Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.
- In sommige groenten, zoals spinazie (10% van de dagelijkse inname per 100g), broccoli (8% van de dagelijkse inname per 100g), pompoen (7% van de dagelijkse inname per 100g). - In sommige vruchten, zoals avocado (11% van de dagelijkse inname per 100g) of kiwi (9% van de dagelijkse inname per 100g).
Vooral amandelen, hazelnoten, macadamianoten, walnoten en paranoten zijn echte vitamine E-bommetjes. Ook pinda's zitten vol met vitamine E, ook al zijn het eigenlijk peulvruchten. Elke dag een bescheiden handje noten snacken of een boterham besmeren met pindakaas of notenpasta is sowieso hartstikke gezond.
Een tekort aan vitamine E kan soms ontstaan bij bepaalde chronische aandoeningen, waarbij er te weinig vitamine E uit het voedsel wordt opgenomen zoals darmziektes, cystische fibrose en chronische cholestase (galstuwing). Uw arts kan aangeven bij welke aandoeningen u extra vitamine E nodig heeft.
Hoeveel eieren mag je eten per dag? Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding. Eén eidooier brengt ongeveer 200 mg cholesterol aan.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat.
Naast bescherming tegen schadelijke invloeden is vitamine E ook ontzettend goed voor je huid, en ondersteund het allerlei belangrijke natuurlijke processen. Zo zorgt vitamine E er bijvoorbeeld voor dat je huid minder snel verbrand en versterkt het de barrièrefunctie van je huid.
Vitamine E is een antioxidant die haargroei bevordert en je lokken gezond houdt. Noten: Noten bevatten veel voedingsstoffen zoals vitamine E en B, zink en essentiële vetzuren. Al deze stoffen bevorderen sterk en gezond haar.
Een teveel aan vitamine E komt eigenlijk alleen voor als er over een lange periode vitamine E-supplementen gebruikt. Via voedsel is een overschot aan vitamine E eigenlijk onmogelijk. In principe zijn er geen nadelige effecten van een teveel aan vitamine E. Alleen de mensen met een tekort aan vitamine K moeten oppassen.
Ook pijnboompitten (9,3 mg per 100 gram), avocado's (2,1 mg per 100 gram), zalm (1,1 mg per 100 gram), rode peper (1,6 mg per 100 gram), kiwi (1,5 mg per 100 gram), ganzenvlees (1,7 mg per 100 gram) en rauwe spinazie (2 mg per 100 gram) zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die een bron zijn van vitamine E.
Olijfolie is een gezond vet dat rijk is aan antioxidanten, waaronder vitamine E. Met ongeveer 14 mg per 100 gram is het een uitstekende bron van deze belangrijke voedingsstof. Gebruik olijfolie als basis voor dressings, marinades en sauzen.
Hoeveel heb ik nodig
Volwassen mannen hebben dagelijks 13 mg vitamine E nodig, dit is dus 13 α-TE. Volwassen vrouwen hebben 11 mg vitamine E nodig, dus 11 α-TE. De hoeveelheid vitamine E voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt per levensfase.
Vitamine E-tekorten komen in Nederland voor zover bekend niet voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort ontstaan. Een ernstig vitamine E-tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.
Van vitamine E wordt best de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van ongeveer 20 IU(International Units) of 15 mg gerespecteerd. Een absoluut maximum in supplementen is 400IU/268 mg per dag. Inname van hogere dosissen kan niet alleen toxisch zijn, maar zelfs verhoogde kans op sterfte geven (3,4).
Zonnebloempitten bevatten veel vitamine E, wel 37,4 mg per 100 gram.
Allereerst is het belangrijk om (1) noten, zaden en pitten binnen te krijgen. Als je wilt dat je haar snel groeit, ga dan in ieder geval voor een paar paranoten per dag. Geniet verder vooral van (2) schaal- en schelpdieren, vis, lever, rood vlees, kaas en eieren.
Typische ingrediënten in haar vitamines zijn onder andere biotine, vitamine A, vitamine C, vitamine D, vitamine E, vitamine B-complex, zink, ijzer en selenium. Biotine, ook bekend als vitamine B7, speelt een cruciale rol bij het bevorderen van de haargroei en het versterken van de haarstructuur.
IJzer is goed bij de vorming van hemoglobine dat zuurstof door het lichaam transporteert. Het voorkomt haaruitval en broos haar. Andere vitamines die een positieve werking hebben op dunner wordend haar, zijn onder meer selenium, zink, L-Glutamine, foliumzuur, vitamine A, C en E.
Vitamine C is goed voor de huid, net als vitamine E. Samen zijn ze echt buitengewoon. De kracht van de combinatie van deze twee superantioxidanten werd door tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek bevestigd.
Het is bewezen dat vitamine A de beste anti-aging vitamine is. Het stimuleert de aanmaak van het collageen en elastine in je huid. Door de aanmaak ervan wordt de veroudering van je huid vertraagd.
Vitamine C is de sterkste voedingsstof voor de huid door de invloed ervan op de vorming van collageen in de diepere huidlagen. Daarnaast is het een krachtige antioxidant, die de vrije radicalen bestrijdt die afbraak van collageen en elastine veroorzaken.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.