Wat is het verschil tussen Acrylaat en Plexiglas? Acrylaat is het materiaal, en Plexiglas is een van de vele merknamen van Acrylaat. Over het algemeen bedoelen we met een plexiglas plaat een transparante heldere plaat van plastic of een ander kunststof. Plexiglas is officieel geen glassoort, maar kunststof.
Glas heeft namelijk een luxe uitstraling, de randen zijn gepolijst en foto's op glas blijven jarenlang mooi. Het is niet zo dat plexiglas snel verkleurd, maar echt glas zorgt ervoor dat jouw foto veel langer van topkwaliteit blijft. Een bijkomend voordeel is dat een wanddeco van glas overal geplaatst kan worden.
Plexiglas is een merknaam van Acrylaat. De juiste naam voor dit heldere materiaal is acrylaat of PMMA, een polymeer van methylmethacrylaat. Dit transparante kunststof is ook bekend onder de namen Plexiglas, Perspex, Altuglas, Crylux, Vikuglas etc… Plexiglas is onovertroffen helder en laat voor 90% licht door.
Polycarbonaat is sowieso geen optie. Het materiaal gaat slecht om met hitte. Het materiaal verliest zijn eigenschappen en gaat om die reden kapot. Plexiglas Gegoten GS is dan ook de beste keuze.
Polycarbonaat is sterker, flexibeler en slagvaster dan Plexiglas. Het wordt daarom onder andere gebruikt bij de ME of politie als beschermschild. Ook is Polycarbonaat brandbestendiger dan Plexiglas. Plexiglas is namelijk normaal brandbaar, terwijl Polycarbonaat brandvertragend is.
Deze heldere Plexiglas plaat – ook wel bekend als acryl, perspex of PMMA – van 4 mm dik, is 25 tot 30 keer sterker/slagvaster dan glas en daardoor ook een stuk veiliger. Plexiglas is een vrij harde kunststof en daardoor minder krasgevoelig.
Polycarbonaat is 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte en daarmee vrijwel onbreekbaar. Hierdoor is polycarbonaat altijd een goede keuze bij het kiezen voor een lichtkoepel. Acrylaat is qua materiaal 25 keer sterker dan glas en heeft daarmee dus een stuk lagere slagvastheid dan polycarbonaat.
Plexiglas is duurzaam en verkleurt of verweert niet. Bij goed onderhoud blijft het er vele jaren als nieuw uitzien. Plexiglas heeft dezelfde isolerende werking als gewoon glas. Daarnaast is het UV-bestendig, UV-werend en vochtbestendig.
Ook niet onbelangrijk: plexiglas is veel goedkoper dan gewoon glas. Verder is plexiglas heel duurzaam. Het verkleurt en verweert niet, waardoor het er jarenlang als nieuw uit blijft zien.
Hoewel plexiglas ook prima buitenshuis gebruikt kan worden, raden we voor buiten vaak polycarbonaat aan. Polycarbonaat kan echt álle weersomstandigheden verdragen. Plexiglas is zo'n 50% lichter in gewicht t.o.v. gewoon glas.
Verf hecht dus veel beter, maar helaas ook vuil en stof. Werk je echter in natte ruimtes en in vochtige ruimtes, dan is het beter om siliconenkit te gebruiken, omdat acrylaatkit niet waterdicht afdicht. Het is dus waterdoorlatend en daarom slechts in beperkte mate of helemaal niet geschikt in natte ruimtes.
Zowel gegoten als geëxtrudeerd (XT) acrylaat zijn goed te zagen, frezen, laseren, buigen, polijsten en verlijmen. Acrylaat XT is goed thermovormbaar maar iets minder spanningsvrij dan gegoten acrylaat.
Acrylaat geeft wat mee en blijft heel, glas kan moeilijk meegeven en barst. Acrylaat kan door het toevoegen van bijvoorbeeld natuurlijke rubbers nog meer slagvast worden gemaakt, terwijl het materiaal wel helder blijft. Acrylaat is dus moeilijk breekbaar.
Omschrijving plexiglas helder 2 mm
Plexiglas is een goede vervanger van glas. Het is niet zo helder als glas, maar wel veel goedkoper. Daarnaast is het lichter dan normaal glas en ongeveer 30 keer zo sterk. Plexiglas met een dikte van 2mm is geschikt voor bijvoorbeeld een naambord, windlicht of hologram.
Plexiglas snijden
Bijvoorbeeld met een stanleymes, knip- of slagschaar. Acrylaat plaat kan wel op maat worden gezaagd.
Plexiglas is licht in gewicht, slagvast (25x sterker dan glas) en verkrijgbaar in allerlei kleuren, tinten en structuren. Op mat plexiglas na, hebben alle platen een hoogglans afwerking. Dat geeft uw badkamer een gevoel van luxe. Bovendien is het waterbestendig en makkelijk schoon te maken.
Plexiglas, ook wel acrylaat genoemd, is een kunststof met veel goede eigenschappen. Helaas heeft het ook een nadeel ten opzichte van glas: het is krasgevoelig.
Je kunt snijden met een goed hobbymes (Stanleymes) of een glassnijder. Daarnaast is het natuurlijk handig om een goede watervaste fineliner te gebruiken. Hoe dunner de aftekenlijn, des te nauwkeuriger kun je snijden. Snijden van plexiglas betekent niet dat je door de plaat heen snijdt.
Als u het warmtegevoelige plexiglas met een te hoge zaagsnelheid en een onjuist zaagblad bewerkt, bestaat het gevaar dat het materiaal smelt aan de snijrand. Maar als u een fijngetand zaagblad met ten minste 48 tanden en de juiste tandgeometrie voor het zagen gebruikt, is een zuiver zaagresultaat gegarandeerd.
Een decoupeerzaag kunt u alleen gebruiken in het geval van gegoten plexiglas. Gebruik ook hier een fijngetand zaagblad en snijd de zaaglijn aan beide kanten iets in met een scherp mes. Bij een decoupeerzaag is het nóg belangrijker dat de plaat goed ondersteund wordt, bij voorkeur op een afstand minder dan 2 cm.
Over het algemeen geldt dat de prijs per m2 voor plexiglas lager ligt dan voor polycarbonaat. En uiteraard varieert de prijs ook per kleur en afwerking. Zo ligt de prijs voor een kraswerende plaat hoger dan een heldere plaat. De prijs plexiglas helder varieert bij ons.
De warmtegeleidingscoëfficiënt van polycarbonaat ligt op 0,2 W/(k.m). Dit betekent dat de isolatiewaarde van polycarbonaat nagenoeg even hoog is als die van plexiglas. Omdat polycarbonaat oersterk is en hitte- en chemisch bestendig is, kun je het goed gebruiken als veiligheidsglas.
De kunststof polycarbonaat (ook een transparante kunststofplaat) is extreem moeilijk breekbaar, maar nog buigbaarder (geschikt voor bootramen) en krasgevoeliger (een kraswerende coating lost dit op) in vergelijking met acrylaat. De hardheid van een materiaal hangt ook samen met de e-moduul.