Wil je de zuurgraad meten van jouw lichaam? Met de pH test strips kun je de pH waarde meten via het speeksel of via de urine. Je speeksel wordt beïnvloed door wat je eet, dus een meting via de urine is meer betrouwbaar. Voer de test voor het beste resultaat uit op een nuchtere maag.
Hoe merk je dat je te zuur bent? Zuren die je niet kwijt kunt, worden opgeslagen in je lichaam, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.
Bij een pH-waarde van minder dan 7 spreken we van een verzuurd lichaam. Is je pH-waarde hoger dan 7,0 dan spreken we van basisch. De neutrale pH-waarde van je bloed ligt tussen 7,35 en 7,45. In een westers voedingspatroon worden (te) veel voedingsmiddelen geconsumeerd die het lichaam verzuren.
Bij een pH-meting wordt de zuurgraad (pH) van de slokdarm gemeten. Voor deze meting wordt een sonde (dun slangetje) via de neus tot in de slokdarm ingebracht. Gedurende een periode van 24 uur wordt vervolgens gemeten hoe vaak en hoe lang er terugvloed (reflux) is van zuur.
Een pH strip is een strookje van lakmoespapier waarmee je de pH-waarde van een vloeistof kan meten. De stof in het papier zorgt ervoor dat de test strip bij een verschillende zuurgraad een andere kleur laat zien. De officiële pH schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 0 heel zuur is en 14 heel basisch.
Een zuurgraadmeting is een onderzoek waarbij de zuurgraad (Ph) in de slokdarm gemeten wordt, gedurende 24 uur. Met dit onderzoek kan de arts vaststellen of zure maaginhoud (regelmatig) omhoog stroomt, de slokdarm in. Dit wordt reflux of brandend maagzuur genoemd.
Als je bloed te zuur wordt, probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat sneller en dieper ademhalen, zodat zure stoffen je lichaam kunnen verlaten. Deze zure stoffen worden opgelost in de lucht die je uitademt. Ook kunnen je nieren meer zure stoffen gaan uitscheiden via je plas.
Ontzuren moet comfortabel zijn
Ontzuren kunt u als een kuur van enkele weken doen (bijvoorbeeld om de 2 maanden), maar de producten lenen zich zeer goed om dagelijks te gebruiken en zo uw lichaam gezond te houden.
Normaal gesproken hoef je je geen zorgen te maken over verzuring. Een gezond lichaam kan er prima voor zorgen dat tijdens al deze natuurlijke processen stabiliteit blijft bestaan. Niet te zuur en niet te basisch dus. Het heeft hiervoor een belangrijk voorraadje voedingsstoffen nodig: namelijk niet-verzurende mineralen.
Acidose en alkalose
Bij een te hoge pH (hoger dan 7,45, te basisch) heeft de patiënt een alkalose. Een gezond lichaam zal de zuurgraad van het bloed bij afwijkingen herstellen via de longen en de nieren. Een alkalose ontstaat als iemand veel zuur verliest, zoals bij heftig braken.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Maagzuur is een spijsverteringssap dat in de maag gevormd wordt. Het bevat onder andere zoutzuur. De maag in rust, zonder invloed van voedsel heeft een pH van rond de 1. De pH van de maag kan tijdens het eten van een maaltijd oplopen tot 4,5.
Onder normale omstandigheden ligt de pH-waarde in de slokdarm boven de 6; een waarde onder de 4 wordt schadelijk geacht voor het slijmvlies. Deze grenswaarde is gebaseerd op het theoretische gegeven dat het pepsine uit de maag pas geactiveerd wordt bij een pH lager dan 4.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek manometrie duurt ongeveer 30 minuten. Het plaatsen van het slangetje voor de pH-meting duurt ongeveer 15 minuten. Na het inbrengen van het slangetje heeft u 24 uur het slangetje in uw neus.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
De normale pH-waarden van het bloed schommelen tussen 7,35 en 7,45. Het bloed van een gezond persoon is dus licht basisch. Soms kan het normale buffer- en compensatiesysteem van het lichaam een te grote productie of een te groot verlies van zure of basische stoffen niet meer opvangen.
pH-meting is een van de meest voorkomende metingen in een laboratorium. De zuurgraad in een vloeistof wordt gemeten via de pH waarde. Een elektrode wordt gebruikt om een meetapparaat te verbinden met de te meten schakeling.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt). Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.