Hoe groter het paard , hoe langer het duurt voordat alle groeischijven zich sluiten. Ruinen en hengsten lopen iets achter op de ontwikkeling van een merrie. Zij doen er over het algemeen 6 maanden langer over om te vol groeien. Doordat de botten langer worden moeten de spieren, banden en pezen meerekken.
Tijdens het eerste levensjaar groeien zij snel en bereiken 43% van het volwassen gewicht na zes maanden en na één jaar hebben zij 61% van het volwassen gewicht bereikt en ca. 90% van de volwassen hoogte.
Op tweejarige leeftijd heeft het paard ca. 96% van het volwassen gewicht bereikt. Hierna groeien paarden veel langzamer tot ca. vijfjarige leeftijd en in sommige gevallen tot zeven jaar.
Friezen groeien tot zeker hun 7/8 levensjaar. Ze zijn wat trager in hun ontwikkeling, laatbloeiers, en hun rug is op 4 jaar zeker niet volgroeid of sterk genoeg.
Op een leeftijd van een jaar is dat nog gemiddeld ruim 1 cm per maand. De schofthoogte neemt dan wat meer toe dan de kruishoogte.
Geef een jong paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit om in de eiwitbehoefte te voorzien en verveling te voorkomen. Uiteraard is weidegang het beste manier om onbeperkt ruwvoer en beweging te geven. Botten, spieren, pezen en banden worden sterker als van een jong paard af en toe inspanning gevraagd wordt.
Eén keer per maand tot zes weken is meer dan genoeg. Het doel is vooral het paard ervaring op te laten doen en ze gezond te houden. ' 'Wat ik zie, ook uit de topsport en draf- en rensport, is dat je paarden niet een heel seizoen in vorm kan houden, vooral de jonge paarden niet', voegt veterinair Waling toe.
alleen is hij niet bepaald gebouwd voor het hogere springwerk maar dat ligt vooral aan de bouw en de breedte van het paard. een fries is net als een dressuurpaard niet gemaakt voor hoge hindernissen. een dressuurpaard zal over het algemeen ook meer moeite hebben met hoge hindernissen dan een springpaard.
Op welke leeftijd kun je nou het beste zadelmak maken? Voor mij gaat het erom dat je realiseert dat groeischijven nog niet voltooid zijn tot een jaar of 8. Een onvoltooide groeischijf kan onder teveel druk zelfs niet meer goed gaan sluiten. Dat betekend dat die schijf dan altijd een zwakke plek blijft.
In principe kun je weinig doen om manen (extra) snel te laten groeien. Het is vooral genetische aanleg. Het ene paard krijgt super lange manen. De andere blijven kort en/of dun.
Nee, niet zoals mensen. Een merrie wordt hengstig. Als een merrie hengstig is is ze juist vruchtbaar, dat in tegenstelling als ongesteld zijn bij vrouwen.
De hengst snuffelt aan de merrie, krult z'n lip (het 'flemen', zie foto) en bijt haar in de hals. Als de merrie dekrijp is, gaat ze voor hem staan, waarna de hengst haar bespringt. Het sperma blijft nog ongeveer twee dagen vruchtbaar in de merrie.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
Geef je paard (meer) weidegang
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Om het paard op gewicht te houden is het belangrijk het paard minimaal 1 -1,5 kg droge stof uit ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht of liever nog, onbeperkt toegang tot ruwvoer te geven. Kan het paard geen hooi of voordroogkuil meer kauwen denk dan aan gehakseld ruwvoer.
Traditioneel wordt maïs gezien als dikmaker, iets dat je geeft als je een mager paard weer op gewicht wilt krijgen. Maar veel dierenartsen waarschuwen tegen het voeren ervan, omdat maïs ernstige koliek, diarree, hoefbevangenheid en verstoppingen kan veroorzaken.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Het jonge paard
Om het paard te laten wennen aan training en een ruiter op zijn rug is het belangrijk in het begin 4 tot 6 keer per week korte trainingen van ongeveer 20 minuten te houden. Dit betekent vaak trainen met een lage intensiteit.
Een paard van twee jaar oud wordt een twenter genoemd. Vanaf driejarige leeftijd wordt er gesproken over een driejarige of een (jong) paard.
Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen. Huidproblemen: net zoals andere paarden met sterk ontwikkelde sokken, heeft de Fries een verhoogde kans op huidproblemen ter hoogte van de onderbenen.
Het Friese paard, afgekort de "Fries", is het oudste inheemse paardenras van Nederland. Het ras wordt ook wel de "Zwarte parel van Friesland" genoemd.
Met longeren kan jij jouw paard mooi in verbinding en balans leren lopen. Door te longeren zie jij je paard van een afstand tijdens het trainen, waardoor je goed kan zien wat jouw paard nog nodig heeft om in balans te komen en welke spieren hij goed gebruikt.
Gedrag en houdingen: veranderingen in gedrag en houdingen die een paard met pijn aan kan nemen zijn: minder bewegen, rusteloos, het hoofd laten hangen, onrustig, proberen te vluchten, rollen, met een hoef over de grond schrapen of een stijve houding aannemen.
Om de conditie en de kracht van een paard te verhogen, is het belangrijk om zeker twee à drie dagen per week krachttraining te doen. Om de conditie en de kracht te behouden volstaat een dag krachttraining per week.