Een oorwormpot is een fijn hotel voor de oorwormen. En je kunt hem zelf maken! Oorwormen eten graag bladluizen, mijten en de eieren van deze beestjes. Ze kunnen de planten in je tuin dus beschermen tegen dit ongedierte.
Dit doet u door een aantal ondiepe blikjes in de tuin of uw woning neer te zetten en deze te vullen met slaolie. De slaolie trekt de oorwormen aan, waarna ze al snel zullen verdrinken in het blikje. Tip: ook een opgerolde krant kan als een val voor oorwormen dienen!
Van sommige soorten is bekend dat ze voornamelijk planten eten of juist voornamelijk op andere dieren jagen. De meeste soorten echter hebben een menu dat bestaat uit dode en levende insecten (ook eieren en larven van insecten), algen, schimmels, mossen en plantendelen als jonge blaadjes, bloemen en vruchten.
Een oorwurm heet een oorwurm, omdat mensen heel vroeger dachten dat ze doofheid konden genezen. Oorwormen werden gedroogd en vermalen als geneesmiddel. Ook dachten mensen dat oorwormen graag in je oor kruipen, maar dat is niet zo.
Volwassen oorwormen kunnen vliegen, al doen ze dit zelden. De achtervleugel is zeer ingenieus gebouwd en kan, onder de korte voorvleugel vandaan, als een waaier opengevouwen worden.
Oorwormen zijn geen angstaanjagende beestjes die in je oren kruipen. Ze zijn volledig onschadelijk voor de mens. In de tuin kunnen ze zelfs heel erg nuttig zijn doordat ze bladluizen en andere plaagsoorten opeten.
Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben. Soms is de gehoorgang beschadigd en komt er wat bloed uit het oor.
Oorwormen zijn omnivoren en hebben een voorkeur voor een vochtige omgeving met rottend organisch materiaal. Ze verblijven vaak in composthopen en andere rustige plaatsen waar ze (dode) insecten en plantenresten kunnen vinden. Oorwormen jagen voornamelijk 's nachts op insecten maar worden aangetrokken door licht.
De oorworm wordt ongeveer 2 centimeter lang en heeft een bruine kleur. De oorworm heeft op zijn rug twee vleugeltjes die hij opgevouwen heeft en onder zijn dekschilden heeft verborgen. Oorwormen kunnen goed vliegen. Aan zijn achterlijf heeft de oorworm opvallende, tang-achtige uitsteeksels aan de achterzijde.
Ze overwinteren in de grond, aan de voet van de boom. De eitjes die de vlinders bij de bladknoppen afzetten, om hun rupsjes het volgende jaar van het verse jonge blad te laten genieten, zijn bij hem al door de oorwurmen weggevreten.
De oorworm heeft één generatie per jaar. In het vroege voorjaar legt het vrouwtje 40-80 eieren in een ondergronds nest.
Levenscyclus zilvervisjes
Om te kunnen groeien, moeten de zilvervisjes vervellen. Heel bijzonder is dat zilvervisjes hun hele leven blijven vervellen. Er zijn maar weinig insecten die nog vervellen na het bereiken van hun volwassenheid. Zilvervisjes worden, afhankelijk van de leefomstandigheden, twee tot acht jaar oud.
Zilvervisjes komen vaak uw huis binnen door kieren en naden óf door mee te liften op spullen die u binnenbrengt. Dit kunnen bijvoorbeeld boodschappen, verhuisdozen, meubels en kleding zijn. Wanneer de woning een hoge luchtvochtigheid heeft, blijven ze graag in uw huis wonen.
Een kakkerlak eet alles. Van luxueuze producten voor menselijke consumptie tot het smerigste afval, zoals rot voedsel, kadavers en uitwerpselen van mensen of dieren. Het is maar net wat de kakkerlakken vinden op de plek waar ze leven.
Dat nijptangetje kan ons niet verwonden, ze kunnen niet steken of bijten. Haar constructie is ingenieus, onder haar harde voorste schildjes vouwt ze ragdunne vleugeltjes. Die vleugeltjes lijken wel een beetje op flintertjes van onze huid, daaraan danken ze hun Griekse naam: Dermaptera, huidvleugeligen.
Kop. De kop bevat de ogen, de kaakdelen en de voelsprieten. Insecten hebben twee voelsprieten waarin zich soms de smaak- en reukzintuigen bevinden en soms ook de oren. Bij bijen, vlinders en sommige vliegen zitten de smaakzintuigen overigens op de poten.
Geen wonder dat van alle diersoorten driekwart tot de insecten behoort. Alleen in Nederland zijn er al zo'n 20.000 soorten. Over de hele wereld zijn er minstens een miljoen verschillende soorten insecten.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Insecten als motten, kakkerlakken, lieveheersbeestjes en kevers kunnen in je oren kruipen wanneer je slaapt of buiten iets aan het doen bent. Entomologen vermoeden dat insecten in de gehoorgang kruipen om warm of veilig te blijven.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Kevers zijn gevleugelde insecten waarvan de voorvleugels twee harde schilden vormen. Afhankelijk van de keversoort voeden ze zich met planten, hout of vlees. Bij deze kevers vormen de hout- en bladetende soorten een bedreiging voor je tuin.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet). Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.