's Nachts wakker worden verstoort je slaapritme. Er zijn verschillende redenen waarom je 's nachts wakker kunt worden. Dat kan variëren van fysieke aandoeningen, zoals slaap apneu of een overactieve schildklier, tot omgevingsfactoren, zoals licht of geluid.
Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door stress. Stress kan ervoor zorgen dat we minder goed inslapen, maar ook dat we vaker wakker worden gedurende de nacht. Mensen die bijvoorbeeld te laat actief zijn op hun laptop, tablet of smartphone met werkgerelateerde zaken slapen minder diep.
Tussen 1 en 3 uur: Als je in deze uren wakker wordt dan kan het zijn dat er iets mis is met je lever. Geestelijk gezien kan het betekenen dat je boos bent of veel woede hebt die je niet op een goede manier kan verwerken. Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen.
Naast je biologische klok, houden je organen zich ook aan hun eigen klok. Als je lever niet lekker gaat, is de kans groot dat 'ie tussen 01.00 en 03.00 uur ervoor zorgt dat je wakker wordt. Last van je dikke darm? Dan is de kans het grootst dat je tussen 05.00 en 07.00 uur opstaat.
Als je wakker wordt rond deze tijd, kan het betekenen dat je galblaas je een teken geeft dat je minder vet voedsel moet eten, of het koffie- en alcoholgebruik iets moet minderen. Op emotioneel vlak kan dit betekenen dat je te veel oordeelt over jezelf, een situatie of anderen.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Slapen overdag verlaagt de 'slaapdruk' die je nodig hebt voor goede en diepe slaap. Dutjes of 'powernaps' zijn dus niet verstandig. Kies in plaats daarvan voor momenten van ontspanning. Even opladen kan ook door lekker te gaan liggen, muziek te luisteren of een verfrissend wandelingetje te maken.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Volgens de Chinese geneeskunde is de lever bijvoorbeeld tussen 1 en 3 uur 's nachts erg actief. En de galblaas tussen 23 uur 's avonds en 1 uur 's nachts. In andere woorden, tussen 23 uur 's avonds en 3 uur 's nachts is je lichaam actief de boel aan het schoonmaken.
Het tijdsinterval van 0.00 uur tot 1.00 uur, wordt ook vaak het spookuur genoemd ("Van twaalf tot één, zijn de spoken op de been"). Dit heeft te maken met het feit dat dit tijdstip het verst van de dag (het licht) vandaan ligt.
Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra 'wakker' houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt.
Oorzaken van problemen met doorslapen
Lichamelijke klachten als pijn, jeuk, benauwdheid (slaapapneu), hoesten, snurken, zuurbranden, hartkloppingen, kuitkramp of rusteloze benen. (Vaak) moeten plassen. Een snurkende partner. Zorgen aan het hoofd, door bijvoorbeeld werksituatie, ziekte, geld- of relatieproblemen.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.
Wie een verstoord bioritme heeft, kan ook uit een kort hazenslaapje ontwaken en daarna de slaap niet meer vatten. Dat heeft te maken met de verstoorde aanmaak van melatonine. Een verstoord bioritme komt bijvoorbeeld voor bij een jetlag of bij mensen die in shiften werken.
's Nachts wakker worden blijkt normaal
Dat je 's nachts wakker wordt, is dus eigenlijk onderdeel van een normaal slaappatroon. Iedere slaapcyclus duurt zo'n 60 tot 120 minuten. Wanneer je uit een cyclus komt, zit je vaak even tegen het wakker worden aan voordat je in de volgende cyclus belandt.
Onderzoekers van het Herseninstituut Nederland hebben het mysterie ontrafeld waarom slechte slapers de volgende ochtend vaak beroerd wakker worden en rusteloos blijven. Boosdoener: de REM-slaap, de fase waarin we hevig dromen en nare ervaringen verwerken.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Slaaphygiëne. De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.