Egyptisch katoen staat bekend om zijn superieure kwaliteit en luxueus gevoel. Het is ademend, duurzaam en zacht op de huid. Satijnen dekbedovertrekken van microvezel bieden een gladde en zijdezachte textuur, terwijl bamboe dekbedovertrekken natuurlijk hypoallergeen en vochtregulerend zijn.
Dus zoek je een lekker zachte stof voor een dekbedovertrek? Je kunt het best gebruik maken van satijn, percal katoen of twill katoen. Het zijn de typische zachte keuzes, waaronder je heerlijk comfortabel zal slapen.
Katoen. Katoen is het meest gebruikte materiaal voor dekbedovertrekken. Logisch ook, want het is eigenlijk ideaal om onder te slapen. Het natuurproduct is ademend en van nature vochtabsorberend, waardoor je het gehele jaar door prettig en fris kunt slapen.
Bij katoen satijn wordt het garen dichter op elkaar geweven dan bij gewoon katoen. Hierdoor ontstaat de fijnst mogelijk kwaliteit. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat een katoen satijnen dekbedovertrek nog gladder, koeler en soepeler voelt dan een katoenen dekbedovertrek.
Katoen is natuurlijk, ademend en hypoallergeen, wat het ideaal maakt voor mensen die last hebben van huidirritaties of allergieën. Bovendien blijft katoen langer mooi en zacht dan synthetische materialen, wat betekent dat je langer kunt genieten van je dekbedovertrek zonder dat je hem hoeft te vervangen.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
De synthetische vezels zijn sterker en slijtvaster dan natuurlijke vezels, waardoor dekbedovertrekken van microvezel langer meegaan en bestand zijn tegen dagelijks gebruik en wassen. Dit maakt ze ideaal voor drukke huishoudens of mensen die op zoek zijn naar een praktische en onderhoudsvriendelijke optie.
Het antwoord op deze vraag is per persoon verschillend. Denk na over wat voor slaper jij bent en wat je budget is; linnen en katoen-satijn zijn duurder in aanschaf dan katoenen dekbedovertrekken. Transpireer je snel of heb je snel last van huidirritatie of eczeem? Ga dan voor een 100% katoenen dekbedovertrek.
Katoenen dekbedovertrekken zijn een populaire keuze voor warme slapers vanwege hun ademende eigenschappen. Katoen staat bekend om zijn vermogen om vocht af te voeren en luchtcirculatie mogelijk te maken, waardoor je koel blijft tijdens het slapen.
Polyester Microvezel: Een microvezel dekbed is vergelijkbaar met de 'gewone' polyestervezel, maar dan dunner.Hierdoor is de vezel lichter en luchtiger dan de standaard polyester textiel vezel. Het houdt tevens gemiddeld warmte vast, maar valt prettiger om je heen. Deze vulling is ook goed wasbaar en droogt zeer snel.
Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een goede veerkracht en is zeer licht. Dat maakt dat een microvezel dekbedovertrek lekker licht in gewicht is. Daarnaast voelt het heerlijk zacht aan, is het strijkvrij, krimpt het niet en droogt het snel.
Een dekbedovertrek van microvezel is de beste optie als je gaat voor het meest kreukvrije resultaat. Het valt soepel en kreukt nauwelijks. Leuke bijkomstigheid is dat microvezel voordelig geprijsd is. Natuurlijk heeft elk voordeel zijn nadeel want de stof is niet ademend en dun.
Katoen satijn heeft een glad en zacht oppervlak waar je huid en haar soepel langsglijden. Er wordt gezegd dat deze stof zorgt voor minder rimpels, een zuivere huid en zijdezacht haar.
Katoen satijn is steviger geweven. Het weefsel heeft meer garenoppervlak op het gezicht van de stof dan andere basisweefsels. Daarom wordt het zachter en ziet het er glanzender uit. Katoen satijn dekbedovertrek is zachter dan een percale dekbedovertrek en heeft een zijdeachtige uitstraling.
Percale, of percale-katoen is niet een bepaald soort katoen maar staat voor een symmetrische weeftechniek. Zowel 'normaal' katoen als percale zijn afkomstig van de katoenplant. Maar, percale is heel fijn geweven en heeft een hele hoge draaddichtheid, ook wel 'thread count' of TC genoemd.
De beste keuze bij nachtzweten
De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens. Liever slapen onder dons? Ook deze vulling is geschikt voor mensen die 's nachts transpireren.
Materialen voor dekbedden bij nachtzweten
Katoen weerkaatst warmte niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dons en wol. Daarnaast neemt katoen vocht snel op, wat ideaal is als je last hebt van nachtzweten! Ook is een katoenen dekbed vrij budgetvriendelijk, wat haar geschikt maakt voor iedere portemonnee.
Bamboe bedlinnen is uiterst geschikt voor een koele en frisse nacht. Het materiaal biedt comfort in de warme zomermaanden. Bamboe beddengoed beschikt over uitstekende luchtcirculatie en absorbeert vocht nog beter dan katoen. Het materiaal waarborgt een koele nacht.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Jersey katoen dekbedovertrek
Het grote voordeel van dekbedovertrekken in jersey katoen - door de rekbaarheid ook vaak 'stretch katoen' genoemd – is dat ze niet kreuken, je hoeft ze dus niet te strijken.
De gemiddelde levensduur van een dekbedovertrek is 10 jaar.
Beddengoed is verkrijgbaar in verschillende soorten materialen zoals flanel, katoen, satijn en microvezel. Hoewel veel mensen katoen kiezen omdat het een van nature zacht materiaal is, zijn er ook veel voordelen aan polyester. Polyester krimpt niet en kreukelt niet.
Twill katoen dekbedovertrek
Door de keperbindingen voelt de stof dikker en zachter aan, in vergelijking met standaard geweven katoen. Een overtrek van dit materiaal zal niet snel gaan pillen of pluizen, is zeer sterk en nagenoeg kreukvrij.
Dat staat in een overzichtsrapport van honderden studies naar zogenaamde plastic microvezels, samengesteld door de Plastic Soup Foundation. Ingeademde microvezels kunnen bijvoorbeeld leiden tot chronische ontstekingen in de longen, die op hun beurt kunnen bijdragen aan kanker, hartziekten, astma en diabetes.