Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij. Heb je een matrastijk met natuurlatex? Laat deze niet buiten in de zon luchten.
Je matrashoes, ook wel tijk genoemd, kan je het best schoon krijgen door het in de wasmachine te doen. Stop de matrashoes regelmatig in de wasmachine. Er is altijd een waslabel die vaak aan de binnenkant van de rits zit.
Wil je tijk toch in je wasmachine wassen? Was deze dan op een koud wasprogramma en plaats de hoes om je matras als deze nog licht vochtig is - dit voorkomt het krimpen van de tijk.
Bij het wassen van je topmatras dien je met een aantal wasvoorschriften rekening te houden. Was de matrastopper op 40 graden Celsius. Gebruik hiervoor een programma dat is afgestemd op fijne materialen. Een matrastopper kan het beste gewassen worden met een zacht wasmiddel.
Voeg een eetlepel soda toe aan een half glas warm water of azijn. Dip een doekje in het mengsel en verwijder de vlek met een deppende beweging. Zodra het water opdroogt, is de vlek verdwenen.
Mag de tijk in de droger? In de meeste gevallen is het niet verstandig om de matrashoes in de droger te doen. Wij adviseren om voor de zekerheid de matrastijk aan de lucht te laten drogen.
Benieuwd op hoeveel graden je jouw dekbedovertrek moet wassen? Je kunt standaard en voor de veiligheid gebruik maken van 40 graden Celsius. In combinatie met een kreukherstellend of fijn wasprogramma voorkomt het dat je jouw overtrek zal moeten strijken.
Om huisstofmijt te doden dien je te wassen op minimaal 60 graden Celsius, maar sommige materialen laten andersom maximaal 30 of 40 graden Celsius toe. Gebruik het wasvoorschrift op de matrasbeschermer of ga uit van de laagste temperaturen, om krimpen en andere problemen te voorkomen.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten inwerken voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Zo hoef je de tijk niet naar de stomerij te brengen. Of erger – een nieuw matras aan te schaffen. Baking soda ontsmet en dood bacteriën.
Schimmelvlekken op matrassen zijn altijd het gevolg van een vochtige matras. Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en de schimmelsporen kunnen bij inademen allergische reacties, astma of longproblemen veroorzaken.
Strooi wat soda op het matras en laat dit een poosje intrekken. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een middel dat bekend staat om het effectief verwijderen van vieze geurtjes. Het vocht en de luchtjes zullen langzaam in de soda trekken waarna u met de stofzuiger de soda weer opzuigen.
Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je je matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt.
Matrassen worden vies, echt heel vies. Het is gewoonweg het smerigste object in de slaapkamer. Een gebruikt matras herbergt kilo's stof, huisstofmijt, haar van huisdieren, kakkerlakschilfers, bacteriën (inclusief orale en genitale bacteriën), dode huidcellen en liters oud zweet.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
De Matrasbeschermer is niet geschikt voor de droger.
Merk op dat de hoes van het IKEA matras volgens de fabrikant niet wasbaar is. Om hygiënische redenen vonden we dat niet zo goed. Voor mensen met een allergie is dit niet optimaal. IKEA raadt daarom aan om te reinigen met meubelshampoo, wat veel gecompliceerder is dan alleen het wassen van de hoes.
We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslo(o)p(en) en hoeslaken iedere week te verschonen. Dit zijn dan ook de onderdelen waar je direct op of onder ligt. Lukt het je (een keer) niet om het op tijd te wassen? Zorg er dan voor dat je iedere week je dekbed buiten of in het raam laat luchten en af en toe opschudt.
Het wasgoed komt terecht in de dekbedovertrek omdat de wasmachine af en toe van kant wisselt met draaien. Om de was namelijk los te maken draait de trommel verschillende kanten op.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Matrasbeschermer: minstens 1x per maand
Het hoeslaken vormt slechts een bescheiden verdedigingslijn tegen zweet, viezigheid en bacteriën: daarna dringen deze stoffen genadeloos door in jouw matrasbeschermer.
Hoeslakens adviseren wij zoveel mogelijk te wassen op lage temperaturen (30 of 40 graden) en met vloeibaar wasmiddel. 60 graden of 90 graden mag voor veel producten wel, maar geeft versnelde slijtage. Check altijd de was instructie van het product om te kijken op welke temperaturen het gewassen kan worden.
Gebruik bij het wassen van uw molton bij voorkeur een wasmiddel zonder bleekmiddel en gebruik ook zeker niet te veel wasmiddel. Te veel wasmiddel kan namelijk voor vlekken en/of strepen zorgen.