Bij overmatig alcoholgebruik (vaak bij alcoholisten) kunnen de zenuwen in de benen en armen door alcohol worden beschadigd.Dan is er sprake van polyneuropathie.Mensen klagen dan over een pijnlijk gevoel in de kuiten en onder de voetzolen.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Alcohol heeft een verdovend effect op het centrale zenuwstelsel. Ook de zenuwen in de benen en armen kunnen door alcohol worden beschadigd (dan is sprake van zogenoemde polyneuropathie). Mensen klagen dan over een pijnlijk gevoel in de kuiten en onder de voetzolen.
Er ontstaat schade door alcohol en stijve spieren, zwellingen en spierzwakte kunnen het gevolg zijn. Ook kun je gewrichtsontstekingen krijgen door alcohol en door je spieren te gebruiken, vererger je de pijn van de ontsteking. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Alcoholische neuropathie is een aandoening waarbij het zenuwstelsel beschadigd is. Het kan invloed hebben op zenuwen in je hele lichaam. Vaak raken alleen de gevoelszenuwen beschadigd, maar in sommige gevallen zijn ook de motorische zenuwen beschadigd (polyneuropathie).
Symptomen neuropathie in de voet
Een doof gevoel of tintelingen. Scherpe, stekende pijn in de voet. Een branderig gevoel in de voet. Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Die spierpijn komt door de alcohol. Het zit namelijk zo: Alcohol activeert het immuunsysteem in je lichaam (het ontstekingseffect begint binnen een paar minuten), én het is een diureticum (dat wil zeggen dat je veel moet plassen), waardoor het lastiger is om gehydrateerd te blijven. Deze combi leidt soms tot spierpijn.
Veroorzaken alcoholische dranken jicht? Nee, alcoholische dranken veroorzaken geen jicht. Bij een gezond iemand bij wie de stofwisseling van urinezuur wel goed werkt, wordt het urinezuur dat vrijkomt via de voeding gewoon uitgescheiden via de urine en zal (matige) alcoholconsumptie niet leiden tot gewrichtsproblemen.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Alcohol verwijdt de bloedvaten en daardoor gaat vocht zich anders verdelen. Vochtophopingen zullen vooral zichtbaar zijn boven en onder de ogen. Alcohol droogt je lichaam en huid uit. Dat kan vroegtijdige rimpels in de hand werken.
Een maand geen alcohol: langetermijneffecten
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Alcoholmisbruik tast op lange termijn het ganse lichaam aan. Het best gekend is de beschadiging van de lever (ontsteking, vetopstapeling, cirrose), de pancreas en de hersenen. Er is een verband tussen alcoholmisbruik en diverse vormen van kanker (mond, keel, slokdarm, lever, dikke darm, borst).
Bij overmatig alcoholgebruik (vaak bij alcoholisten) kunnen de zenuwen in de benen en armen door alcohol worden beschadigd. Dan is er sprake van polyneuropathie. Mensen klagen dan over een pijnlijk gevoel in de kuiten en onder de voetzolen.
Je nieren en alcohol
Zo is er een verband tussen nierstenen en bier of wijn drinken, waardoor je pijn in de onderrug in je nieren door alcohol kunt krijgen. Ook lijden je nieren onder alcoholisme en kun je blijvende nierinsufficiëntie oplopen als je langdurig te veel drinkt.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Met een duidelijk plan en steun van uw omgeving lukt het u beter om te stoppen met alcohol. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kunnen u daarbij helpen. U kunt ook op internet een zelfhulpprogramma volgen om te stoppen met alcohol drinken. Soms kan uw huisarts u verwijzen naar een arts voor verslavingszorg.
excessief alcohol gebruikt. niet in staat ben zelf te stoppen. verplichtingen soms niet nakomt vanwege alcoholgebruik. wel eens black-outs hebt na het drinken.
Ziektes bij overmatig alcoholgebruik
hart- en vaatziekten. levercirrose; littekenweefsel in de lever. ziekte van Korsakov (of Wernicke-Korsakov) diverse soorten kanker.
Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.