Diversiteit naar herkomst in België Op 01/01/2023 was 65,5% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 21,0% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 13,4% was een niet-Belg.
De grootste buitenlandse nationaliteitsgroep zijn de Nederlanders. Begin 2023 ging het om 151.000 personen, wat overeenkomt met 21% van het totaal aantal personen met buitenlandse nationaliteit. Na de Nederlanders vormen de Roemenen en de Polen de grootste groepen met een niet-Belgische nationaliteit.
4,5% in het Vlaamse, 4,4% in het Waalse en 22,4% in het Brusselse Hoofdstedelijk gewest. 46,0% of bijna de helft van alle moslims in België hebben een Marokkaanse migratieachtergrond.
Op 1 januari 2022 waren de vier grootste groepen Nederlanders (met een migratieachtergrond) dezelfde als de jaren hiervoor. De grootste bevolkingsgroep zijn Nederlanders zonder migratieachtergrond. Zij vormen 74,8% van de bevolking.
Daar werken veel mensen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In 2022 werkten ongeveer 45.000 Walen en 56.000 Brusselaars in Vlaanderen. Voor die eersten bleef het aantal de voorbije jaren rond de 40.000 hangen, afgezien van een piek na de gezondheidscrisis (54.000 in 2021).
Oorsprong van de 'Vlaming'
Zij waren Franken die vanaf de derde eeuw migreerden naar de gebieden in het noorden van de Romeinse provincie Gallia, waar de Romeinen geleidelijk hun macht verloren. Oorspronkelijk werden uitsluitend de inwoners van het Graafschap Vlaanderen Vlamingen genoemd.
' Sommigen vinden de Vlamingen zelfs triomfantelijk zelfgenoegzaam, arrogant en intolerant (geworden), vooral tegenover Franstaligen. Maar daarnaast kent men de Vlamingen ook een aantal kwaliteiten toe: ernstig, hardwerkend, goed georganiseerd, efficiënt, dynamisch.
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Han-Chinezen of Chinezen zijn een etnische groep afkomstig uit Oost-Azië. Han-Chinezen vormen 92% van de bevolking van China, 98% van de bevolking van Taiwan, 74% van de bevolking van Singapore, 24,5% van de bevolking van Maleisië en 18% van de wereldbevolking, waardoor het de grootste etnische groep in de wereld is.
Hij is van Turkse komaf, maar geboren en getogen in Almelo. Almelo is in Nederland de gemeente met het relatief hoogste aantal Turkse Nederlanders. Maar liefst 10 procent van de bevolking is van Turkse komaf: in totaal zo'n 7000 mensen.
In de Romeinse tijd werden de Keltische stammen in het gebied tussen de Noordzee, Rijn, Seine en Marne, het zuiden van Nederland, België, Noord-Frankrijk en delen van West-Duitsland) samen aangeduid als Belgae, waar uiteindelijk de benaming Belgen uit is voortgekomen.
Het dorp Baarle telt in het Neder- landse deel Baarle-Nassau 30 keer zo veel Belgen als gemiddeld in Nederland, en in het Belgische deel Baarle-Hertog 36 keer zo veel Nederlanders als gemiddeld in België. In de Zeeuwse gemeenten Hulst en Sluis wonen ook meer dan 30 keer zo veel Belgische inwoners als gemiddeld.
50,3% heeft de Belgische nationaliteit als eerst geregistreerde nationaliteit, waarbij: 20,8% twee ouders heeft met een buitenlandse eerst geregistreerde nationaliteit;29,5% één ouder heeft met een buitenlandse eerst geregistreerde nationaliteit.
Er zijn 1 278 Belgische onderdanen die in Tunesië wonen en 10 000 Tunesiërs die in België wonen.
Vandaag wonen er nog 40.000 mensen met Turkse nationaliteit in ons land. Ongeveer 200.000 Belgen hebben een Turkse achtergrond. De grootste Turkse gemeenschappen situeren zich in Gent, Antwerpen, Brussel en de (Limburgse) Mijnstreek.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland.
Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse. Van de 1,1 miljoen in Nederland geboren inwoners met één in het buitenland geboren ouder, heeft 43 procent een in een ander Europees land geboren ouder.
De Nederlandse etniciteit is in de loop der eeuwen voortgekomen uit het opbouwen van een gezamenlijke cultuur op ruwweg het huidige grondgebied van de Nederlandse staat. Doorgaans worden mensen met de Nederlandse etniciteit simpelweg Nederlanders genoemd.
Bevolking | Regionaal | Migratieachtergrond
Van de 17,8 miljoen inwoners op 1 januari 2023 zijn er 2,8 miljoen in het buitenland geboren. Zij zijn als migrant naar Nederland gekomen. Tweederde van deze migranten (1,8 miljoen mensen) heeft een Buiten-Europese.
Dit gebeurt op basis van informatie uit het verleden en patronen van geboorte, sterfte en migratie per maand. Meer uitleg bij de bevolkingsteller staat onder wat is de bevolkingsteller precies? Eind november 2023 telde Nederland 17 947 406 inwoners. Dat is het geregistreerde inwonertal.
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
De inwoners worden Walen genoemd. Wallonië beslaat met 16.844 km² in oppervlakte ruim de helft van het land. Het is met 3.681.575 inwoners (217 inw./km2) – een derde van de Belgische bevolking – aanzienlijk dunner bevolkt dan Vlaanderen, het noordelijke deel van België.
Het meest onmiddellijke verschil dat reizigers zullen opmerken is de taal. In Vlaanderen is Nederlands de officiële taal, terwijl in Wallonië voornamelijk Frans wordt gesproken. Dit verschil in taal heeft invloed op alles, van straatnaamborden tot menu's in lokale restaurants.
Nederlands is de meest gesproken taal in België, daarna volgen het Frans en het Duits. Waals spreken ze in Wallonië (met varianten en dialecten). West-Vlaams, Oost-Vlaams, Antwerps, Limburgs, Gents… zijn voorbeelden van de vele Vlaamse dialecten.