Broomhexine is een slijmverdunner. Het maakt taai slijm in de luchtwegen dunner (ofwel vloeibaarder), waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten. Het kan worden gebruikt bij hoest, COPD en cystische fibrose.
De gebruikelijke dosering voor volwassenen is: 3 maal per dag ½ - 2 tabletten. De gebruikelijke dosering voor kinderen ouder dan 10 jaar is: 3 maal per dag ½ - 2 tabletten. De gebruikelijke dosering voor kinderen van 5 tot 10 jaar is: 3 maal per dag ½ - 1 tablet.
Slijmoplosser: de vernevelaar
Bij vastzittend slijm wordt er door veel mensen snel naar een medicijn gegrepen. Echter, deze medicijnen kunnen nare bijwerkingen hebben. Een goedwerkend alternatief hierop is fysiologisch zout, een natuurlijk product dat ook al in uw lichaam voorkomt.
Xelf Broomhexine HCl 8 mg/5 ml bevat per ml 1,6 mg broomhexinehydrochloride. De andere stoffen in dit medicijn zijn: Maltitol (E965), sucralose (E955), benzoëzuur (E210), abrikozenaroma (in propylene glycol) en gezuiverd water.
tot de orale mucolytica behoren broomhexine, dat de in het slijm aanwezige mucopolysaccharidevezels verbreekt, en acetylcysteïne en carbocisteïne, stoffen die sulfhydryl (SH) bevatten. Daarvan heeft acetylcysteïne (N-acetyl-L-cysteïne) een vrije SH-groep.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Een behandeling is vaak niet nodig. Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor overmatig slijm in de keel zijn. De klacht verdwijnt hierna vaak geleidelijk vanzelf, met af en toe nog opspelen van de klacht. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.
Drink voldoende water of andere vloeistoffen. Gorgel met zout water; zout werkt ontsmettend. Eet zaken als knoflook, kippensoep, kurkuma en cayennepeper; ze helpen (volgens grootmoeders recept) het slijm te verminderen. Let op met onder meer zoete zuivelproducten; ze kunnen juist meer slijm veroorzaken.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Maar of hoestdrank echt nut heeft, is hoogst onzeker. Een wetenschappelijk artikel uit 2008 dat eerdere onderzoeken samenvatte, concludeerde dat 'er geen bewijs is dat hoestdrank effectief is'. Het effect van hoestdrank is niet sterker dan dat van een placebo.
Meestal is het gebruik van dit medicijn maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten zijn verdwenen. Een normale kriebelhoest hoort binnen 3 weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts.
Bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel: drink iets warms, bijvoorbeeld thee met honing. U kunt ook een lepel honing in uw mond nemen of op een dropje zuigen. Geef geen honing aan kinderen die jonger zijn dan 1 jaar. Bij vastzittend slijm: drink iets warms of stoom met warm water.
Symptomen. Blijven hoesten na een verkoudheid of griep kan wijzen op acute bronchitis. Een droge hoest en dan slijm ophoesten ook.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Bij hoesten verhoog je de druk in de borstkas. Dit verbetert de bloedstroom en zo kan een hartstilstand worden voorkomen. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft hoesten geen zin.
Meestal ga je bij een longaanval meer hoesten en komt daarbij meer slijm omhoog dan normaal.
Dit middel wordt vooral gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen die gepaard gaan met de productie van taai slijm, zoals bronchitis en emfyseem. Broomhexine maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten.
Als je twijfelt met welke soort hoest je te maken hebt, dan zit je met Prospan altijd goed. Deze hoestdrank is geschikt voor zowel vastzittende- als kriebelhoest. Bovendien is Prospan niet chemisch, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en heeft het een lekkere smaak.