Hoewel gorilla's meestal niet gevaarlijk zijn, kunnen ze fysiek wel zeer sterk zijn. Het is daarom aan te raden om een mannetje niet in de ogen te kijken. Er leven nog maar 800 berggorilla's in het wild.
En als gorilla's echt bang zijn, schreeuwen ze en rennen weg. Als het gevaar blijft bestaan, zal de zilverrug rustig achter een struik of een boom zitten en de dreiging observeren. Hij zal dan wachten op het juiste moment om hier achter vandaan te springen en een beangstigend gebrul te geven.
Gorilla's kunnen grommen, brommen en knorren.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.
Voortplanting van de gorilla
Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.
Ze communiceren door middel van gelaatsuitdrukkingen, lichaamstaal, geluiden (gejank, gegrom, tevreden geknor en alarmgeblaf) en door geur. Ook kennen gorilla's een soort babytaal.
Ze maken vaak een zacht, brommend geluid, waarmee ze de anderen laten weten dat ze tevreden zijn. Maar gorilla's kunnen ook flink schreeuwen en krijsen.
De brulaap is normaal zo groot als een kleine hond, maar brult bijna het hardst van de wereld. Ze maken evenveel geluid als tijgers. Met hun gebrul lokken ze vrouwtjes en proberen ze andere mannetjes af te weren.
De gorilla kan het oogcontact met de vrouw als bedreigend hebben ervaren en daardoor agressief zijn geworden, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse dierentuin in de krant. Blijdorp overweegt bezoekers met een bord te waarschuwen de apen niet direct aan te kijken, schrijft het AD.
De gorillasoort is de grootste gekende apensoort ooit. De apen zouden volgens wetenschappers maar liefst tot 3 meter groot zijn geweest en een slordige 500 kilo wegen.
Bokito kwam op 18 mei 2007 (op de dag van het 150-jarig jubileum van de dierentuin) in het nieuws toen hij uit zijn verblijf ontsnapte. Hij sleurde een bezoekster mee, die hierbij ernstig gewond raakte. De vrouw had diverse breuken, een verbrijzelde hand en meer dan honderd beten over haar hele lichaam.
Het zijn intelligente zachtaardige reuzen die geen natuurlijke vijanden hebben. Hun enige vijand is de mens. De oostelijke gorilla wordt zwaarder. Mannetjes kunnen een gewicht bereiken van 200 kg.
Je hoeft trouwens ook niet te denken dat je ook maar de kleinste kans zou maken tegen een van deze primaten. Zeker niet als je bedenkt dat een volwassen silverback tussen de tien en vijftien keer zo sterk is als een volwassen man. Bovendien is de agressie die ze hebben wanneer ze woedend zijn puur, ongefilterd en rauw.
Alleen de status van de berggorilla is zeer recent bijgesteld naar endangered (bedreigd) omdat deze ondersoort in aantal toeneemt. Volgens de laatste schattingen leven er nog 367.000 gorilla's in het wild. Ter vergelijking: 100 jaar geleden waren dat er naar schatting nog bijna 700.000.
Ook in het wild eten gorilla's soms hun eigen poep. Ze doen dit omdat niet alle voedingstoffen uit hun eten op tijd vrijkomen in hun darmen, waardoor ze waardevolle mineralen en vitamines (vooral B12) uitpoepen. Voedingstoffen die ze wel nodig hebben voor onder andere hun gewrichten.
Bijzonder gedrag
Gorilla's zijn vrij rustige dieren. Terwijl jonge gorilla's graag met elkaar spelen en stoeien, doen de volwassen dieren vaak rustig aan. Als vegetariërs die veel bladeren en stengels eten, hoeven ze niet vele kilometers per dag te lopen om voldoende voedsel te vinden.
Samenleving. Gorilla's leven in een haremstructuur. Dat betekent dat meerdere volwassen vrouwen (drie tot zes) met hun jongen samenleven met één volwassen man. Deze man wordt de zilverrug genoemd.
Gorilla's tellen
In 2010 waren er nog maar 480 berggorilla's in Virunga. Nu zijn dat er 604. In totaal leven er wereldwijd nog zo'n 1004 berggorilla's in het wild.
Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Jonge gorilla's delen hun nest met hun moeder. Deze gorillaondersoort eet dagelijks 20 tot 30 kilo aan plantaardig voedsel:. vruchten, bladeren, schors en stengels. Van westelijke laaglandgorilla's is bekend dat ze ook regelmatig termieten eten.
Spelende gorilla's
Gorilla's zijn sterke dieren, die al vanaf jongs af aan al erg gespierd zijn en goed tegen een stootje kunnen. Zij hebben vanaf de eerste dag al de kracht om zich stevig vast te houden aan hun moeder. Yanga is nog geen anderhalf jaar, maar kan zich met haar 12 kilo al optrekken in de touwen.