Naamgeving en taxonomie. Het eerste deel van de Nederlandstalige naam kokoskrab verwijst naar het leven in kokospalmen en de gewoonte kokosnoten te eten. Ook de naam klapperdief verwijst hiernaar, klapper is een andere naam voor kokos.
De krabben staan bekend als goede boomklimmers en liefhebbers van de kokosnoot. Ze kraken kokosnoten met hun krachtige scharen. Soms eten ze vlees, maar vooralsnog dachten we dat ze dit al juttend bemachtigden.
De kokospalm
Kokosnoten groeien aan een prachtige palm dit wel tot 30 meter hoog kan worden. Bijzonder, deze palm heeft namelijk een zogezegde schijnstam. De hoge stam wordt gevormd door de bladvoeten van het afgevallen blad. Dat blad is zeker geen blaadje met een formaat van 4 tot 6 meter.
Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water.
De kokospalm kan wel 60 jaar lang kokosnoten afgeven. De palm groeit op zandgrond, bij voorkeur in de volle zon. De plant is goed bestand tegen zout. Het oogsten van de kokosnoot gebeurt met de hand of met getrainde apen.
Maar waarom is kokos gezond? Kokos valt net zoals veel groente en fruit onder etenswaren met medicinale eigenschappen. Kokos kent dan ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt kokos het imuunsysteem, verhoogt het je vetverbranding en helpt het bij o.a. verkoudheid, koorts en keelpijn.
Vul een pot met aarde en stop je kokosnoot in een gat van 2 centimeter diep. Je kokosnoot is nu voor het grootste gedeelte boven de aarde. Zet de pot op een warme, maar niet droge plek. Een temperatuur van 25 tot 29°C is perfect voor de kokosnoot.
Kokos bevat heel veel gezonde vetten en belangrijke mineralen, maar ook een paar onmisbare vitaminen. Zo bevat kokos vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant fungeert in je lichaam.
Bewaar kokosnoten op een koele (12-15°C) droge plek. Dan zijn ze enkele maanden houdbaar. Verse kokos over? Bewaar de verse kokos nog 2-3 dagen in de koelkast.
De aanbeveling per dag is ongeveer 30 gram dus dan zit je al bijna op de helft. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede darmwerking. Daarnaast helpen ze ook bij het voorkomen van een te hoog cholesterol en suikerziekte.
Dit voedingsrijke vocht zorgt ervoor dat een kokosnoot kan groeien. Na een paar weken groeien, vormt dit vocht een witte binnenkant in de kokosnoot: het kokosvlees. Het restant van dit vocht is het kokoswater in de kokosnoot: 95% water en verder wat suiker, vezels en eiwit.
Kokos werkt laxerend, soms is dit een voordeel, soms ook niet. Je kunt zelf goedkoop je eigen gezondheids- en schoonmaakmiddelen maken met gebruik van kokos en baking soda (alles over baking soda vind je in een vorig blog).
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
De kokoskrab is een omnivoor die vooral plantendelen eet maar ook dode dieren en uitwerpselen niet versmaadt en soms actief jaagt op kleine dieren. De kokoskrab leeft vooral van plantaardig materiaal zoals afgevallen rijp fruit, zaden en bladeren van verschillende planten.
Een onderdeel van een volwaardig plantaardig vegan dieet is om olie te laten staan. Dit geldt voor alle oliën: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, hennepzaadolie, ALLE oliën.
Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water. Door het mengsel te filteren in een kaasdoek en uit te knijpen ontstaat kokosmelk.
Dat vruchtvlees van de rijpe noot is altijd omhuld door een eetbaar donkerbruin vliesje. Zo heeft Moeder Natuur het beslist. Je kan het naar smaak en goesting wegschillen met een dunschiller, in het geval je niet verzot bent op de taaie textuur ervan.
Stop de verse kokos in een diepvrieszakje (of -bakje) en plaats deze in de vriezer. Schrijf op het zakje de datum waarop je het kokosvlees hebt ingevroren. De verse kokos is ingevroren bij -18 graden, zo'n 6-8 maanden houdbaar.
kokosnoot {de}
coco {znw.} cocoanut {znw.} coconut {znw.}
Raak je die overtollige kilo's maar niet kwijt? Probeer dan eens dagelijks twee theelepels kokosvet of -olie aan je voeding toe te voegen. Kokos versnelt de stofwisseling en verhoogt de vetverbranding. En laat dat net nodig zijn als je wilt afvallen.
Kokoswater is een goede bron van mineralen. Zolang je je bewust bent van het suiker-, vet- en koolhydraatgehalte is één portie per dag absoluut veilig. Als je je mineralen in evenwicht wilt brengen met kokoswater, kun je je richten op een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van ca. 300 tot 500 milliliter.
Kokoswater bevat verschillende mineralen, zoals kalium, magnesium, natrium en calcium. Deze zorgen er voor dat de elektrolytenvoorraad in je lichaam snel hersteld worden na een sportsessie. Veel sneller dan water, waar geen elektrolyten in zitten. Daarom is kokoswater dus het beste om te drinken als sportdrankje.
Elk van de lange bladeren van de kokospalm gaat wel drie jaar mee!
De Kokospalm houdt van een vochtige grond, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Op het moment dat er water op de bodem van je pot blijft staan, bestaat de kans dat je wortelrot krijgt. Over het algemeen zal je in de zomer ongeveer 2x per week wat water moeten geven.
De bekendste palmboom
De allerbekendste palmboom, u raadt het al, is de Kokospalm. Deze statige mooie palmboom produceert echte grote harde kokosnoten, die gevuld zijn met kokos aan de binnenrand, en ook met het gezonde lekkere kokossap.