Vlinders zien dat wel. Met hun ultraviolet-gevoelige ogen vallen ze nooit op de verkeerde. Ultraviolet licht is onzichtbaar voor mensen, maar dus niet voor vlinders! Insecten zoals vlinders kunnen ultraviolette straling zien.
Vlinder, als de vlinder in jouw leven verschijnt dan geeft de vlinder jou de boodschap mee van transformatie. Komt de vlinder in jouw leven dan laat deze je weten dat er een nieuw begin heel dichtbij is. Een transformatie naar een leven in liefde, vreugde en gezondheid, Elk dier brengt een boodschap mee.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
Naast de opvallende vleugels van veel soorten zijn ook de grote, samengestelde ogen van de vlinder heel opvallend. Deze ronde bollen, met honderden kleine, zeshoekige facetten, bevinden zich aan de zijkanten van de kop. Daartussen steken twee lange antennen, die bij dagvlinders altijd eindigen in een knopje.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet. ' Toevallig weten wij precies wat deze diertjes bespaard is gebleven, maar je vraagt je wel af hoe zij, hersenloos, door hun dag heen komen.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Sommige vlindersoorten kunnen kleuren waarschijnlijk bijzonder goed herkennen en zelfs beter onderscheiden dan mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. De ogen van de blauwe vlindersoort Graphium sarpedon bevatten zeker vijftien soorten lichtgevoelige cellen.
De vleugels van een vlinder zijn namelijk bedekt met schubben. Deze zijn zó klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn; als men de vleugel van een vlinder aanraakt, blijft er een soort poeder achter op de vinger. Als de schubben beschadigen, komen ze niet meer terug (niet aanraken dus!).
Hun vleugels zijn erg kwetsbaar. Als ze beschadigd raken, herstellen ze niet meer. Dus kijken mag, maar aanraken niet… Metamorfose Vlinders zijn leuk en mooi, maar hun kinderen zorgen voor overlast.
Het lijkt er op dat ze gewoon met hun roltong zouten van de huid opnemen. Er zijn uit Zuid Amerika wel nachtvlinders bekend die bloed drinken, maar deze hebben een stevige korte roltong, waarmee ze ook wondjes kunnen maken.
Op rouwkaarten zie je nog al eens een vlinder afgebeeld. Dat is niet zo gek omdat de vlinder dan een symbool is voor de menselijke ziel die zich heeft losgemaakt van het dode stoffelijke lichaam en haar weg vervolgt in het hiernamaals.
De levensduur van de vlinder varieert van enkele dagen tot twee of drie weken maar soorten die als vlinder overwinteren leven zelfs een aantal maanden. Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder: zich voortplanten.
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
Een vlinder is een teken van een verloren ziel
Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid. Het komt ook zelden voor dat je ze tegenkomt omdat ze de mens ontlopen. Dit wordt door velen gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt.
Zoals: In februari - Dagpauwoog. In maart - Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Dagpauwoog; Kleine vos; Citroenvlinder. In april - Klein koolwitje; Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Bond zandoogje; Dagpauwoog; Kleine vos; Distelvlinder; Landkaartje; Koninginnepage; Citroenvlinder; Klein geaderd witje.
De snelste vlinders kunnen wel 60 kilometer per uur vliegen, maar de meeste vlinders vliegen 8 tot 20 kilometer per uur. Een paar soorten kunnen op grote hoogte vliegen, tot wel 3 kilometer. Sommige soorten kunnen ook lange afstanden afleggen, zoals de monarchvlinder, die 3000 kilometer of meer kan migreren.
De roltong of proboscis van een vlinder of diverse andere geleedpotigen is een buisvormige, oprolbare tong waarmee nectar uit de bloem kan worden opgezogen, of ander vloeibaar voedsel, zoals sap van zacht rottend fruit, urine, mest, of vocht van dode dieren.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen.
Doordat je de vleugels gelijk knipt ontstaat er ook weer een goede balans. Dit stelt de vlinder in staat om weer te vliegen, al zullen dit geen hele grote afstanden zijn. De beste methode is de vlinder met dichtgeklapt vleugels vasthouden. Knijp de vleugels licht tegen elkaar zodat hij niet weg kan vliegen.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
De informatie in de boodschap wordt overgedragen met behulp van een lichtsignaal, een geursignaal of een geluidsignaal. Vlinders ontvangen veel signalen uit de omgeving en onderscheiden relevante signalen. Ze gebruiken die signalen om voedselbronnen en waardplanten te vinden en voor de selectie van de partner.
De meeste vlinders eten van de nectar die in bloemen zit. In nectar zit een heleboel energie, die vlinders nodig hebben om te kunnen vliegen en eitjes te leggen. Er zijn ook vlindersoorten die de voorkeur geven aan rottend fruit, bijvoorbeeld de atalanta (algemeen in Nederland) en de rouwmantel (zeldzaam in Nederland).
De ogen van insecten zijn samengestelde ogen of facetogen. Facetogen bestaan uit een heleboel losse deeloogjes, de ommatidia. Dat zijn er soms wel dertigduizend! Ieder deeloogje heeft een eigen lens en ziet een heel klein stukje van de wereld.
Ruiken gaat bij vlinders niet via de neus want die hebben ze niet. Ze kunnen ruiken met hun voelsprieten, maar ook via ruwe haartjes die aan de poten zitten.
De meeste rupsen hebben twaalf ogen. Maar ze zien alleen licht en donker. Een paar soorten hebben helemaal geen ogen. Vlinders hebben geen oren zoals wij die hebben.