Het land waar een storm voor het eerst code oranje krijgt, mag de storm ook een naam geven. In dit geval Ierland dus waar Eunice vanmorgen aan land kwam met windsnelheden van zo'n 130 kilometer per uur. En die naam blijft behouden wanneer de storm door andere landen in Europa raast.
Ontstaan van een storm
Wanneer de atmosfeer eenmaal onrustig is kan met een krachtige westelijke luchtstroom op 9 tot 10 kilometer hoogte in de atmosfeer (straalstroom) de ene stormdepressie na de andere onze kusten bereiken. Er kan dan soms twee weken achtereen herhaaldelijk tot stormachtig weer komen.
Op de lijst, die is opgesteld aan de hand van zogenoemde stormgetallen, gaat de storm van 25 januari 1990 op kop. Dan volgt de storm van 3 januari 1976 en daarna komt dus storm Eunice. Het KNMI berekent het stormgetal op basis van de gemeten windsnelheden en -stoten op verschillende weerstations.
Vooral in het binnenland was Eunice een zware storm
Cabauw in Utrecht won met een windvlaag van ruim 145 kilometer per uur, de Houtribdijk noteerde ook 145 kilometer per uur, maar bleef net onder Cabauw.
De waterstand was op de plaats van de kering niet zo hoog als bij Franklin, vanwege de windrichting. Eunice blies vanuit het zuidwesten. Storm Franklin waait vanuit het noordwesten, waardoor het water als een trechter de Noordzee in wordt geblazen en daardoor zorgt voor een hogere waterstand bij de kering.
Bij windkracht 10, een zware storm, worden bomen ontworteld en kracht 11, een zeer zware storm, leidt tot zware schade in steden en bossen.
De Atlantische storm Eunice is via Ierland en Groot-Brittannië nu ook aan land gegaan in Nederland, Frankrijk en ons land. Het land waar een storm voor het eerst code oranje krijgt, mag de storm ook een naam geven.
Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie.
De zwaarste storm van deze eeuw? Als we kijken naar de zwaarste stormen van deze eeuw tot dusver dan zijn dit de stormen van 18 januari 2018 en 28 oktober 2013. Beide stormen waren zeer zwaar met een maximale gemiddelde wind van 11 Beaufort.
Wanneer storm
Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Windkracht 12 staat voor een orkaan. Een echte orkaan komt in ons land zelden voor en dat is maar goed ook.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.
Een zware storm kracht 10 gaat gepaard met zeer zware windstoten en uitschieters naar orkaankracht. Een zeer zware storm kracht 11 veroorzaakt grote schade en met windstoten tot ver in orkaankracht is deze net zo verwoestend als een echte Orkaan. Vanaf windkracht 12 spreken we officieel van een orkaan.
Twee buienlijnen trekken over het land, waarbij het op de eerste lijn even flink plenst. Vooral op de tweede lijn neemt de kans op zware windstoten toe. Met name aan zee kunnen dan al de eerste windstoten (ruim) boven 100 km/h voorkomen. Daarna klaart het even op en neemt de wind heel even af.
Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait. De meest windluwe plaats in ons land is Arcen met een jaargemiddelde windsnelheid van ongeveer 11 km/uur. Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
Storm Eunice was de zwaarste storm sinds 18 januari 2018. Toen noteerde meetpunt Hoek van Holland een uur lang gemiddelde windkracht 11 met een zeer zware windstoot van 144 km/uur in Hoek van Holland. Op 28 oktober 2013 werd windkracht 11 gemeten op Vlieland met een zeer zware windstoot van 151 km/uur.
Dit jaar zal de eerste storm 'vrouwelijk' zijn en Arwen heten, de tweede storm is 'mannelijk' en krijgt de naam Barra.
Waarom krijgen stormen een naam? Uit onderzoek is gebleken dat naamgeving van stormen de bewustwording van gevaarlijk weer verhoogt. Waarschuwen voor een storm met een naam komt bij mensen meer aan dan waarschuwen voor 'een storm'.
De stormnamen voor het seizoen 2022 - 2023 zijn bekend gemaakt. Sinds 2019 doet het KNMI dit samen met de Britse (Met Office) en Ierse (Met Éireann) collega's om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten.
Hier waaide het 't hardst:
Hoek van Holland: 141 kilometer per uur. Vlieland: 138 kilometer per uur. Hoogeveen: 132 kilometer per uur.
De zware zuidwesterstorm zal in de late namiddag en tijdens de avondspits ons land geselen, met mogelijk dus windschade. Het hoogtepunt van de storm wordt verwacht vanaf 2 à 3 uur in de namiddag tot 6 à 7 uur 's avonds.
De naam Eunice is een vrij oude naam, en komt al voor in de bijbel. Volgens het Nieuwe Testament was Eunice de moeder van Timoteüs en beïnvloedde zij zijn geloof in Christus.
Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's, wanneer je die passeert.
Sluit alle ramen en deuren
Het klinkt zo simpel, maar veel stormschade aan ramen of deuren komt doordat deze niet goed dicht zaten. Als een raam nog op een kiertje staat kan die door een windstoot zelfs helemaal los worden gerukt uit de sponning (de omlijsting).
Wees alert met het parkeren van uw auto. Door de auto waar mogelijk strategisch neer te zetten, kan schade worden voorkomen. Parkeer als het even kan niet onder een boom en ook niet in de buurt van prullenbakken of fietsen. Let ook op de mogelijkheid van vallende dakpannen.