De echtelijke woning is een woning waarvan voor de vervreemding, bezwaring, ingebruikgeving e.d. de toestemming van beide echtgenoten is vereist. Onder woning wordt hier mede verstaan een tweede woning, het huisraad, de bij de woning behorende tuin en garage.
Jullie bezittingen zijn immers gescheiden in de huwelijksakte. Dat betekent dat je zonder toestemming van je partner de woning kunt aankopen. Wel dien je met een financieel adviseur te bekijken of je voldoende inkomen hebt om de woning te kunnen bekostigen.
Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.
U kunt uw huis wel verkopen zonder toestemming van uw partner wanneer de woning alleen op uw naam woont en er een samenlevingscontract is zonder hierin opgenomen voorwaarden. Ook kunt u uw huis verkopen zonder de toestemming van uw partner, als zij alleen inwonend is en verder niets van doen heeft met het huis.
Zelfs als je dat vrijwillig met elkaar afspreekt, mag dit maximaal voor 5 jaar. De hoofdregel is dat iedere deelgenoot altijd verdeling mag eisen. Natuurlijk wil je proberen om een rechtszaak hierover te voorkomen.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW.Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen.
Ziet de vertrekkende partner daar nog iets van terug? Het verlossende antwoord op die vraag: zeker wel, mits het huis op naam van jullie allebei staat.Dan hebben jullie ieder recht op een deel van de overwaarde.
Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken. Ook indien uw partner volledig eigenaar is van de woning, mag uw partner u niet zomaar op straat zetten.
De langstlevende partner erft vandaag automatisch het vruchtgebruik op de woning, wanneer je gehuwd bent. Zo ben je zeker dat je een plek hebt om te wonen. Bij wettelijk samenwonende stellen is dat net hetzelfde, al hangt het er natuurlijk ook van af wat er precies in het testament werd opgenomen.
Door middel van een aangetekende brief kun je je ex-partner laten weten dat hij/zij de woning moet verlaten. Verlaat je ex de woning dan nog steeds niet? Indien jouw ex partner de woning niet wil verlaten na de aangetekende brief, kan je een advocaat benaderen.
Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.
Je partner uitkopen is dus niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning mogelijk verkocht worden.
Allereerst gefeliciteerd met uw voorgenomen huwelijk! Voor uw huis en hypotheek hoeft u in beginsel niets te doen. Die kunnen gewoon alleen op uw naam blijven staan, dat is geen probleem. Trouwt u in gemeenschap van goederen, dan worden al uw bezittingen en schulden automatisch van u samen.
Als u gaat scheiden van tafel en bed, blijft u officieel getrouwd. Maar u moet wel hetzelfde regelen als bij een gewone scheiding. Bijvoorbeeld het verdelen van uw spullen en schulden. Als u kinderen heeft, moet u ook een ouderschapsplan maken.
Je moet aan de rechter vragen om apart te mogen wonen. Het louter instellen van die vordering voor de rechter is voldoende. Het maakt niet uit wat de rechter nadien beslist. Na het instellen van deze vordering mag je niet opnieuw samen gaan wonen met je huwelijkspartner.
Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.
De langstlevende mag alle goederen opmaken. De kinderen moeten wachten tot de langstlevende overlijdt of failliet wordt verklaard alvorens zij hun erfdeel kunnen opeisen. Ondanks deze wettelijke basis zijn er toch genoeg redenen om toch een testament te maken.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Huisbewaring mag maar een beperkte tijd duren: Algemene huisbewaring: minimaal drie maanden, maximaal twee jaar. Bij remigratie: minimaal drie maanden en maximaal één jaar huisbewaring. Bij proefsamenwonen: minimaal drie maanden, maximaal één jaar huisbewaring.
Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand (samen met jou) onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Ja, overwaarde op je huis is belastingvrij in 2023. Dat geldt in elk geval als je de overwaarde op je huis gebruikt om je hypotheek voor een volgende woning te verlagen of om je huidige woning te verbouwen of verduurzamen. In die gevallen betaal je geen belasting over je overwaarde.
Onderhoudsplicht na scheiding
Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld op je spaarrekening laten storten als financiële buffer of voor je pensioen. Maar je kunt het geld ook besteden aan onder andere een verbouwing, verduurzamende maatregelen, een nieuwe auto of boot, of een schenking aan je kinderen.