Spint houdt van hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Dat is ook de reden dat een spintplaag zich vooral in de bloeifase ontwikkelt, wanneer jij de luchtvochtigheid naar beneden brengt om toprot te voorkomen. Spint houdt niet van een luchtvochtigheid boven de 60%, dat vinden ze verschrikkelijk.
Tip ter bestrijding van spint: besproei de plant met water met hierin een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus. Raadzaam hierbij is om dit in de avonduren aan te brengen, omdat in deze tijden de eitjes uitkomen. Spint is dol op een warme en droge omgeving.
Wil je in je woonkamer liever niet aan de slag met roofmijten, dan kun je ook spint bestrijden met een zelfgemaakt huismiddel. Maak een mengsel van een liter water, 20 gram groene zeep of afwasmiddel en 20 gram azijn en sproei dit dagelijks op je plant.
Je kunt ook een mengsel maken van zeep, azijn en water om spint te bestrijden. Meng 20 gram azijn en 20 gram groene zeep (of dreft) met een liter water. Vervolgens besproei je de aangetaste bladeren 1 keer per dag.
Een volwassen spintmijt leeft ongeveer 2 tot 4 weken en de vrouwtjes leggen dan honderden eieren.
De spinselmotten hoef je niet te bestrijden, ze springen niet over op andere planten en verdwijnen zodra ze gaan verpoppen. Knip de nesten weg en stop ze in de kliko bak, dit is de milieuvriendelijkste manier van bestrijden. Bomen maken zo rond de langste dag – 21 juni- nieuwe groeischeuten.
De meest voorkomende spint is groen of groenachtig geel. Vaak zijn aan de onderkant van de bladeren wit-gele vlekken zichtbaar die naar bruin kleuren. Ook spinnen ze wit rag. Een volwassen trips is een klein, langwerpig insect met typische franjevleugels.
Hoe ontstaat spint bij wietplanten
Dit kan in de buitenlucht op natuurlijke wijze gebeuren, maar ook binnen kan spint haar slag slaan. Bijvoorbeeld als ze is meegekomen in de aarde waar je op kweekt of de mijten hun weg naar binnen hebben gevonden. Ook kan spintmijt zich bijvoorbeeld verspreiden via kamerplanten.
De eitjes van de spintmijten kunnen overleven in de grond van de plant. Een beetje spint kan geen kwaad, maar als je er echt van af wilt is simpelweg de plant verwijderen en een nieuwe neerzetten niet genoeg.
Bij spint zie je in het begin gele puntjes op de bladeren die later overgaan in gele of bruine plekken. Deze plekken zijn bij trips ook mogelijk maar hebben vaker een grijze of zilverachtige kleur. De grootste verschillen in het schadebeeld zijn: Bij trips zie je zwarte puntjes, de uitwerpselen.
Behandeling Spint
Het inzetten van de roofmijt, deze werkt hetzelfde als het lieveheersbeestje bij bladluis. Roofmijt is de natuurlijke vijand van spint en kan per dag tot 5 tot 10 spintmijten nuttigen of 20 eitjes van de spintmijt.
Ze kunnen zich verspreiden via de webben die ze zelf ontwikkeld hebben. Ze kunnen in de door hen geproduceerde zijden draden gaan zitten en zich laten verspreiden door luchtbewegingen of luchtcirulatie. Bij erg geïnfecteerde planten kunnen ze zich gewoon op de grond laten vallen waarna ze zich verspreiden.
Spint is verre familie van de spin. Onder een loep lijken ze ook op kleine spinnetjes, maar met het blote oog zie je vaak kleine zwarte, gele of witte stipjes op je kamerplant zitten. Ze maken kleine webjes tussen de nerven van je planten en ontrekken de plant van voedingsstoffen.
Hoe voorkom je trips? Trips komt voornamelijk voor in ruimtes met een lage luchtvochtigheid. Zorg dus dat de luchtvochtigheid lekker hoog is in je kamer. Zet schaaltjes water op je verwarming en besproei je planten elke week met de fijne nevel uit een plantenspuit.
Omdat ze niet goed kunnen vliegen en thermiek nodig hebben om hoog in de lucht te komen, blijven ze massaal aan de grond als het windstil is en drukkend warm.
Natuurlijke vijanden van de trips
Roofmijten en roofwantsen eten de eitjes, larven en volwassen trips en zijn dus een ideale natuurlijke bestrijding van de tripsen.
De stippelmot is een wit motvlindertje met zwarte puntjes. In mei - juni leggen ze eitjes in de waardboom of plant. Na drie weken wanneer de rupsen uit de eitjes komen gaan ze samen webben spinnen en gezamenlijk vreten ze de bladeren van de boom. Het gevolg is een kale boom die is ingepakt in een wit spinsel.
Dit is wat ik ontdekte over het bestrijden van spint: Wat bij ons goed werkte is de zeep spiritus methode om spint te bestrijden. Maak een mengsel van spiritus zeep en water. Houd volgende verhoudingen aan 10 ml zachte zeep, 10 ml brandspiritus, 0.5 liter water.
Rupsen hebben een hekel aan de sterke geur van bieslook en salie. Zet deze planten daarom rondom je andere planten. Daarnaast is het verstandig om jonge planten te beschermen met een net of vliesdoek, zo voorkom je dat vlinders hun eitjes kunnen leggen. Want met het leggen van eitjes begint immers een rupsenplaag.
Het is belangrijk om spint zo snel mogelijk te bestrijden, want als je de spintmijten hun gang laat gaan, zal je plant sterven. Daarbij overleeft spint de winter en verspreiden ze zich snel, dus als je ze niet goed bestrijdt, weet je zeker dat je volgend jaar weer spint hebt.
Hoe ziet bladluis eruit? Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango.