Voor een openbare laadpaal heb je een laadpas nodig. Die scant je bij het oplaadpunt voordat je gaat opladen. Vervolgens betaal je voor het aantal kWh dat je afneemt. Sommige aanbieders vragen daarnaast ook nog abonnementskosten.
Het is mogelijk om te laden zonder laadpas, bij de meeste laadpalen kun je gemakkelijk betalen met een laadpas en is de enige optie om te betalen met een laadpas. Toch zijn er ook laadpalen waarbij je bijvoorbeeld ook met jouw pinpas en/of betaalpas kunt betalen, vooral bij snelladers zoals Fastned is dit mogelijk.
Betaling via Creditcard of E-wallet: Veel laadpalen bieden ook de mogelijkheid om te betalen met een creditcard of een elektronische portemonnee (e-wallet). Hierdoor kun je direct bij het laadpunt betalen zonder dat je een laadpas nodig hebt.
Opladen bij een openbare laadpaal
Bij openbare laadpalen maak je gebruik van de losse laadkabel die je bij jouw auto hebt gekregen. Steek de kabel in de auto en laadpaal. Je start het laden door een laadpas voor de laadpaal te houden. Om het laden te stoppen, houdt je opnieuw de pas voor de laadpaal.
Weinig opties voor opladen met je bankpas
Eigenlijk kun je in Nederland alleen bij Fastned snellaadstations direct opladen met je pinpas of creditcard.
Bankkaart (krediet of debet)
Je kan je kredietkaart ter plekke bij de laadpaal gebruiken via de QR-code of de identificatie op de paal. Je moet je dus aanmelden bij de laadpaal met een geconnecteerde smartphone en de instructies opvolgen. Dat kan omslachtig en vervelend zijn, vooral wanneer het regent of donker is.
Je kunt ervoor kiezen om zonder rompslomp te kunnen laden. Dat betekent geen gedoe met pasjes, druppels of sleutels. Je kunt zelf je auto opladen en als je partner ook een elektrische auto heeft, kan die ook zo gebruik maken van de laadpaal. In feite kan dan iedereen je laadpaal thuis gebruiken.
Een openbaar laadpunt voor elektrische auto's werkt op dezelfde manier als een gewone laadpaal, maar dan toegankelijk voor iedereen die een elektrische auto heeft. De laadpaal is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en heeft een of meerdere aansluitingen waar je de stekker van je elektrische auto in kunt steken.
In de ANWB Onderweg app vind je alle openbare laadpalen voor je elektrische auto. De app laat meteen zien of de laadpaal vrij is of in gebruik. Ook kun je zoeken naar laadstations van specifieke aanbieders.
Gewoon laden
Als je een eigen laadpaal hebt (of wallbox, indien hij niet op een paal staat maar aan de muur is gemonteerd), dan heb je daarvoor geen abonnement nodig. Voor een publieke laadpaal is dit doorgaans wel nodig. Bij zo'n abonnement hoort een laadpas.
De gratis laadpunten worden meestal geïnstalleerd op de parkings van winkelcentra, supermarkten of zelfs bioscopen. Wees echter voorzichtig, deze praktijk staat op het punt te verdwijnen. Er zijn ook gratis laadpunten in hotels, restaurants en autodealers.
Abonnementskosten laadpas: dit kost over het algemeen tussen de €3 en €7 per maand.
Om er zeker van te zijn dat je niet voor het hoogste tarief staat te laden, kun je het beste vooraf checken welke (gratis) laadpassen bij jouw laadpaal het voordeligst zijn en deze vervolgens aanvragen. Prijzen vind je meestal in de mobiele app of op de webpagina van de laadpasaanbieder.
Gebruik je een openbare laadpaal in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan moet je parkeergeld betalen voor de tijd dat je auto op de laadplek staat. Behalve als je een parkeervergunning voor dat gebied hebt, waardoor je er gratis mag staan.
Hoe lang mag je parkeren bij een laadpaal? Over het algemeen zit er geen tijdslimiet aan het parkeren bij een laadpaal. Maar er is ook zoiets als laadpaal-etiquette, die voorschrijft om je auto niet op een laadplek te laten staan als de accu al vol is, onder welk verkeersbord je ook staat.
Er is een groot verschil tussen thuis en onderweg laden. Thuis laden is namelijk goedkoper dan onderweg laden, u betaalt de kilowattuurprijs direct aan uw energieleverancier. Gemiddeld is dit 0,23 cent per kWh.
Je betaalt een abonnement om je laadpaal te koppelen aan onze systemen zodat wij de laadtransacties op afstand kunnen uitlezen en administratief kunnen verwerken. Een abonnement is daarom verplicht.
Ja, dat kan.Jouw laadpaal is zo geïnstalleerd dat je met elke soort laadpas kunt laden. Je partner heeft dus alleen een laadpas nodig en kan met iedere laadpas laden.
De Shell Recharge laadpas is de meest geaccepteerde pas in Europa en daarom erg handig om hoe dan ook mee te nemen tijdens jouw autoreis door Europa. De pas wordt geaccepteerd in ruim 45 Europese landen.
Je kunt met een tankpas vooraf bepalen hoeveel je werknemers kunnen tanken, door er een limiet op te zetten. Je bent hierdoor veel minder onzeker wat betreft de uitgaven die je aan het eind van elke maand moet doen. Bovendien kun je heel handig in één oogopslag zien wat je hebt besteed aan brandstofkosten.