Acryl isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het nauwelijks vocht opnemen. Je ervaart snel een broeierig gevoel en zult sneller luchtjes ruiken. De acrylvezel is goed bestand tegen licht en is zeer kleurvast.
Acryl, of polyacryl, is een sterke en zachte synthetische vezel die veel op wol lijkt. In tegenstelling tot wol, is acryl isolerend. Als het warm is, kan transpiratievocht niet naar buiten. Je kan er dan inderdaad van gaan zweten.
Acryl/Polyacryl
Dit is een sterke, zachte vezel die veel op wol lijkt, is bestand tegen slijtage en wordt veel gebruikt in sokken, sjaals en truien. Plus: net als wol, heerlijk warm en krimpt niet. Min: pilt snel. Wasadvies: 30 of 40 graden wassen, niet in felle zon laten drogen en niet in de droger.
Acryl wassen
Acryl is een stof die sterk op wol lijkt. In tegenstelling tot wol kan deze stof echter met een stuk minder voorzorg gewassen worden. Kleding van acryl kan namelijk in het gewone wasprogramma op 30 graden worden. Let er wel op dat je het niet te heet wast, want dan krimpt het acryl.
De stof Acryl lijkt heel erg op wol, zonder dat het kriebelt. De stof wordt wel aan wol toegevoegd om wol zachter te maken. De stof isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het bijna geen vocht opnemen.
Toch kunnen sommige mensen last krijgen van bepaalde synthetische vezels. Dat komt vaak omdat vocht dat vrijkomt door transpireren niet altijd goed wordt opgenomen door deze vezels, waardoor huidirritatie kan ontstaan. Hierdoor kunnen rode plekken, jeuk, bultjes of eczeem voorkomen.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Wol, acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pluisjes. Wanneer je het stuk draagt en wast ontstaat er wrijving en bijgevolg dus loshangende bolletjes en pluisjes. Voorkomen is beter dan genezen!
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Polygel aanbrengen lijkt erg op het aanbrengen van acryl. Het grootste en belangrijkste verschil is dat je langer kan modelleren, polygel hardt namelijk pas uit onder de UV/LED lamp. De polygel vloeistof gebruik je om er voor te zorgen dat de polygel niet aan je penseel blijft kleven, zo kan je makkelijker modelleren.
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Acryl is redelijk goedkoop te produceren, maar niet duurzaam. Nylon is de merknaam van de synthetische stof polyamide. Het wordt vaak gebruikt voor panty's en bh's. Elasthaan is een rekbaar, synthetisch rubber.
Acryl. Acryl is een synthetische stof die lijkt op wol. In tegenstelling tot wol kriebelt de stof niet.
De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.
Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
Tegenwoordig spelen kledingmerken beter in op de wensen van de veeleisende consument, maar het houdt nog altijd niet over." De donzen jas met aan de binnenkant zacht fleece (polyester stof die dankzij de specifieke productietechniek isolerender en daarom warmer is dan wol) heeft Vasques Dias' absolute voorkeur.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Voor wie het echt koud heeft in de winter en op zoek is naar het dikste en warmste thermoshirt of thermobroek is de Woolpower 400 thermokleding de beste keus. Het dikke thermo ondergoed houdt veel warmte vast (veel meer dan de 200 serie) en heeft een zeer aangename pasvorm.