Heeft een lange broedperiode die van februari tot augustus kan duren. Gedurende die tijd heeft de wilde eend een broedsel meestal bestaande uit 7 tot 11 eieren (maar kan lopen van 1-13). Broedduur: 24-32 dagen. Het nest is een ondiep kuiltje in de buurt van water, bedekt met mos, donsveertjes en takjes.
Ei uitbroeden zonder broedmachine
De kip kan dat namelijk zelf. Je kunt ook proberen het ei uit te broeden onder een lamp. Zelf warmhouden met bijvoorbeeld handdoeken heeft meestal weinig succes, omdat je de juiste temperatuur en luchtvochtigheid dan maar moeilijk kunt bereiken.
Bevrucht van onbevrucht onderscheiden
Bij eendeneieren kun je het meestal zien vanaf 6 tot 8 dagen. Bevrucht eendenei: Je kunt de eerste bloedvaten zien zitten. Dit kenmerkt zich als een spin met een donkere punt in het midden. Ook zie je een luchtkamer waar het ei lichter is dan de rest.
De oorzaak dat de eieren niet uitkomen kan ook met het klimaat in de broedmachine te maken hebben. De verkeerde luchtvochtigheid of temperatuur kan het uitkomen van het de broedeieren al in gevaar brengen. Zoals je waarschijnlijk al weet moet de luchtvochtigheid in de broedmachine vanaf dag 18 worden opgevoerd.
je kunt een nest best verplaatsen over een klein afstand zeg een meter ongeveer maar niet verder zonder dat de moeder er echt tussen uit knijpt en niet meer terug komt.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Zorg voor een felle lamp en houd het ei ervoor. Je kijkt dan door de eischaal heen. Onbevrucht: je ziet niets. Bevrucht: je ziet een zwart vlekje in het midden van het ei.
Je kip kan perfect eendeneieren uitbroeden alleen zullen je eendekuikens nog geen vetlaag hebben. Geef ze gewoon in het begin een teiltje met water en die vetlaag ( om ze waterdicht te krijgen ) komt er.
De broedtijd voor eendeneieren is ongeveer 28 tot 30 dagen. Om een goede indruk te krijgen of een ei daadwerkelijk bevrucht is en dus levensvatbaar, is het mogelijk om het ei eerder al te schouwen. Eieren schouwen kun je doen door bijvoorbeeld het ei op een schouwlamp te plaatsen.
Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op. Dit afhankelijk van de temperatuur natuurlijk.
In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!
De temperatuur bij het uitbroeden van kippeneieren bedraagt 38,3°C in een vlakbroeder en 37.5 °C in een motorbroeder. In een motorbroeder wordt de lucht door middel van een motor mechanisch gecirculeerd, in een vlakbroeder beweegt de lucht enkel door natuurlijke thermiek.
1. Controleer de eieren voor het broeden op scheurtjes en beschadigingen. Een beschadigd ei kan niet uitkomen. Door je eieren voor het broeden op een schouwlamp te zetten kun je zien of er scheurtjes inzitten, zelfs als je deze beschadigingen met het blote oog niet kunt zien.
Je kunt de eieren het beste bewaren in een ruimte waar de temperatuur ongeveer 10/14 graden is en waar de luchtvochtigheid niet te laag is. De kelder is bijvoorbeeld een prima bewaar plaats. Het bewaren van de broedeieren is het belangrijk dat ze elke dag gekeerd worden, dan plakt de dooier niet vast aan de schaal.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
In het kort (de lange versie vind je hier): een eicel rijpt in zeven tot tien dagen tot dooier. Deze wordt afgestoten door de eierstok en komt terecht in de eileider. Als er in de eileider een haarvat of adertje springt, krijgt het ei een bloedvlek.
Bent u geïnteresseerd in een biologisch eendenei? Ze kosten €0,30 per stuk. Bij aankoop kunt u ze het beste bewaren in de koelkast met de smalle punt van het ei naar beneden.
Als het ei licht van binnen is, dan is het ei niet bevrucht. Als het ei donker van binnen is, dan zit er een kuiken in. Maar de eieren die je in de winkel ziet komen van speciale boerderijen. Op deze boerderijen hebben ze heel veel kippen die goed zijn in het leggen van eieren.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Na 6 tot 12 uur volgen de eendenkuikens hun moeder al het water in. Na gemiddeld 55 dagen kunnen de jonge eendjes vliegen.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.