Pasta ontdooien en bereiden
Pasta kun je het beste in de koelkast laten ontdooien, of direct langzaam verwarmen. Direct vanuit de vriezer duurt dit wel langer.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Pasta opwarmen in de microgolf
Doe de pasta in een kom die geschikt is voor de microgolf. Voeg een klein beetje olie of boter toe als je dat nog niet op voorhand had gedaan. Dek de kom af met een grotere kom of plasticfolie om een stoom-effect te creëren. Warm de pasta gedurende 1 minuut op middelhoge stand.
Is je overgebleven pasta al gemengd met saus en wil je de pasta opwarmen? Leg het dan in een ondiepe ovenschaal, bedek deze met folie en zet het zo'n 20 minuten op 175 graden in de oven. Om de pasta nog een beetje smeuïg te maken kun je 5 minuten voor tijd de folie verwijderen en er Parmezaanse kaas over gooien.
Hoe moet je ingevroren pasta ontdooien? Je kunt pasta rustig in de koelkast laten ontdooien en vervolgens opwarmen. Wij adviseren om het proces van ontdooien achterwegen te laten en het direct in de magnetron of pan op te warmen.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Als je de pasta met saus samen invriest, dan kunnen de ingrediënten van de saus ervoor zorgen dat de ingevroren portie een stuk minder lang houdbaar is. De gemiddelde houdbaarheid van pasta in de vriezer ligt tussen de 1 tot 3 maanden.
We raden aan om alle sauzen in een pannetje op een laag vuurtje op te warmen. Bologneses kunnen in de microgolfoven op de juiste stand ontdooid worden, maar ook hier raden we pan en vuur aan. Regelmatig omroeren is ook hier de boodschap. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen, wel nog maximum 1 nacht in de koelkast.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Het lijkt een ingewikkeld verhaal, maar dat is het allerminst. Door het gebruik van een schaal met lauwwarm water en een druppelende kraan met koud water kun je geheel veilig, maar toch versneld je vlees laten ontdooien. Nog steeds is en blijft de beste manier om vlees te ontdooien in de koelkast.
Leg het te ontdooien product in de koeling en nooit op de verwarming of op de werkbank. Zo geef je schadelijke bacteriën geen kans zich te vermeerderen.
Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product. Dus: voel, neem de tijd en kijk wanneer het is ontdooid. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
In de microgolfoven (5 à 10 minuten)
In de magnetron kun je vlees ontdooien binnen de 5 of 10 minuten, maar je moet voorzichtig zijn. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling.
Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden. Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Magnetron. Uiteraard kan je altijd nog sneller ontdooien: in de magnetron (op de ontdooi-stand) of in lauwwarm water. Dit is echter minder efficient (het kost energie en water) maar het is wel sneller. De magnetron is ook een veilige manier omdat de straling vna een magnetron schadelijke bacteriëen kan doden.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.