De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest. Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien. Er zijn ook hoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor. Neem contact op met uw huisarts als u of uw omgeving merkt dat u slechter hoort.
U kunt kinderstemmen of andere hoge tonen maar moeizaam horen. U hoort zachte geluiden niet meer of niet altijd even goed, zoals het zingen van vogels. U bent in het verleden vaak blootgesteld aan harde geluiden, zoals het gedreun van werkgerelateerde machines of luide muziek.
Bij plotselinge doofheid verslechtert het gehoor in korte tijd. Het gehoorverlies ontstaat meestal binnen enkele seconden tot minuten. Soms wordt het gehoorverlies bij het opstaan bemerkt en is het blijkbaar tijdens de slaap ontstaan. Het geluid klinkt ineens doffer, blikkeriger, vervormd of voorzien van een echo.
Tekenen dat u mogelijk gehoorverlies hebt
U hoort niet goed wat mensen zeggen. U gaat akkoord of knikt tijdens gesprekken wanneer u niet zeker weet wat er wordt gezegd. U trekt zich terug uit gesprekken, omdat het te moeilijk is om te horen. U gebruikt liplezen om te begrijpen wat mensen zeggen.
Alleen bij zoogdieren leveren dode haarcellen in het oor permanente schade op, zo lijkt het. De afgelopen jaren zijn er flinke verbeteringen ontwikkeld op het gebied van hoortoestellen, maar de mogelijkheid om gehoorverlies ongedaan te maken is er nog niet.
Maar bij langdurige of chronische stress is er sprake van overproductie aan adrenaline. Dit laat de bloeddruk stijgen en de bloedsomloop naar de oren verminderen. Het gevolg? De haarcellen beschadigen en er ontstaat gehoorverlies.
Slechthorendheid kan aangeboren zijn, maar ook tijdens of na de geboorte ontstaan. Ouderdom, erfelijkheid, gehoorschade of een oorontsteking: slechthorendheid heeft vaak, maar niet altijd, een aanwijsbare oorzaak.
U kunt zich kwetsbaar voelen. Soms is het lastig om ervoor te zorgen dat u niet gepest wordt of belachelijk gemaakt. Elke keer zeggen dat u doof bent en uitleggen hoe ze met u kunnen communiceren, is niet voor iedereen makkelijk. Ook kan het moeilijk zijn om keuzes te maken, bijvoorbeeld voor welke baan of studie.
Bij 120 decibel kunnen geluiden uw gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden voor u zijn, hangt af hoe lang en hoe vaak u naar geluiden tussen de 80 en 120 decibel luistert. Hoe harder het geluid, hoe korter u het geluid 'veilig' kunt horen. Een geluid van 80 decibel kunt u bijvoorbeeld acht uur per dag horen.
Doordat doofheid uitwerking heeft op alle facetten van uw leven, is het essentieel om een audicien te raadplegen. Afhankelijk van uw specifieke situatie kan uw arts een gehoorapparaat aanbevelen om weer beter te kunnen horen. Uw arts kan samen met u werken aan het herstel van uw gehoor en de nodige therapie aanbevelen.
Categorieën van gehoorverlies:
0-20 decibel: normaal gehoor. Verlies van 20-40 decibel: licht gehoorverlies. Verlies van 40-60 decibel: matig gehoorverlies. Verlies van 60-90 decibel: ernstig gehoorverlies.
Deze 'plotsdoofheid' kan het gevolg zijn van een virusinfectie, ernstig hoofdletsel (verkeersongeval), een plotselinge drukveranderingen in het oor (duiken) of van blootstelling aan extreem hard geluid, zoals een ontploffing. Vaak echter blijft de oorzaak onbekend.
Elk jaar worden tussen 40 en 100 op 100.000 mensen getroffen door een 'oorinfarct'. Dat betekent dat hun gehoor van het ene moment op het andere sterk vermindert, meestal slechts bij één oor. Van een dof gevoel, over oorsuizingen of tinnitus tot volledige doofheid, alles is mogelijk.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Bij een ooginfarct zitten 1 of meer slagaders in uw oog dicht. Een gedeelte van het netvlies krijgt dan geen zuurstof meer. Opeens ziet u minder goed met 1 oog. Er is geen behandeling voor.
Bij perceptief gehoorverlies is er iets stuk in het binnenoor, ook wel slakkenhuis genoemd. Dit kan komen door zuurstoftekort bij bijvoorbeeld de geboorte, geluidsoverlast, schadelijke stoffen in medicijnen en ouderdom. Andere oorzaken voor slecht horen zijn: Een verstopt oor, door bijvoorbeeld oorsmeer.
Doofheid kan niet genezen worden. Als er sprake is van slechthorendheid, kan er vaak wel gezorgd worden dat het gehoor beter wordt. Bij jonge kinderen kan wel gebruik gemaakt worden van een oorimplantaat om horen mogelijk te maken of gemakkelijker te maken.
Onderzoekers ontdekten dat magnesium en een mix van vitamine A, C en E de gevoelige haarcellen in het binnenoor kunnen beschermen tegen beschadiging door harde geluiden. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere veel soorten groenten en fruit, avocado's, noten, tofu, zaden, volle granen en zelfs pure chocolade.
Ook hebben we een paar geluiden achter elkaar gezet, zodat je kan horen tot hoeveel kilohertz jij nog kunt horen. 8 KHZ: deze zou iedereen moeten kunnen horen. 12 KHZ: als je jonger bent dan 50, dan hoor je deze. 15 KHZ: gemiddeld hoort iedereen onder de 30 deze toon.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz.
Al vanaf het dertigste levensjaar gaat het gehoor heel langzaam achteruit. De kans is groot dat u daar niets van merkt en dat de mensen in uw omgeving degene zijn die uw gehoorverlies als eerste opmerken. De hersenen passen zich namelijk steeds aan uw 'nieuwe' situatie aan.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.