterzwammen een specifieke smaak te geven.
Om oesterzwammen te laten groeien moet de schimmel zich eerst een weg door de stam heen zien te banen. Hier doet de schimmel ongeveer zes maanden over. Wanneer de stam witte vlekken begint te krijgen, kun je ervan uitgaan dat over een niet al te lange tijd oesterzwammen tevoorschijn zullen komen.
Wanneer de growkit volledig gevuld is, duurt het ongeveer 2 à 3 weken voordat de eerste zwammen verschijnen. Je kan het groeiproces wat versnellen door de gevulde growkit voor 24 uur in de koelkast te zetten.
e-mail ons!) Met RotterZwam oesterzwammenbroed kun je je eigen koffiedik omzetten in overheerlijke oesterzwammen. Het proces werkt met koffiedik van gewone koffie, koffiedik uit de percolator, de espressomachine en senseopads.
Koffiedik is namelijk de perfecte grondstof voor het kweken van verschillende soorten paddenstoelen. Oesterzwammen, shiitakes en fluweelpootjes bijvoorbeeld. Zo is iets wat vaak achteloos wordt weggegooid, en wordt beschouwd als afval, toch erg nuttig.
Oesterzwammen worden meestal op stro gekweekt, maar ook wel op houtstammen, houtpulp en zelfs koffieprut. Het bewerken van het substraat, de temperatuur, licht, tijd en vochtgehalte spelen een belangrijke rol bij het kweken van de verschillende soorten oesterzwammen.
Shiitake paddenstoelen, Grijze oesterzwam, Koningsoesterzwam, Pruikzwam, Beukenzwam, Fluweelpootje, Kleine bundelzwam, Populierenleemhoed… ze groeien allemaal op hout. Shiitake paddenstoelen gedijen bijvoorbeeld goed op eikenhout en oesterzwammen op het hout van populieren, wilgen, beuken en berken.
Met deze luchtdoorlatende tape, plak je de gaten van de growkit weer opnieuw af. De tape zorgt ervoor dat er voldoende verse lucht in de growkit komt en voorkomt dat het mycelium uitdroogt of er schimmels van buitenaf in de growkit komen.
"Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld, dat valt onmogelijk te kweken. Bij paddenstoelen die je wél zelf kan telen, kan je een mooie oogst binnenhalen. Een oesterzwam levert tijdens één herfst verschillende kilo's op.
Soms komen ze na een week al tevoorschijn en soms zie je de eerste oesterzwam pas na enkele weken. De oesterzwam vormt als eerste kleine knoppen die de tape aan de kant duwen. Deze knoppen groeien vervolgens uit tot een volwaardige tros oesterzwammen. De vorm van de zwammen is altijd anders.
Het is niet moeilijk om zelf paddenstoelen te kweken, zo heb je genoeg aan een champignon om een hele champignonfamilie te kweken. Snijd het steeltje van een champignon en plant in circa twee cm natte grond. Zet de pot op een donkere plek en binnen een paar weken groeien de paddenstoelen boven de grond uit.
Het gemakkelijkst is om een stam te kopen die al voorzien is van broed of mycelium, de schimmel waarop de paddenstoelen groeien. Daarvan kun je binnen de 2 weken oogsten, en dat, in vlagen, 5 jaar lang.
De oranje oesterzwam is niet giftig, maar geldt wel als oneetbaar, mede dankzij de sterke en onplezierige geur van rottende kool en bedorven eieren die zelfs opgedroogde exemplaren nog kenmerkt.
Paddenstoelen kun je beter niet rauw eten. Ze bevatten van nature de gifstof agaritine. Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Het eten van rauwe paddenstoelen is daarom af te raden.
Wil je oesterzwammen invriezen? Dan kun je ze het beste eerst blancheren (kort koken) of sauteren (kort roerbakken). Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen en stop ze in een diepvrieszakje of doosje in de vriezer. Ze zijn dan ongeveer drie maanden houdbaar.