Voor roerbakken is rijstolie dus de lekkerste en gezondste keuze. Ook bij het bakken en braden wordt er met hoge temperaturen gewerkt. Wanneer je bijvoorbeeld een biefstuk bakt in olijfolie komen er schadelijke stoffen vrij, omdat er wordt gekookt bij een hogere temperatuur dan het rookpunt van olijfolie.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Rijstolie kan worden gebruikt bij het bakken en braden op relatief hoge temperaturen: tot maximaal 225 graden. Vanwege dit vrij hoge verbrandingspunt is rijstolie populair in Azië. Bovendien is rijstolie in dit werelddeel een relatief goedkoop product, wat het aantrekkelijk maakt om in de keuken te gebruiken.
Samenvatting. Voor het bakken kan je gewone olijfolie, zonnebloemolie, arachideolie, kokosolie, druivenpitolie en koolzaadolie gebruiken. Voor roerbakken en frituren kan je rijstolie en kokosolie gebruiken (of speciale wokolie). Voor koude bereiding hangt het van je voorkeur af wat je wilt gebruiken.
Rijstolie heeft een mooie, neutrale smaak (hooguit een beetje nootachtig) en is ook daarom erg geschikt om in te bakken, wokken en frituren. Hoe te gebruiken? Gewoon zoals iedere plantaardige olie: bakken, wokken, frituren, grillen, maar je kunt er ook lekkere mayonaise of vinaigrette mee te maken.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Rijstolie bevat met name veel Omega 6 linolzuur, een belangrijk essentieel vetzuur. Daarnaast bevatten de zilvervliezen van rijstkorrels vitaminen, mineralen en proteïnen. Dit maakt de rijstolie erg gezond. Verder bevat rijstolie de in vet oplosbare vitamine E.
Rijstolie is rijk aan plantensterolen, rijker dan andere plantaardige oliën. Uit onderzoek blijkt dat plantensterolen vermoedelijk helpen het cholesterol te verlagen, kanker helpen voorkomen en het immuunsysteem helpen versterken. Ook is rijst een goede bron voor tocotriënolen, een vorm van vitamine E.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Deze plantaardige olie wordt gewonnen uit de zilvervliezen en de kiem van rijstkorrels. HEt is prima te gebruiken in de keuken: het heeft een heel neutrale smaak (eigenlijk bijna geen smaak), ruikt niet en heeft een hoog rookpunt (255°C ) waardoor het zeer geschikt is voor frituren en wokken.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
plantaardige oliën in je huidverzorging
Rozenbottel olie, Squalaan olie, Argan olie, Jojoba olie, Zonnebloemolie en Tea tree olie werken allemaal uitstekend in het balanceren van de vette huid en helpen om uitdroging van de huid (wat kan leiden tot meer olieproductie) te voorkomen.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Gebruik geschikte vloeibare margarines, bak- en braadproducten of oliën. Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken zijn: arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, soja-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie en roerbakolie.
Olijfolie. Olijfolie van topkwaliteit bevat nog meer oliezuur dan raapzaadolie en is daarom een zeer goed middel tegen verhoogde cholesterol. Dikwijls wordt aangeraden dat je zoveel mogelijk olijfolie moet gebruiken om je cholesterol te verlagen.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Rijstolie of rijstvliesolie is de olie die gewonnen wordt uit de zilvervliezen en de kiem van rijstkorrels. Het zilvervlies bestaat uit de aleuronlaag, zaadhuid en vruchtwand van de rijstkorrel, die een graanvrucht is.
Het juiste vet
Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur. Zet er een kom natuurazijn naast (dit absorbeert eventuele geurtjes) en je hebt écht nergens last van.
kies voor margarine en halvarine met < 17 gram verzadigd vet/100 gram en kies voor vloeibare bak- en braadproducten of olie; kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak.
Oliën die geschikt zijn om te bakken, zijn oliën die verhit kunnen worden tot 180 ºC. Dat zijn o.a. arachideolie, olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie. Arachideolie wordt gemaakt uit pinda's en werd door de Inca's al toegepast. In de Chinese keuken wordt voornamelijk arachideolie gebruikt.