Dakrandafwerking & verlijmen
Vouw de EPDM dakbedekking langs de dakranden minimaal 20 cm terug tot op het dakvlak en breng met een blokkwast / bokkenpoot de lijm aan op zowel de dakbedekking als de ondergrond. De lijm moet worden aangebracht vanaf 10cm op het dakvlak tot aan de bovenzijde van de dakrand.
Lijmen met PU EPDM Bond
Wanneer je voor gemak kiest, is lijmen met de Tackmasters PU EPDM Bond de uitgelezen oplossing. Deze lijm is een hoogwaardige bodemlijm welke geschikt is voor het verlijmen van alle soorten EPDM op diverse ondergronden.
EPDM leggen als het regent of net geregend heeft, is een slecht idee. Doordat EPDM dampdicht is, blijft al het water wat onder het folie terecht komt, daar ook zitten. Dit geldt ook voor waterdamp in de lucht. Het water zal ervoor zorgen dat de lijm niet goed hecht, of door zogenaamde "verzeping" snel loslaat.
EPDM-folie kunt u alleen lijmen op PIR isolatieplaten. U kunt in deze webwinkel PIR isolatie platen kopen met de juiste cachering welke zorgt voor een optimale hechting van de EPDM-lijm. Onder deze isolatie platen kan indien nodig een dampremmende folie aangebracht te worden.
Nadeel 3: EPDM kan geen chloor verdragen
Dan is het misschien niet handig om EPDM dakbedekking te gebruiken. Dit materiaal kan namelijk geen chloor verdragen. EPDM is overigens wel volledig bestand tegen UV-straling en weersomstandigheden, in tegenstelling tot bitumen. Dat laatste verhard door weersinvloeden.
EPDM heeft geen onder -of bovenkant
Dit betekent ook dat het niet uitmaakt aan welke kant u het lijmt. EPDM is een homogeen materiaal en heeft dus geen onderkant, maar ook geen bovenkant. Ons EPDM is van het merk Tytane, en als we dan toch advies moeten geven, leg het EPDM rubber met het merk naar boven.
Jazeker, en of je EPDM op EPDM lijmen kan. Met speciale contactlijm is dat geen enkel probleem. Sterker nog: als je nieuw EPDM gaat plakken, lijm je eigenlijk ook al EPDM op EPDM, doordat de verschillende banen overlappen. Dankzij de uitstekende hechting van de lijm sluiten ze vervolgens naadloos op elkaar aan.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
Ja, met onze contactlijm kunt u bijvoorbeeld EPDM banen aan elkaar plakken.
EPDM kan niet over nieuw bitumen
Dan is het niet meer waterdicht en tijd om te vernieuwen. Bijvoorbeeld dus met EPDM! Dan ben je voor 50 jaar klaar. Nieuw bitumen er overheen plakken kan ook, maar dan is het over 25 jaar weer aan vervanging toe.
Voldoende droogtijd EPDM lijm voorkomt luchtbellen.
Vervolgens dient u de contactlijm eerst goed de tijd te geven om te laten drogen. Een opentijd van 10 minuten is heel normaal. Voordat de beide te verlijmen delen op elkaar worden aangebracht dient de EPDM lijm vingerdroog te zijn.
De optimale droogtijd EPDM kit
De kit is namelijk na 24 uur volledig uitgehard. Dit hangt wel van de omstandigheden af. Denk aan de dikte van de aangebrachte kitlaag, de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving. Daarbij is het raadzaam om EPDM niet in direct zonlicht of hoge temperaturen te laten uitharden.
Laat de EPDM folie 20 cm overlappen met de folie die je al hebt gelijmd. Gebruik een waterpas om te bepalen waar het laagste deel van het dak ligt en zorg ervoor dat de folie op het lage deel van het dak onder het andere stuk folie valt. Zo voorkom je lekkage. Het overlappende stuk dakbedekking lijm je nog niet vast.
Kan ik EPDM op EPDM aanbrengen? Jazeker, met contactlijm kunt u bijvoorbeeld banen aan elkaar plakken. Dit wordt vaak gedaan als u EPDM heeft dat niet op de maat van uw dak is aangepast.
Bij de afdichting van een plat dak is een minimale opstand vereist van 15 cm hoogte. Met deze opstand vermijd je vochtproblemen. Enkel in een aantal specifieke situaties is het toegestaan om van deze waarde af te wijken.
Eén van de grote voordelen van EPDM is dat deze dakbedekking altijd – winter én zomer – beloopbaar is.
EPDM dakbedekking staat erom bekend dat het goed aan te brengen is op diverse ondergronden, zo ook diverse soorten houten ondergronden. Zo kunt u dit bijvoorbeeld verlijmen op OSB platen, underlayment platen of een houten dakbeschot. Direct op hout lijmen is dan ook geen enkel probleem.
EPDM is rubber dat elastisch is en krimt bij koude temperaturen en rekt uit bij warmte. Het rubber keert altijd terug naar oorspronkelijke vorm. Maar wanneer de EPDM dakbedekking opwaarts gaat, ontstaat er een enorme trekkracht waardoor er met de tijd scheuren kunnen ontstaan.
EPDM primer is onmisbaar bij het waterdicht maken van naadverbindingen die ontstaan bij verschillende dakdetails. Denk daarbij aan hoekjes en randen bij EPDM hemelwaterafvoeren, lichtkoepels en ontluchters. Ook heb je EPDM primer nodig als je twee stukken EPDM folie aan elkaar wilt lijmen.
Omdat het EPDM geen onder- en bovenkant heeft, maakt het dus niet uit aan welke kant u het lijmt. Hier hoeft u in principe dus geen rekening mee te houden. Als u hier dan toch een keuze in moet maken, leg het EPDM dan met het merk (in ons geval Tytane) naar boven.
Wanneer het kouder is bestaat de kans dat de lijm minder goed droogt en hecht. Daarom raden wij u in dit geval af om bij een temperatuur lager dan 5 graden Celsius EPDM te gaan plakken. Als u er niet onderuit komt door bijvoorbeeld een lekkage, zorg er dan in ieder geval voor dat de lijm op goede temperatuur is.
Aangezien naden vaak de meest kwetsbare plekken van de dakbedekking zijn, is dit een groot voordeel van EPDM. Een ander groot voordeel van EPDM is dat het niet scheurt. Klassieke dakbedekking kan door langdurige blootstelling aan zon of ozon uitdrogen.Hierdoor kan de dakbedekking gaan scheuren.
Hoe lang gaat een bitumen plat dak mee
Kunststof dakbedekking gaan net zo lang mee als een bitumen dakbedekking, ongeveer 30 jaar. EPDM dakbedekking gaat vaak minimaal wel 50 jaar mee.
EPDM dakbedekking heeft een levensduur van wel 50 jaar, wanneer u het op de juiste manier legt met de bijbehorende EPDM lijmen kan het zelfs wel 60 jaar meegaan! Uiteenlopende onderzoeken hebben aangetoond dat EPDM maar liefst talloze decennia meegaat.